– Mycket av åtgärdspaketen som kommit från regeringshåll är välkommet och nödvändigt. Att staten tar sjuklönekostnaderna, möjligheten till korttidspermitteringar samt uppskov med moms och arbetsgivaravgifter är sådana exempel, säger Christian Berger, vd på Östsvenska Handelskammaren.
På torsdagen kom ett nytt krispaket för att rädda företagen och den svenska ekonomin. Det handlar om totalt 39 miljarder och för att ta del av stödet ska företaget haft ett tapp på 30 procent under mars och april och en årsomsättning på 250 000 kronor.
– Det är klart vi välkomnar paket som har för avsikt att rädda vårt näringsliv. Men vi ställer oss lite frågande till direkta stöd. Det finns många företag som drar sig för att söka sådana här stöd, det ligger i företagarens natur att vilja ha riktiga jobb. Hade det inte då varit bättre att investera sig genom krisen, genom att exempelvis tidigarelägga samhällsinvesteringar, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef Östsvenska Handelskammaren.
Handelskammaren menar istället att man bör tidigarelägga planerade investeringar och projekt, så att företag får in beställningar och kan utföra riktiga arbeten. Det kan exempelvis handla om att påskynda planerna för bygget av nya stambanor.
– Det handlar om att hjälpa företag samtidigt som vi bygger vårt samhälle. Det blir två vinster, en samhällsinvestering som finns kvar efteråt och att företag får jobb, avslutar Christian.