Handelssystem under hot? Jovisst, men…

Dec 6, 2017

 

Bland det första som USA:s president gjorde för snart ett Ă„r sedan var att ta landet ur processen kring det föreslagna handelsavtalet TPP – Trans Pacific Partnership.

Men hĂ€rom mĂ„naden, i samband med presidentens asienturnĂ©, sĂ„ Ă„teruppstod TPP. Under ledning av Japan har de 11 Ă„terstĂ„ende lĂ€nderna bl a Kanada, Mexiko, Australien, Chile tagit klivet vidare – alltsĂ„ utan USA, vilket jag tycker Ă€r intressant av flera anledningar.

 

Surprise – det gick Ă€ven utan USA!

Dels att Japan, vÀrldens 3:e största ekonomi, nu Àr nÄgot av ett ankare i avtalet vilket representerar 13% av den globala ekonomin mot 40% om USA hade varit med. Detta Àr mindre men ÀndÄ bÄde stort och viktigt. Dels att ett antal lÀnder talar om att ansluta sig till TPP som t ex Sydkorea, Indonesien, Filippinerna, och Colombia.

Kanske Àr det som hÀnde med TPP ett bevis för att frihandelsmotstÄndet frÄn USA Àr ett mindre hot mot vÀrldshandeln Àn vad i alla fall jag trodde. Jag tÀnker att det Àven kan vara sÄ att mÄnga lÀnder inser att anti-globaliseringsvÄgen inte kommer att lösa nÄgra problem. En försiktig slutsats skulle kunna vara att en majoritet i vÀrlden ÀndÄ vill fortsÀtta liberalisera och fÄ till moderna handelsavtal dÄ dessa helt enkelt visat dig vara bra för de flesta lÀnder.

Men det man inte ska glömma Àr att dra sig ur TPP var ett vallöfte som president Trump infriade. Det visar allvar bakom ord och hur lÄngt USA nu Àr villigt att gÄ i bÄde protektionism och nationalism nÀr det gÀller nya handelsavtal. I samma andetag bör man Àven ha i bakhuvudet USA:s kraftiga ifrÄgasÀttande av gamla system som Nafta och WTO.

 

IfrÄgasatta handelssystem

Det finns en tydlig oro att USA kan lÀmna samtalen om Nafta dÀr man lagt fram lÄngtgÄende förslag/krav pÄ förÀndring. Förhoppningsvis Àr detta mest en förhandlingsstrategi, men att ta Nafta för givet kÀnns inte sÀkert. BÄde Mexiko och Kanada har hotat att lÀgga till egna tullar om USA saboterar Nafta. Det Àr dock viktigt att ha i bakhuvudet att mÄnga företag i USA vill behÄlla avtalet dÄ de ofta har produktion i framförallt Mexiko och produkter som gÄr fram och tillbaka över grÀnsen flera gÄnger innan de Àr fÀrdiga.

Även gĂ€llande vĂ€rldshandelsorganisationen WTO som Ă€r ett grundlĂ€ggande ramverk för handel och en mycket viktig institution har USA talat om viljan att röra om och det finns en oro för obstruktion inom vissa delar som t ex arbitragedelen.

Som sagt, handelssystemen Àr ifrÄgasatta och det kÀnns ju i sig inte optimalt i lite osÀkra tider. Det Àr och kommer bli bÄde hÄrda diskussioner i pÄgÄende och kommande samtalsrundor och möten gÀllande bÄde Nafta och WTO.

 

Nya utmaningar, nya tider, nya allianser

Politisk utveckling har pĂ„ senare tid stĂ„tt i vĂ€gen för vĂ€rldshandeln med Trump, Brexit, Rysslandssanktioner, nationalism och populism – konsensus att handel Ă€r bra Ă€r idag till viss del utmanat.

Min förhoppning Ă€r dock inte att det Ă€r sĂ„ illa som man ibland kan fĂ„ intryck av. Verklighet, realpolitik, ekonomi och affĂ€rsintressen kommer förmodligen att komma ikapp Ă€ven ett protektionistiskt USA. Även om landet under nĂ„gra Ă„r isolerar sig sĂ„ hoppas jag att resten av vĂ€rlden kommer att klara av att fortsĂ€tta bygga, stĂ€rka och utveckla handelssystemet med bl a nya avtal.

Men det verkar som om vi fÄr rÀkna med 1-2 skakiga amerikanska mandatperioder ur ett handelsperspektiv. Att systemen som vi kÀnner dem kommer sÀttas under press. Att nya spelare som t ex Kina kommer ta plats i det tomrum som USA lÀmnar. Att nya utmaningar krÀver nya innovativa lösningar. Att EU:s förhandlingar om och strÀvan mot nya moderna handelsavtal kommer bli Ànnu viktigare.

Summa summarum sĂ„ vĂ€ljer jag att vara optimist och bĂ„de tror och hoppas att vĂ€rldshandeln kan fortsĂ€tta att utvecklas Ă€ven om vĂ€rldens största ekonomi under en period kommer dra Ă„t ett annat hĂ„ll – en gissning lika god som nĂ„gon annan och den som lever fĂ„r se!

 

Magnus Lindahl

Ansvarig Sörmland, Gotland och Internationell handel

Östsvenska Handelskammaren

 

Dela