Vi har fantastiska människor i vår region. Kompetenta och inspirerande.
Vi har träffat några av dem. Och låtit dem dela med sig av sina bästa erfarenheter och råd inom sitt specialområde. De ger dig fyra råd.

Det här är en artikelserie som kan göra dig bättre på det mesta.
Varje vecka släpper vi en ny artikel.

Nu finns alla råd som bok. Du kan beställa den här. Eller läsa smakprov ur den här.

 

#30 Optimera din tid 
med Jan Jaldeland

Tiden är en knapp resurs, men den är rättvis. Vi har alla 24 timmar per dygn och på den tiden vill vi göra så mycket som möjligt. Men ibland kan det kännas som en omöjlighet att få tiden att räcka till allt vi vill göra. Det kan leda till stress och att vi inte uppnår våra mål. Eller ännu värre: utmattning med sjukdomar som följd. 

Vi är många som vill hitta den berömda balansen i livet, prioritera vår tid rätt och nå våra mål. Jan Jaldeland, entreprenör med mångårig erfarenhet som ledare och konsult hos företag som vill ha stöd i utveckling och förändring, ger här sina bästa råd för att hjälpa oss på vägen.

>> Läs här


#29 Bättre styrelseledamot
med Margareta Neld

”Sitter du i någon i styrelse?” ”Nej, jag arbetar i en styrelse.” Du är inte invald i en styrelse för att sitta av några möten per år. Du är invald för att göra ett jobb. Ett jobb med fokus på strategi och framtid för det företag eller den organisation du är invald i. Sitter du i en styrelse idag, men funderar på vad du gör där? Är det kanske dags att börja arbeta i den istället? Har du tidigare haft ledande befattningar och nu börjat intressera dig för att engagera dig i styrelsefrågor? Eller vill du bara veta mer om styrelsearbete? Här är de bästa råden för att bli en bättre styrelseledamot från Margareta Neld.

>> Läs här


#28 Engagera medarbetare
med Harriet Nilsson

Medarbetarnas kompetens och kunskap är viktig för organisationens effektivitet och för att nå resultat. Men något som är ännu viktigare är dina medarbetares engagemang. Harriet Nilsson har i över 30 år arbetat med ledarskap och här ger hon sina bästa råd för hur du som ledare kan engagera dina medarbetare och därmed också nå era mål.

>> Läs här


#27 En bättre bild
med Crelle Ekstrand

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. Men vilka är de där tusen orden som bilden berättar? Och är det de ord du vill att den ska berätta? Den här texten kommer hjälpa dig att förstå varför du tar en bild, hur du förmedlar ditt budskap med hjälp av foto och tekniker som kommer göra dig till en bättre fotograf. Christian Ekstrand delar här med sig av sina bästa råd.

>> Läs här


#26 Skriv bättre
med Anders Hofvergård

Skriver gör vi alla. Och vi kan ha ett enkelt eller ett komplicerat förhållande till det här med text. Men det bästa är att alla har potential att bli en bra skribent. Anders Hofvergård ger här sina bästa råd för hur du skapar texter som blir lästa och som syns.

>> Läs här

 

 


#25 Pulsmätningar och snabba enkäter
med Ted Axelsson

Allt fler skapar undersökningar. Det är medarbetarundersökningar, kundundersökningar och opinionsundersökningar. Allt för att få svar på hur medarbetarna mår, vad kunderna tycker eller var folket står i en viss fråga. Men i ett samhälle med informationsöverflöd där vi avkrävs allt fler svar från olika undersökningar, är det lätt att tröttna och strunta i att svara. Ted Axelsson, medgrundare av undersöknings- och realtidsmätningsföretaget GreatRate, ger här sina bästa råd för hur du skapar en undersökning som man vill svara på och hur du ställer rätt frågor.

