Följ oss på sociala medier

Kompetensförsörjning och arbetslöshet i fokus när Nyköpings toppolitiker möttes

Artikeln publicerades 3 september, 2018

Under fredagens debatt med toppolitikerna i Nyköpings kommun stod kompetensförsörjning, arbetslöshet, integration och företagsklimat på agendan. Företrädare för näringslivet hade kommit för att ta del av var partierna står i de olika frågorna. Mest fokus hamnade på kompetensförsörjning och arbetslöshet.

– Vi måste attrahera ungdomar att välja yrken efter brister. Vi har en matchningsproblematik och som jag ser det idag har Arbetsförmedlingen spelat ut sin roll, sa Sofia Hallgren Remnert (L).

Nyköpings kommun har högre arbetslöshet än rikssnittet och kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (s) menar att lösningen på detta är att satsa mer på YH-utbildningar och utbilda personer till jobb och inte till arbetslöshet. Miljöpartiets Marco Venegas höll med men menar att man måste satsa på ungdomarna i tidigare skeende.

– Det saknas arbetsmarknadskunskap idag. Ber man ungdomar räkna upp hur många jobb de känner till kommer de upp i 28 stycken, sa Venegas.

Anna af Zillén (m) instämde men lyfte också betydelsen av ett gott näringslivsklimat i kommunen.

– Vi måste komma ihåg att det är näringslivet som skapar jobben. Vi måste bli mer företagsvänliga i kommunen och vara ett smörjmedel för dem, sa Anna af Zillén (m). 

Ostlänken – lösningen på  arbetslösheten?
Kompetensförsörjningsfrågan går inte att diskutera utan att komma in på Ostlänken. Alla var överens om projektets betydelse och vad det kommer göra för Nyköping på lång sikt men också på kort sikt under byggtiden. Martina Hallström (c) strök under betydelsen att vi måste ta den här chansen. Urban Granström höll med.

– Det handlar om att få de små företagen engagerade i det här jätteprojektet. Lyckas vi med det skapas otroliga möjligheter för den här kommunen.

 

 

 

Dela

Nyhetsflöde

Till fler nyheter