Östsvenska Handelskammaren

Varié ger hållbarhetspeng till Zonta i Norrköping

I våras fick Varié i Norrköping motta Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris – East Sweden Substainability Award. Förutom utmärkelsen fick företaget 10 000 kronor att skänka vidare till en annan organisation som gör något gott inom hållbarhet.

– Det kändes självklart att ge pengarna till Zonta i Norrköping. De jobbar med frågor kring kvinnor och flickors möjligheter. Rätten att få utbildning, få arbeta, vara fri. Gifta sig med vem man vill och inte bli utnyttjad. De driver så viktiga frågor, säger Ann-Sofie Bergort som äger Varié.

– Zontas mission är att varje flicka ska ha egenmakt över sig själv och ha möjlighet att ta egna beslut och bestämma över sin egen kropp, utbildning och försörjning, säger Eva Bökman på Zonta i Norrköping.

Föreningen kämpar för att på olika vis förbättra kvinnors möjligheter lokalt och globalt.

Zonta är en finansiär av diverse FN-projekt där insatserna går direkt till den målgrupp Zonta inriktar sig på. Man samarbetar med Unicef och UNFDP. Zonta var också en aktör som var med och förhandlade fram de globala hållbarhetsmålen.

De lokala klubbarna samlar in pengar som gör nytta lokalt – eller globalt via FN.

– Jag vill ge pengarna till Zonta för att de behöver dem men också för att synliggöra föreningen. Fler behöver känna till deras arbete. Jag har själv fyra döttrar, två egna och två bonus – och då är det en hjärtefråga med flickors rättigheter, säger Ann-Sofie Bergort på Varié.

Marie Björnholdt har varit engagerad i Zonta i tre år.

– Jag gick med för att jag kände att jag har kraft och energi och ville lägga det på något som verkligen betyder något för mig. Jag ville påverka, säger hon.

Huvudfokuset just nu är olika projekt för att bekämpa barnäktenskap.

– Barnäktenskap sker på många håll i världen. I USA löser man oönskade graviditeter med att låta flickor gifta sig. Det sker i ett i-land. I andra länder är det fattigdomen som driver föräldrar till att gifta bort sina barn. Många flickor i världen har idag chans att gå i skolan men om familjen har ont om pengar tas hon ändå ur skolan för att jobba och gifta sig, säger Eva Bökman, Zonta.

– I sverige har vi också problem. Kvinnors jämställdhet har kommit i skymundan av Corona här i Sverige. Vi är inte jämställda i Sverige heller, säger Marie Björnholdt och pekar på hederskultur och våld mot kvinnor.

Zonta tar gärna emot fler medlemmar, på deras Facebook kan du se mer av vad föreningen gör.

test

Läs även:

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Ny undersökning: Regionens bolagsstyrelser långt ifrån jämställda

2019 var 23 procent kvinnor i regionens bolagsstyrelser. Det är det även 2020. Det visar Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga...

Hållbarhet finns på allas läppar

”Ironiskt nog tycks det ha blivit ett problem för Miljöpartiet”, skriver Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef, i en krönika.

Tid för samverkan och grön omställning

Snabbare offentliga processer, mer samverkan och möjligheter i den nya vardagen, var några ämnen uppe för diskussion under Östsvenska Handelskammarens...