>> Läs här


#24 Digital marknadsföringsstrategi
med Tomas Tränkner

Tycker du att det är svårt att komma igång med din digitala marknadsföring? Är det svårt att komma i mål och se den verkliga nyttan? Tomas Tränkner har hittat en strategi och modell som fungerar. Efter otaliga intervjuer kom han fram till att alla som lyckas har fyra saker gemensamt: De känner sig själva, de känner sin målgrupp, de gör, mäter och utvärderar och de utvecklar. Tomas ger här sina bästa råd för hur du bygger din digitala strategi.

>> Läs här


 

#23 När du ska rekrytera
med Eva Andersson

Det är tidskrävande och komplext – och kan bli väldigt kostsamt om det blir fel. Men förr eller senare kommer de flesta företag och chefer stå inför utmaningen och möjligheten att rekrytera en ny kollega. Det är mycket att ta hänsyn till i jakten på talanger och rätt kompetens, men det finns tips och råd för att lyckas. Här delar Eva Andersson, rekryterare och delägare av rekryteringsfirman Sententia Rekrytering & Konsult, med sig av sina bästa erfarenheter och råd.

>> Läs här

 


#22 Bättre förhandlare
med Markus Moisejeff

Har du tänkt på hur mycket du förhandlar? Som företagare, säljare, förälder, vän eller partner hamnar du ofta i olika förhandlingssituationer. Ibland vinner du och ibland förlorar du. Ibland handlar det varken om att vinna eller förlora, utan att komma fram till en lösning som samtliga iblandade kan känna är godtagbar i den givna situationen. Som affärsförhandlare är din uppgift att göra den bästa affären för ditt företag. För att bli en riktigt vass förhandlare finns det några saker att tänka på. Här får du de bästa råden för att bli en bättre affärsförhandlare från Markus Moisejeff, CAO (Chief Administrative Officer), på PayEx med mångårig erfarenhet av förhandlingar.

>> Läs här


 

#21 Lyckad nykundsförsäljning
med Jesper Low

Inga kunder – inget företag. Så är det. Men hur gör man för att få nya kunder? Är det fler kontakter som kommer leda till fler affärer? Eller är det rätt kontakter? Statistiken visar att du får fem nej innan du får ett ja. Kan vi ändra den statistiken med rätt teknik? Jesper Low ger här sina bästa råd för att lyckas med nykundsförsäljning för business till business.

>> Läs här


 

#20 Innan du tackar ja till styrelseuppdrag
med Patrik Fjärstedt

Att bli tillfrågad att sitta och arbeta i en styrelse är en ära. Och en dröm för många. Det kommer ge dig ny kunskap och ett större nätverk. Du kommer också lära dig olika strategier och få nya erfarenheter från andra organisationer och branscher. Men det är också ett ansvar. Både att leverera, men också på ett personligt ekonomiskt plan. Patrik Fjärstedt ger här råd om vad du ska tänka på innan du tackar ja till ett styrelseuppdrag.

>> Läs här

 


 

#19 Effektiva möten
med Kristina Swenningsson & Ewa Svensson

Möten är oundvikliga. Och viktiga. Såväl privat, som i arbetslivet. Men många upplever att de är för många. Eller rättare sagt: för många, för långa och för ineffektiva. Något som kan leda till irritation och stress, både hos mötesledaren och mötesdeltagarna. Men det finns knep och råd du kan ta till för att effektivisera dina möten. Här ger Ewa Svensson och Kristina Swenningsson från Crearum sina bästa råd för hur ni kan lyckas.

>> Läs här

 


 

#18 Attraktivt arbetsgivarvarumärke
med Karin Ljungmark Malmström

Tiden då en hög lön och en trygg och säker anställning stod överst på önskelistan är förbi. Idag är det helt andra värden som får människor att söka ett jobb. Som arbetsgivare handlar det om att förstå vikten av att engagera sig i de stora samhällsfrågorna. Det handlar också om flexibilitet. Och om möjligheten att vara ”giggare”.

