Östsvenska Handelskammaren

2 månader som VD för regionens största besöksmål- möt Christine Karmfalk

Hon är nytillträdd VD för Kolmårdens djurpark. Och nytillsatt styrelseledamot för start-up-bolaget Epishine. Det händer mycket för Christine Karmfalk. Vi har fått en pratstund för att få veta mer om hennes nya uppdrag. Och om hur det känns vara tillbaks där allting en gång började.

Drygt två månader har gått sedan hon tog över som VD på regionens största besöksmål, Kolmården. Men det är inte första gången hon sätter sin fot där.

– Nej, jag började som diskare här när jag var 15 år. Sen jobbade jag här till 1994. Efter det har jag jobbat 23 år i skolans värld men är nu tillbaka där allt började, skrattar Christine.

Vi backar bandet. Till 1994. Christine är precis klar med sina studier och kan nu titulera sig lärare. Hon säger upp sig från Kolmården och börjar en karriär i skolvärlden. En karriär som kom att bli lång. Först som lärare. Senare som chef inom olika friskolekoncerner och nu senast som VD på Fria Läroverken.

– Det var ett jätteroligt jobb. Det har varit fantastiska år och jag har verkligen trivts inom skolans värld. Men jag var lite trött på skolbranschen och när jag såg att Kolmården sökte VD var jag bara ”tvungen” att söka.

Det lyser i ögonen på Christine när hon berättar.

– Jag ringde mamma. Sa att jag har sökt jobbet som VD för Kolmården men att jag aldrig skulle få det. Det här är ju ett drömjobb. För mig och för många andra.

Men det var hon som fick jobbet. Varför valde de dig tror du?

– Jag har ju kompetens för jobbet och erfarenhet som VD men det jag tror de såg var mitt driv, min personlighet och att den här tjejen kommer göra skillnad.

Vad var det mer som lockade dig att söka?

– Jag har alltid älskat Kolmården. Jag är Norrköpingsbo och älskar Kolmården. Att nu få applicera mina erfarenheter och ledaregenskaper i en ny-gammal bransch ska bli fantastiskt.

Drygt två månader har nu gått sedan hon tillträdde. Hennes första tid har hon prioriterat att träffa alla medarbetare. Det kan ta lite tid. För det är 226 helårsanställda.

– Många kanske anser det som felprioriterat av en VD att lägga så mycket tid på enskilda samtal. Men jag ser det tvärtom. Vi behöver skapa en ”vi-känsla” och medarbetarna har så många idéer och tankar som de delar med sig av. Så det här otroligt värdefullt för Kolmårdens framtid.

Jag har alltid älskat Kolmården. Jag är Norrköpingsbo och älskar Kolmården.

Christine fortsätter;

– Djurparken är som en liten by. Med medarbetare som jobbar som smed, kockar, djurvårdare, marknadsförare, ekonomer, tekniker med mera. Och utöver de 226 helårsanställda så arbetar ytterligare drygt 1000 personer här på sommaren.

Kolmården är Skandinaviens största djurpark och som besöksmål är den en av Sveriges största. Men att driva djurpark handlar inte bara om att driva en av Sveriges största turistattraktioner. Utan om något ännu större. Och ännu viktigare. Nämligen bevarandet av hotade djurarter. Något Christine kommer arbeta extra för.

– Hållbarhet och artbevarande ligger mig varmt om hjärtat. Och hållbarhetstänket är stort i den här organisationen. Alla som jobbar här brinner för djuren. På riktigt. Och vi försöker kommunicera ut en djurparks verkliga betydelse för de vilda djuren och planeten. Men vi kan göra det ännu mer. Och ännu bättre.

Nytt styrelseuppdrag
Som om det inte skulle räcka med att vara ny som VD för Kolmården så är hon även nytillsatt styrelseledamot för start-up-bolaget Epishine. Ett uppdrag hon hittade genom 100-listan och Venture Arena.

– Haha, ja, det kan tyckas att ta vatten över huvudet. Egentligen tackade jag ja till det uppdraget innan jag visste att jag skulle bli VD här. Men såhär i efterhand så passar det perfekt.

Christine syftar på att Epishines uppdrag likt Kolmårdens att arbeta för en hållbar värld går hand i hand.

– Vi ska göra världen lite bättre. På Kolmården gör vi det på vårt vis. På Epishine som är inom Green-tech-industrin på ett annat sätt. Men båda med samma syfte.

100-listan ger svar på debatten.

Christine har varit aktiv i 100-listan sedan starten och kan inte nog poängtera vikten av den.

– 100-listan ger svar på debatten. Det finns hur många duktiga kvinnor i regionen som helst och det visar 100-listan. Jag hoppas även att min VD-roll för Kolmården kommer påverka att det blir fler kvinnor i styrelserna.

Hon syftar på det som den senaste rapporten visar. Om ett företag har en kvinnlig VD ökar sannolikheten att det är fler kvinnor i styrelsen.

Utmaningar
Åter till jobbet som VD för Kolmården. Vilka är dina och era största utmaningar framöver?

– Att kommunicera djurparkens verkliga betydelse. Folk behöver förstå varför en djurpark behöver finnas och varför djurparkerna aldrig varit så viktiga som nu. Det görs en hel del, men det går att göra mycket mer. Sen är det att lyfta upp alla fantastiska medarbetare. Det finns enorm kompetens här och de gör ett fantastiskt jobb.

Vi har sett Bamses värld komma till. Wildfire byggas. Vad är nästa stora ”grej”?

– Vi har ingen ny ”Wildfire” på gång. Det får vänta några år. Men i vinter totalrenoverar vi hela Vildmarkshotellet. Det blir färdigt i vår och kommer bli jättefint.   

Vi önskar Christine stort lycka till med både jobbet som VD för Kolmården och det nya styrelseuppdraget för Epishine.

Fakta Christine
Bor: Norrköping
Ålder: 48
Familj: Två vuxna barn och ett barnbarn
Detta visste ni inte om Christine: Är gamer och har spelat wow i över tio år (red. Anm World of Warcraft).

Relaterade #100-listan

Jämställda styrelserum är en tillväxtfråga

100-listan

Fyra handelskamrar skriver gemensamt i Dagens Industri.

Stort medieuppbåd när 100-listan släppte rapport

100-listan

Tv, radio och tidningar. 100-listans rapport om jämställdhet i bolagsstyrelser blev nyheter i regionens största mediekanaler.

BILDSPEL: Stort intresse när 100-listan släppte rapport på tre orter samtidigt

100-listan

Den 22 november var det äntligen dags för rapportsläppet av Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i bolagsstyrelser...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!