Följ oss på sociala medier

East Sweden goes Almedalen

Artikeln publicerades 20 juni, 2018

Årets svenska opinionsbildar-mecka går snart av stapeln, en världsunik företeelse som fått flera ”followers” hos våra nordiska vänner. Demokratiska festivaler anordnas sedan 2011 på ön Folkemödet i Bornholm/Danmark. 2012 drog norrmännen igång sin första ”Arendalsuka” ochi Finland har man genomfört Soumiareena sedan 2006. Även Island har en motsvarighet till Almedalsveckan, Fundur Fólksins som hölls första gången i Reykjavik år 2015.

Inför varje Almedalen utropas samma mantra – nu kan det bara inte bli större! Men ser man på, även valåret 2018 slår föregående år i antalet seminarier, från 4062 förra året till 4141 i år, fördelat på åtta dagar och åtta partier. Flest seminarier arrangeras måndag, tisdag och onsdag och ungefär 40 000 unika besökare väntas. 

25 procent av arrangörerna är intresseorganisationer, 25 procent är enskilda företag. Var tionde arrangör tillhör kategorin stat/kommun/landsting. Vård och omsorg, hållbarhet, byggande, digitalisering, utbildning är topp-5 av ämnesområdena för årets seminarier

Tillväxten av Almedalen har varit otrolig. År 2008 var det inte mer än drygt 500 seminarier. Redan då ansåg många att det var svårt att komma igenom med budskapen och att priserna var hutlösa. Men Almedalsmaskineriet har ändå ångat på, troligtvis i egenskap av sin unika position som forum för samhällsfrågor och debatt. Men hur stort kan det egentligen bli?

Förra året gjorde Stefan Löfvén ett tydligt statement av att inte vara på plats, utan spendera veckan ”bland vanligt folk”. I år flyger han in för sitt tal, men i övrigt håller Sveriges historiskt statsbärande parti en låg profil, trots att det ju var Olof Palme som år 1968 sparkade igång företeelsen från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill parken Almedalen i Visby. 

East Sweden Arena, som arrangeras den 2-5 juli av Region Östergötland, Linköpings universitet, Östsvenska Handelskammaren samt Norrköpings, Linköpings och Motala kommuner, sätter i år upp ett riktigt spännande program, om jag får säga det själv.

Fokus är på innovation och samhällsutmaningar. I totalt 14 seminarier ska forskare, politiker, entreprenörer och andra experter diskutera frågor som integration, jämställdhet, artificiell intelligens, visualisering och nya ekonomiska system.

Ett intressant seminarium handlar om en arbetsmarknad där fasta anställningar ersätts av kortare uppdrag – så kallade gig. Ett annat viktigt ämne är förlossningsskador och ny teknik för att visualisera kvinnokönet. Dessutom ska teknikföretag och gröna näringar berätta hur blockkedjeteknik kan ge nya möjligheter att spåra och kontrollera livsmedel. 

Varmt välkommen till East Sweden Arena om du är på plats! Och sprid gärna ordet, både inför och väl på plats. Syns man inte, så finns man inte. Det gäller i vanliga fall och alldeles särskilt i Sveriges rockfestival för politikernördar och allmänt samhällsintresserade. 

Mer information om programmet finns på  eastsweden.se/almedalen 

Varma sommarhälsningar,

Johanna Palmér

Dela

Nyhetsflöde

Till fler nyheter