>> Läs här

 

 


 

#17 Effektiv säljledning
med Mikael Weléen

Sälja mer för att tjäna mer. Ringa i säljklockan och högre provision. Vi har alla en bild av försäljning. Och det finns få ord som väcker så många känslor som försäljning. Men försäljning är idag någonting mycket mer än siffror, uppdaterade excelark och försäljningsmål. Det är större, mer komplext och handlar om det som verkligen ska åstadkommas. Att uppnå mål. Företagets mål. Här ger Mikael Weléen, ägare av Great Group och framgångsrik entreprenör, sina bästa råd hur ni bygger upp en framgångsrik säljorganisation.

>> Läs här

 


#16 Värderingsstyrd organisation
med Joakim Hedström

Värderingsstyrda organisationer är mer lönsamma. De har dessutom bättre tydlighet, sammanhållning och hjälper företaget att hålla fokus. Det säger forskningen.  Magkänslan och förnuftet säger samma sak. Tänk själv. Tycker du om regler och tydliga direktiv? De flesta gör det inte. Medarbetare som får tänka själv och leda sig själva blir mer motiverade och gör ett bättre jobb. Hur kan du som företagsledare och ni som organisation göra för att skapa en sådan organisation? Joakim Hedström, författare och varumärkesexpert, ger här sina bästa råd för att bygga en värderingsstyrd organisation.

>> Läs här


#15 Ökad återhämtning och mindre stress
med Anders Tjernvik

Under de senaste decennierna har det hänt något. Vi verkar vara mer stressade än någonsin. Sjukskrivningarna och produktionsbortfallet ökar för varje år och svaret på frågan hur vi mår blir idag ofta ”jag är stressad” eller ”det är lite mycket nu”. Men vad är stress? Och hur kan vi känna igen den när den kommer och lära oss jobba med den istället för mot den? Här ger Anders Tjernvik, forskningsansvarig på Linkura, sina bästa råd.

>> Läs här

 


#14 Bli ett mingelproffs
med Heléne Njord Westerling

Ett mingel är ett utmärkt tillfälle att knyta nya kontakter. Kontakter som kan leda till nya vänner, nytt jobb eller en ny affär. Ändå är det vanligt att vi ställer oss och pratar med människor vi redan känner. Efter att ha varit på otaliga sådana mingel (och ansvarat för nästan lika många) såg Helene Njord-Westerling svårigheten många hade att skapa nya kontakter. Hon tog tag i saken, skrev en bok och började föreläsa på ämnet. Allt för att hjälpa människor att få ut mer av sina mingel. Sen dess är hon mingelexpert. Och här delar hon sina bästa råd för att du ska lyckas.

>> Läs här


 

#13 Bygga framgångsrika team
med Marie Loob

Varför lyckas vissa företag, grupper och lag bättre än andra? Finns det några hemliga  knep? Några oskrivna regler hur man ska göra? Marie Loob har lång erfarenhet av att leda och utveckla arbetsgrupper till framgångsrika team. Här ger hon sina bästa råd hur ni gemensamt bygger team som levererar resultat. Och har kul på vägen.

>> Läs här

 


 

#12 Lyckas med sociala medier
med Cecilia Victoria Kärrberg & Jenni Laapotti

Att idag ha en facebooksida är lika självklart som att för 15 år sedan ha en hemsida eller för 50 år sedan en neonskylt. När 4 av 5 svenskar använder sociala medier förstår man dess styrka och kapacitet.

>> Läs här


#11 En roligare arbetsplats
med Cathrine Tibbling

Det borde vara så enkelt. Och självklart. Att ha kul på jobbet. Du tillbringar ju ändå en tredjedel av din tid där. Här berättar Cathrine Tibbling, författare och föreläsare, hur ni tillsammans kan skapa roligare arbetsplatser.

>> Läs här


 

#10 Skapa lyckade event
med Patrik Eriksson

Hur gör man ett lyckat och framgångsrikt event?

En enkel fråga att ställa. Men desto svårare att svara på. Det är en utmaning att ordna ett bra och lyckat event. Men i många sammanhang och för många företag är det ett utmärkt sätt att uppmärksamma kunder, medarbetare och leverantörer.

