Östsvenska Handelskammaren

4 råd för att må & prestera bättre

Christer Olsson är fiskarsonen från Öckerö som blev ledarskapscoach åt några av nordens mest erfarna ledare. Idag kallar han sig ”handelsresande i bondförnuft” och är en av Sveriges mest anlitade föreläsare. Han är dessutom författare till tre böcker och driver idag fyra framgångsrika företag.

Att må och prestera bättre – i nämnd ordning
Många slits periodvis i livet mellan förpliktelser och förväntningar. Från jobbet och hemmet. Att hitta balansen mellan att göra det man vill och det man måste kan kännas hopplöst svårt. Men det finns saker vi kan göra. Christer Olsson ger här sina bästa råd för att må och prestera bättre och hitta balans i livet.

1. Identifiera vad som får dig att må bra

När mår du som bäst?

När du promenerar ensam i skogen?
När du äter middag ihop med dina vänner?
När du sjunger i kören?
När du inte gör någonting?

Tänk efter. Reflektera. Och pröva olika situationer för att hitta vad som får dig att må bra. När du har hittat dem – sök dig till fler sådana tillfällen. Vänta inte på att tillfällena ska komma till dig eller att det kommer ske av sig självt. Bestäm att det ska hända. Boka in det i kalendern. Det kan vara saker du vill göra på fritiden som att sjunga i kören, promenera i skogen, åka ut med båten eller att vara upptagen med att göra ingenting. Men det är också lika viktigt i arbetsvardagen. Se till att göra saker du mår bra av under din arbetsdag. Likväl du avsätter tid för möten, avsätt tid för att göra speciella arbetsuppgifter. Eller för att ta en promenad eller den där kopp kaffen med kollegan. Se detta som en investering i din viktigaste resurs – nämligen dig själv.

Jämför dig inte med andra för att försöka hitta vad som får dig att må bra. För det spelar ingen roll vad andra gör eller hur andra lever. För de gör inte rätt. I alla fall inte rätt för dig. För det finns inget rätt sätt. Konsten med livet är att hitta ditt sätt. Och det hittar du genom att vara prövande, lärande och reflekterande som vi nämnde i inledningen. På så vis blir du levande och kan hitta ditt sätt att leva livet.

2. Ge mer till andra
Oavsett vad du kommit fram till i råd 1 så är nästa råd att ”ge mer till andra”. Fundera på vilket sätt du kan tillföra andra värde. För när du tillför andra värde kommer du känna dig mer värdefull. Och må bättre. Det kan handla om att engagera sig i idrott, kyrkan eller bli volontär. Men det handlar lika mycket om att hjälpa en kollega på jobbet eller att plocka ur diskmaskinen hemma. Fundera ut vad du kan tillföra andra för värde – där du kan känna dig behövd. Och systematisera det.

Och våga be om hjälp. Det är en av de finaste gåvorna du kan ge till en annan person. Nämligen gåvan av att vara behövd. Vi mår bra av det i det tillsammansprojekt vi lever i.

3. Balans i livet och 2-minutersövningen
Överskatta inte din kapacitet. Kroppen och knoppen är det viktigaste du har. Så skapa balans mellan ditt sociala jag, ditt professionella jag och din psykiska och fysiska hälsa. Se det som tre ringar där alla behöver fungera. Får du problem i en ring får du per automatik problem i de andra. Och kom ihåg! Det fungerar inte tvärtom. Alltså om det går bra i en av ringarna går det inte per automatik bra i de andra. Så se till att det är du som bestämmer i ditt liv, att alla ringarna fungerar och led dig själv till att må bra.

Ett övning i att leda sig själv, bygga upp ett bättre självförtroende och blir mer positiv är 2-minutersövningen. Det är ett enkelt, men ändå så bra, verktyg och grundar sig i att gå in med ett positivt mind-set i den situation du är på väg in i.

Övningen:

2 minuter när du vaknar. Tänk medvetna, positiva tankar när du vaknar. Tänk på allt som du har att vara tacksam över. Yes, vilken härlig dag, vilken tur jag har som vaknar i ett land som Sverige, att vara tacksam för att inte vakna ensam, eller tacksam för att just vara det, jag är frisk att ta mig till jobbet eller rent krasst vilken tur att jag vaknar. Det handlar om att medvetet tänka på det som är bra med dig själv och ditt liv.

2 minuter är när du kommer till jobbet. Vad är bra med mitt arbete? Vad kommer den här dagen ge mig? Direkt när du kommer till jobbet, samtidigt som du tar morgonens första kopp kaffe, ska du medvetet tänka på allt som är bra med ditt jobb. Du kommer efter hand märka att det är mycket som är positivt med ditt arbete. Och är du positiv till arbete mår du bättre och i sin tur kommer prestera bättre.

2 minuter när du kommer hem. Barnens skor ligger slängda i hallen och frukosten är inte bortplockad. Irritationsmoment för många och som får de flesta att bli uppgivna. Men se det istället som något att vara tacksam över. En dag kommer inte barnens skor vara slängda i hallen och du kommer ha all tid i världen att plocka bort disken. Njut av det du har nu och välj att se allt som är bra när du kommer hem. Vad kul att min sin son vill leka med mig. Vad mysigt att vi får äta middag hela familjen.

2 minuter innan du somnar. Tänk på allt positivt som hänt under dagen. Vad har varit bra? Vad har du lärt dig? Vad har den har dagen gett dig?

Det kan låta som en banal övning. Men jobbar du medvetet med detta så kommer det göra skillnad. För du kan inte alltid välja vad som händer. Men du kan alltid välja din reaktion – att välja se det som är bra.

Något du också måste lära dig är att stänga av. Tillsammans med varierad kost, motion och social samvaro är sömn och vila det vi behöver för att klara av dagens utmaningar och för att få balans i livet. Men många har svårt för att stänga av och ”aktivt” vila. Alla världsfilosofier har berättat att vi behöver vila. Så var inte tillgänglig dygnet runt. Stäng av mobilen på söndagar och kvällar. Annars kommer du gå sönder.

4. Skaffa en mentor
Ett enkelt råd att ge och som många borde ta till sig. För det är så få som har en mentor. Hitta en person som du inspireras av och som du kan lära av. En person som kan hjälpa dig i din karriär och i livet. Se dig omkring – det finns säkerligen många som skulle kunna vara din mentor – och som skulle vilja vara det. Våga fråga. Alldeles för många vågar inte ens fråga. Och kom ihåg, de flesta blir glada och känner sig stolta att få frågan. För som vi nämnde tidigare – vi vill hjälpa andra.     

Tidigare råd finns här.

Relaterade #Nyheter

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!