EU+Japan=sant

Okt 17, 2017

Magnus Lindahls krönika

Det fortsĂ€tter hĂ€nda intressanta saker vĂ€rda att notera pĂ„ handelsomrĂ„det. SĂ€rskilt kul dĂ„ man som jag tror pĂ„ vĂ€rdet av öppenhet, samarbete och en fri handel. VĂ„r internationella handel Ă€r ju en bĂ„de stor och viktig pusselbit för vĂ„r vĂ€lfĂ€rd, sysselsĂ€ttning och tillvĂ€xt. Jag tycker Ă€ven det Ă€r viktigt att uppmĂ€rksamma EU:s strĂ€van efter moderna handelsavtal som tar hĂ€nsyn till bĂ„de företag, mĂ€nniska och miljö. Att ett sĂ„dant avtal vinner terrĂ€ng Ă€r extra viktigt i populistiska tider av argument för protektionism – nĂ„got som konstant mĂ„ste argumenteras emot.

Det avtal som jag vill lytta Àr EU:s nya principöverenskommelse med Japan för det Àr just ett sÄdant modernt handelsavtal.

Förhandlingar, förslag och godkÀnnande

2013 beslutade EU:s 28 medlemslÀnder att starta förhandlingar med Japan. PÄ sensommaren i Är nÄddes en överenskommelse som förhoppningsvis skall trÀda i kraft frÄn 2019 och kommer att omfatta mer eller mindre all handel mellan EU och Japan. Just nu knÄdas tekniska frÄgor och inom nÄgra mÄnader skall ett avtal finnas pÄ plats att ta stÀllning till för regeringar, parlament, EU-parlament och kanske vissa regionala parlament. I Japan mÄste det godkÀnnas av under- och överhuset.

Japan dÄ?

Japan Ă€r med sina 127 miljoner invĂ„nare vĂ€rldens 4 största ekonomi (ca 30% större Ă€n Tysklands) och vĂ€rldens 3:e största konsumentmarknad – en stor potential för svenska och europeiska företag.

Det Ă€r EU:s 7:e största handelspartner och EU Ă€r Japans 3:e största. Över 500.000 mĂ€nniskor i EU Ă€r anstĂ€llda i japanska företag. För Sverige Ă€r Japan den nĂ€st största handelspartnern i Asien efter Kina. Allt detta Ă€r en bra bas att bygga vidare pĂ„ med hjĂ€lp av förenklingar för handel och investeringar.

En kuriosa Ă€r att varje miljard Euro som exporteras frĂ„n EU sysselsĂ€tter ca 14.000 personer – en tung ursĂ€kt att fortsĂ€tta frĂ€mja export och internationellt utbyte.

Partners

Japan och EU har liknande stÄndpunkter inom t ex livsmedel, arbetsrÀtt, miljöfrÄgor, hÄllbar utveckling, Parisavtalet, etc. OmrÄden som parterna kommer att jobba tillsammans inom och Àven driva internationellt.

Hinder, utmaningar och lösningar

Export till Japan omgÀrdas idag av bÄde tullar och icke-tariffera hinder. Utmaningarna Àr Àven höga kostnader för regleringar som skiljer sig frÄn internationella standarder samt svÄrigheter att vara med i offentliga upphandlingar.

Det som jag tycker Àr sÄ spÀnnande med just detta avtal Àr att det fokuserar pÄ tullar och förenklade procedurer. PÄ att stÀrka handelsregler som speglar gemensamma vÀrderingar bl a demokrati, hÀlsa, miljö och sÀkerhet och Àven en tydlig signal att fri- och öppen handel verkligen fungerar.

Kittlande potential

Avtalet kommer initialt att tullbefria 91% av exporten till Japan, senare stiger siffran till 99% – dvs det blir lĂ€ttare och billigare att exportera till och importera frĂ„n Japan för i stort sett alla företag.

Jag har sett siffror en positiv pÄverkan pÄ EU:s BNP med upp till 0,8%. London School of Economics peker pÄ att exporten till Japan skulle kunna stiga med 30%. De sektorer som har mest att vinna pÄ avtalet förvÀntas bli bl a: lÀkemedel, medicinsk teknik, livsmedel, fordon, transportutrustning.

För Sveriges del sÄ kan jag bara konstatera att vÀrldens tredje största ekonomi inte finns med bland de 10 största exportmarknaderna. Slutsats: En kittlande potential.

Öppen och transparent förhandlingsprocess

I tider dÀr delar av samhÀllet Àven Àr starkt kritiskt till EU-projektet tycker jag att det Àr viktigt att pÄtala att denna handelsförhandling, liksom alla andra, Àr det en mycket öppen och transparent process. Den bestÄr av intressentmöten med hela spektrumet av organisationer, expertmöten och rapporter. Alla organisationer som Àr intresserade av förhandlingarna har kunnat trÀffa EU-representanter och lÀgga fram sina synpunkter. Regelbundna avrapporteringar till medlemsstater och EU-parlamentet har ocksÄ förekommit.

Ett avtal som gynnar bÄde stora och smÄ

Avtalet Àr, som alla avtal om enklare och friare handel, bra för alla företag och Àven de mindre. De smÄ Àr mer pÄverkade av olika handelshinder dÄ de ofta inte har resurser att hantera dessa.

Alternativet Àr sÄ mycket sÀmre

Summa summarum Ă€r att det kommer leda till fler jobb samt att den viktiga importen frĂ„n Japan blir bĂ„de billigare och enklare. HĂ€r skulle jag vilja framhĂ€va EU-Sydkoreaavtalet som ett bra exempel pĂ„ att EU:s handelsavtal gör skillnad och fungerar. Under de första 5 Ă„ren ökade EU:s export med 55%. Det finns ingen anledning till att det inte skulle bli ett liknande scenario i fallet Japan. Jag Ă€r övertygad om att alla vinner pĂ„ en enklare och billigare internationell handel pĂ„ moderna villkor – lika övertygad som jag Ă€r att alternativet gör oss alla till förlorare.

 

Magnus Lindahl

Ansvarig Sörmland, Gotland och Internationell handel

Östsvenska Handelskammaren

Dela