Om Handelskammaren

Handelskammarens historia börjar 1599 i Marseille. Då bildades en organisation som skulle skydda den franska handeln från pirater i Medelhavet. 100 år senare var Handelskammaren väletablerad i stora delar av Europa.

I mitten av 1800-talet påbörjade man i Sverige en diskussion som pågick i 50 år. Skulle vi göra som Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien som hade obligatoriskt medlemskap för sina företag, eller som Storbritannien och Portugal, där medlemskapet var frivilligt?

1902 var diskussionen √∂ver och den f√∂rsta svenska Handelskammaren startade i Stockholm. F√∂rebilden var landstingens demokratiska organisation med fullm√§ktige som utser en styrelse, och f√∂retagens medlemskap skulle vara frivilligt. Huvuduppgiften blev att skapa bra f√∂ruts√§ttningar f√∂r n√§ringslivet i den egna regionen och fr√§mja handel √∂ver gr√§nserna. Under de kommande tio √•ren ‚Äď i takt med j√§rnv√§gens utbyggnad ‚Äď spreds fenomenet √∂ver landet.

√Ėstsvenska Handelskammaren bildades¬†1913 och √§gs och drivs av 850 f√∂retag med 45 000 medarbetare i √Ėsterg√∂tland, S√∂rmland och p√• Gotland.¬†Vi √§r politiskt obundna, arbetar f√∂r √∂kad tillv√§xt och bidrar till v√•ra medlemmars aff√§rer ‚Äď lokalt, regionalt och globalt.

Vi erbjuder

Kunskap Рvår expertis ger dig nya möjligheter
Vi bidrar med expertkunskap, kvalificerade konsulttjänster och utbildningar som utvecklar dina affärer.

Möten Рaffärer görs mellan människor
Vi ger dig nya kontakter, nätverk och inspirerande mötesplatser så att du kan utveckla dina affärer, din organisation och ditt ledarskap.

Påverkan Рför en växande östsvensk region
Vi driver de näringspolitiska frågorna som skapar bättre förutsättningar för regional attraktivitet, företagande och positiv samhällsutveckling.

Handelskammarens organisation och koncern


√Ėstsvenska Handelskammaren √§r en privat och politiskt obunden medlemsorganisation f√∂r n√§ringslivet i S√∂dermanland, √Ėsterg√∂tland och p√• Gotland. Genom Handelskammaren g√∂r de √∂stsvenska f√∂retagen sin r√∂st h√∂rd hos politiker och beslutsfattare. V√•ra tj√§nster och erfarenheter bidrar till att skapa b√§ttre m√∂jligheter f√∂r v√•ra medlemmar att utveckla sina aff√§rer – lokalt, regionalt och internationellt.

√Ėstsvenska Handelskammaren har kontor i Eskilstuna, Link√∂ping, Norrk√∂ping och Nyk√∂ping samt representation¬†i¬†Visby. Kontorens placering¬†matchar i dagsl√§get¬†behovet fr√•n exportindustrin vad g√§ller service kring handelsdokument.

Handelskammaren har ett helägt dotterbolag.

√Ėstsvenska Handelskammarens Service AB
Handelskammarens vinstdrivande dotterbolag. Bolagets styrelse √§r identisk med f√∂reningens styrelse i arbetsutskott. (Ordf√∂rande, representant Gotland, representant S√∂rmland, representant √Ėsterg√∂tland, VD). Tv√• tredjedelar av Handelskammarens anst√§llda √§r anst√§llda i servicebolaget.