Parmis fick praktik – men Migrationsverket sa nej

Jun 30, 2017

Mitt under flyktingkrisen kom Parmis, 35, som asylsökande frĂ„n Iran till Sverige och Norrköping. Efter sex mĂ„nader i Sverige besökte hon GrĂ€nslös frukost – det ledde till praktikplats pĂ„ IT-företaget Gaia Systems. Men sen avslog Migrationsverket hennes ansökan – nu söker hon nya vĂ€gar.

Hon var en av tusentals asyslsökande som kom till Sverige under hösten 2015. Tillsammans med sin man lÀmnade de Iran för att ta sig till Sverige.

Jag jobbade som IT-ingenjör med kÀnslig information i Iran och jag kunde helt enkelt inte stanna, sÀger Parmis.

Flykten gick via smugglare till Sverige för att slutligen landa i Norrköping.

Vi kom först till Göteborg och sen till Norrköping och alla var vÀldigt snÀlla och trevliga, sÀger hon.

Men första tiden var Ă€ndĂ„ svĂ„r och hon hade svĂ„rt att trĂ€ffa nya mĂ€nniskor och komma in i samhĂ€llet – dĂ„ fick hon höra talas om GrĂ€nslös frukost.

Det var genom en vÀn som kÀnde en som sa att GrÀnslös Frukost borde vara nÄgonting för mig. SÄ i mars 2016 var jag pÄ min första frukost.

PÄ frukostmötet trÀffades ett tjugotal asylsökande och Handelskammarens medlemsföretag.

Jag fick presentera mig, vem jag Àr, var jag kommer ifrÄn och vad min utbildning och erfarenhet Àr. Jag var sÄ rÀdd och nervös. Jag kunde knappt nÄgon svenska och dÄ stÄ inför sÄ mÄnga mÀnniskor och presentera mig var hemskt.

Men under det mötet trĂ€ffade Parmis Åke Rolf pĂ„ Gaia Systems.

Jag blev jĂ€tteglad nĂ€r Åke kom fram och pratade med mig. Det samtalet gjorde att jag sedan fick en praktikplats pĂ„ Gaia.

Men det var inte sÄ lÀtt i början. I fyra mÄnader ansökte Gaia tillsammans med Parmis hos Migrationsverket för att hon skulle kunna fÄ denna praktikplats. Men till slut blev allt klart och i augusti 2016 började hon sin praktik.

Det har betytt jÀttemycket för mig. Innan jag började pÄ Gaia vÄgade jag inte prata med svenskar, sÀger Parmis. Under min praktikperiod har jag lÀrt mig svenska, svensk affÀrskultur, lÀrt mig mer om mitt yrke, fÄtt större kontaktnÀt, blivit mer social och jag vet hur det fungerar i Sverige.

Men praktiken fick ett snöpligt slut efter fyra mÄnader dÄ Migrationsverket inte kunde förlÀnga.

BÄde jag och Gaia ville fortsÀtta men Migrationsverket sa att de inte kunde hantera den hÀr frÄgan lÀngre, det föll helt enkelt mellan stolarna.

Nu har Parmis fÄtt avslag pÄ sin asylansökan och hon vet inte vad som nu kommer hÀnda.

Jag vill bidra i Sverige, vill vara till nytta. Jag har en utbildning som efterfrÄgas och det finns företag som behöver den kompetens jag har, sÄ jag ska kÀmpa vidare.

Skrivet av


Robin Almqvist
robin.almqvist@east.cci.se
@almqvistrobin

Dela