Sedan några år tillbaka är säkerhet och trygghet en av de mest prioriterade frågorna inom näringslivet. Tillsammans med energi- och kompetensförsörjning, hållbarhet och välfungerande infrastruktur toppar brottsförebyggande åtgärder listan över frågor som vi på Handelskammaren driver i våra medlemmars intresse.
Inte nog med att den organiserade brottsligheten drabbar företag enskilt och människor personligen. Denna ökande form av kriminalitet, i fysisk närmiljö och på nätet, och osäkerheten som följer i dess spår är förödande för bilden av Sverige. Landets attraktionskraft och tillväxtmöjligheter påverkas.
Förutom att påpeka ovannämnda och allvaret i att myndigheter, kommuner och andra offentliga aktörer tar tag i problemen, gör vi på Handelskammaren som vi brukar när vi vill påverka i en fråga: vi söker dialog. Häromveckan genomförde vi ett rundabordssamtal tillsammans med Malena Grann, regionpolischef över polisregion Öst (Sörmland, Östergötland och Jönköpings län). En handfull företrädare för medlemsföretag från olika branscher var inbjudna att medverka.
Regionpolischefen och hennes kolleger beskrev vikten av ett robust samhälle och hur polisen arbetar för att möta hoten från de kriminella. Medan vardagsbrotten har minskat, så ökar den organiserade brottsligheten med smuggling, bedrägerier, bidragsbrott och andra typer av ekonomiska brott, cyberbrott, vapen- och narkotikabrott. Det svenska samhället håller på att förändrats.
Sverige har en tradition av hög tillit snarare än kontroll, vilket gjort ökat utsattheten då våra kontrollsystem inte varit tillräckligt starka. Vårt välfärdssystem, ekonomiska transaktioner, försäkringar, folkbokföring etcetera vilar på en grund av öppenhet och transparens. Går det att upprätthålla samtidigt som vi värjer oss mot människor som utnyttjar detta i sina kriminella verksamheter? Eller måste vi ändra på oss?
Hur ska enskilda näringsidkare och bolag skydda sig? Hur arbetar polisen och hur kan vi tillsammans öka motståndskraften gentemot den grova brottsligheten och den blomstrande kriminella ekonomin, som lockar barn, unga och medarbetare till den kriminella banan?
Det kommer regionpolischefen att prata om när hon återvänder till Handelskammaren för ett frukostmöte öppet för alla våra medlemmar den 26 april på LINK Business Center. Oavsett var eller inom vilken bransch du är verksam, är det viktig kunskap för dig. Jag hoppas vi ses då.
Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef