Den amerikanska valdagen, 5 november, närmar sig med stormsteg. I vanlig ordning är det en händelse som engagerar många. Därför var ett seminarium med Frida Stranne och Taimaz Ghaffari, som tillsammans driver podcasten USA & Co, av högsta relevans.
Under det timmeslånga samtalet delade USA-experterna Frida – freds- och utvecklingsforskare – och Taimaz – podcastare och mediaproducent – sina tankar och analyser inför det stundande valet. Samtalet leddes av Rickard Widgren, kommunikationschef på Handelskammaren.
Sverige unikt
Att man i Sverige har ett stort Amerika-intresse är inget nytt. Det reflekteras inte minst i svenskarnas kulturkonsumtion men även i hur svensk media bevakar och diskuterar amerikanska politiker och valrörelser. Frida, som deltog över länk, förklarade att det svenska intresset för USA sticker ut:
– I Sverige har vi ett extremt intresse av Amerika. Mycket större än våra nordiska grannländer. Förutom film och ständig korrespondens skulle intresset kunna bero på att många svenskar lämnade Sverige för USA, och att svenskar idag reser mycket. Att den amerikanska politiken har stor påverkan på den svenska är dock överraskande eftersom det egentligen är stor skillnad amerikansk och svensk politik och kultur.
Dragkamp om de utsatta
Frida menade också att det är svårt att få en nyanserad helhetsbild över USA:s politiska klimat enbart genom svensk media, eftersom det ofta är mer extrema karaktärer och händelser som lyfts fram. Att det politiska läget i USA har blivit mer extremt över tid är dock något som både hon och Taimaz skriver under på.
När Rickard tog upp begreppet America First, förklarade Frida att det är en term som spänner över hela det politiska spektrumet. Under de senaste 40 – 50 åren, berättade hon, har många jobb försvunnit och tilltron till den amerikanska staten sjunkit:
– Nu ligger det en press på amerikanska politiker att satsa på och uppmärksamma inhemska företag och varor. Ökade inkomstklyftor och minskat förtroende för myndigheter har gjort att till exempel Donald Trump kunnat vinna förtroende även hos den fattigaste delen av landets befolkning.
Taimaz tillade att den rådande politiska situationen dessutom är unik ur ett historiskt perspektiv: Trump tilltalar en markant större andel av afro- och latinamerikanska väljare – i synnerhet män – än vad republikanska kandidater tidigare har gjort. Dessutom rör sig fler yngre väljare mot Republikanerna än på många år. Enligt Taimaz tror många väljare att Trump skulle ha en större positiv påverkan på deras privatekonomi.
– Människor röstar utifrån sin upplevelse och inte baserat på börsen, poängterade Frida.
Samtidigt rör sig äldre väljare i större utsträckning än vanligt mot Demokraterna, och en viss del av de yngre väljare som tidigare backat från partiet tycks ha vunnits tillbaka av Kamala Harris. För att lyckas vinna valet måste hon dock besegra Donald Trump i dragkampen om landets mer utsatta grupper; en kamp i vilken hon kan uppfattas ha en akilleshäl, förklarade Taimaz:
– Hon är tämligen oerfaren som politiker, vilket innebär ett svårt utgångsläge i en stökig tid. Trump har tidigare erfarenhet och har dessutom visat sig sårbar genom att berätta att han kommer göra saker annorlunda om han skulle bli omvald. Han prioriterar också ekonomin över allt annat, och har tidigare visat att han är beredd att gå långt för att få som han vill.
Stor påverkan på Europa
Vilka följder valet kommer ha för omvärlden är svåra att förutsäga. Taimaz uttryckte att Sveriges starka handelsavtal med USA innebär en viss säkerhet om förändringar i handeln med EU är att vänta men att Trump tänkt höja tullen för importvaror om han blir omvald. Oavsett vem som vinner tror Frida att inställningen till Kina och Mellanöstern kommer vara ungefär densamma som i dagsläget. Mer oviss är, enligt Frida, frågan om vapenstöd till Ukraina:
– Det blir avgörande för EU om USA fortsätter med samma vapenstöd eller om de hellre vill hitta en annan linje med eventuella fredsavtal. Det kan leda till stora slitningar inom NATO.
Svaga kandidater
När duon äntligen fick frågan om vem de tror kommer vinna valet förklarade de att det mycket svårt att säga. Frida poängterade att både Harris och Trump har svårt att vinna förtroende i breda led, och därmed kan ses som förhållandevis svaga:
– Däremot har båda kandidaterna tydliga kärnväljare. Att politiken blivit mer populistisk gör det ännu svårare att förutspå ett resultat. Det ofta är svårt för väljare att backa från en upplevelse de tilltalas av, avslutade Frida.
Vill du veta mer om det amerikanska valet rekommenderar vi starkt att gå på Spaning på USA-valet – en AW, på Kammarforum den 4 november. Där medverkar bland andra Karin Henriksson, f d USA-korrespondent och skribent för Svenska Dagbladet, och Kjell O Lejon, professor och avdelningschef för institutionen Kultur och samhälle vid Linköpings Universitet. De båda har också författat flera böcker om USA.