Framtidens region enligt Gert Johansson

Hur ser ni pÄ framtiden för vÄr region?
Vi ser positivt pĂ„ den. Regionen vĂ€xer och vi har alla förutsĂ€ttningar för att bli en av Sveriges bĂ€sta regioner. Det hĂ€nder mycket i vĂ„r region, vi har de geografiska och demografiska förutsĂ€ttningarna – men det gĂ€ller att vi hakar pĂ„.

Varför engagerar ni er i den regionala utvecklingen?
För oss Àr det viktigt att verka regionalt dÄ vi som bank lever i samklang med nÀringslivet och finns till för att andra ska vÀxa. Det Àr vÀrdefullt att regionens nÀringsliv har alla förutsÀttningar för att vÀxa och utvecklas och vi vill bidra med det som vi kan.

Vilka Àr de viktigaste utvecklingsomrÄden för regionens nÀringsliv och för er specifikt?
KompetensfrĂ„gan Ă€r den allra viktigaste – och hur vi behĂ„ller kompetensen i regionen. Vi har ett framstĂ„ende universitet och utbildar framtidens kompetens, men vi har svĂ„rt att behĂ„lla dem efter att de avslutat studierna. Vi behöver skapa möjligheter och de bĂ€sta förutsĂ€ttningarna för att talangerna ska stanna i vĂ„r region. Vi bör jobba för fler huvudkontor i regionen, Ă€nnu bĂ€ttre kommunikationer som möjliggör att bo nĂ„gon annanstans och arbeta hĂ€r – dĂ€r Ă€r OstlĂ€nken otroligt viktig.

Annars Àr goda kommunikationer och en vÀl fungerande infrastruktur generellt de absolut viktigaste omrÄdena för att vÄr region ska bli den mest attraktiva.

I en möjlig ny regionindelning, hur viktar ni en tydlig koppling till stockholmsregionen?
Vi viktar den högt. Det Ă€r i Stockholm som den största tillvĂ€xten sker – det Ă€r dĂ€r hjĂ€rtat bultar. Och Ă€ven om Stockholm globalt sett Ă€r en smĂ„stad Ă€r det dĂ€r huvudkontoren ligger och tillvĂ€xten sker idag. Att ha goda möjligheter att bo i vĂ„r region och pendla till Stockholm Ă€r vĂ€rdefullt men ocksĂ„ att man kan bo i Stockholm och pendla hit.

gert
Gert Johansson
SEB