>> Läs här


 

#9 Förenkla din administration
med Jan-Erik Berggren

Att ha koll på din administration och ekonomi är grunden i allt företagande. Och något många inte alls gillar – ”Det var ju inte därför jag startade företag – för att sitta med kvittoredovisning”. Det finns mycket att göra för att förenkla och effektivisera din administration. Så att du kan göra det du är bäst på. Jan-Erik Berggren ger här sina bästa råd.

>> Läs här

 


#8 Att leda i förändring
med Anna Lindberg

Förändring är en förutsättning för utveckling. Och förändringsarbete är en del av vardagen som ledare. Både väntade och oväntade förändringar. Och dessa behöver du som ledare hantera. Och det på bästa sätt. Anna Lindberg, VD och publisher för Öst Media, ger här sina bästa råd hur du leder i en förändringsprocess.

>> Läs här

 


 

 

#7 Bli en bättre retoriker
med Jörgen Rundgren

Du ska prata på nästa ledningsgruppsmöte. Redogöra för årsbokslutet. Eller du ska göra din första föreläsning. Oavsett vilket. Du behöver behärska och bemästra den retoriska konsten och presentationstekniken. Något som kan vara så svårt – men som är så viktigt. Du har alltid nytta av den. I hela livet. Här är de viktigaste råden att tänka och träna på.

>> Läs här


 

#6 Fyra råd för effektivare sälj

med Anna-Lena Backman Eriksson

Du kanske vrider dig lite obekvämt i stolen när det kommer till försäljning. Svårt, krångligt och läskigt är kanske ord som dyker upp. Men behöver det vara det? Inte enligt Anna-Lena Backman Eriksson. Oavsett om du är egenföretagare, funderar på att starta eget företag, är ny i ett säljteam eller helt enkelt bara behöver några råd för att komma vidare med din försäljning så ger här Anna-Lena sina bästa råd utifrån sina erfarenheter.

>> Läs här


#5 Fyra råd för det svåra samtalet

med Kristina Bähr

Vi är alla olika. Och arbetsplatser består av olika individer med olika värderingar och intressen. Därför är det naturligt att konflikter och konfrontationer uppstår. Det svåra samtalet med medarbetare är ett oundvikligt inslag som ledare och chef i arbetslivet. Och du som chef måste ta det. Och göra det på bästa sätt. Men hur gör man? Här kommer Kristina Bährs bästa tips.

>> Läs här

 


#4 Råd om ledarskap
med Anna Brynås

Hon fick sitt första VD-jobb redan som 32-åring. 2016 blev hon utsedd tillframtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna. Karriären har gått i raketfart för Anna Brynås och idag är hon VD för Econova Recycling AB. Om det är någon som vet vad det innebär att leda en organisation nu och in i framtiden samt att få sina medarbetare engagerade så är det hon. Och här ger hon sina bästa råd.

>>> Läs här


#3 Bli en bättre moderator
med Lina Skandevall

Som moderator för ett seminarium eller konferens har du en viktig roll att fylla. Du ska uppnå arrangörens syfte och mål samtidigt som som du ska se till att publiken får maximal nytta. Och det på ett intressant sätt. Här får du de bästa råden hur du lyckas.

>> Läs här


#2 Må & prestera bättre
med Christer Olsson

Många slits periodvis i livet mellan förpliktelser och förväntningar. Från jobbet och hemmet. Att hitta balansen mellan att göra det man vill och det man måste kan kännas hopplös svårt. Men det finns saker vi kan göra. Christer Olsson ger här sina bästa råd för att må och prestera bättre och hitta balans i livet.

>> Läs här


#1 Sälj med färg för bättre resultat
med Maria Björk

Hur kan du bli en bättre säljare? Och vilka knep och verktyg kan du använda? Maria Björk ger här sina bästa råd hur du säljer till olika personlighetstyper. Det utifrån en av de vanligaste uppdelningarna – DISC. Känt som de fyra färgerna och ett konkret verktyg som många lätt kan ta till sig och använda.

>> Läs här