Efter inledande nätverkande, fika och välkomsthälsning från Handelskammarens Charlotta Elliot, tog Trafikverkets Ylva Gustafsson Höjer och Joel Renblom vid. I sin presentation berättade de om Ostlänken genom Nyköping, med nytt resecentrum, tillkommande bibana och stationen som ska byggas i Skavsta.
Näst på tur var OHLA Sverige, som företräddes av Simona Pop, Håkan Haapalahti och Daniel Jáuregiu Alonso. Simona presenterade OHLA-gruppen, den relativt nystartade Sverige-enheten, såväl som tidigare infrastrukturprojekt man drivit i landet.
Håkan redogjorde i sin tur för projektet kring Nyköpings resecentrum och om hur byggandet kommer påverka invånarna medan Daniel, som förutom Nyköping också är ombud för Ostlänken-bygget i Gerstaberg, berättade om praktiska aspekter gällande hur OHLA Sverige kommer arbetar med underleverantörsavtal i detta projekt. De bad tydligt deltagarna att fundera och återkomma med på vilket sätt man ville och kunde bidra till projekten.
Ett nytt Nyköping blir till
Nyköpings kommun representerades för dagen av Johan Dahlrot som i egenskap av projektledare belyste byggandet av resecentrumet från kommunens sida. Johan, som arbetat med frågorna länge, berättade att Nyköpingsborna redan har märkt vissa förändringar i stadsbilden och att fler väntar – 2028 ska det nya resecentrumet stå färdigt. Buss- och tågstation sammanförs och det blir lätt att byta mellan de kollektiva färdmedlen. Kommunen står i begrepp att handla upp konsultstöd och utförandeentreprenad för nya busstorg och förändringar på Brunnsgatan.
Dagens sista dragning gjordes av Daniel Christensen, som beskrev Skavsta Airport och fastighetsförädlingen på markerna runtomkring. Att flygplatsen får sin egen järnvägsstation i och med Ostlänken ger ytterligare potential för att stärka regionen söder om Stockholm. Detta visualiserade Daniel med bilder på den tilltänkta stationen, dess anslutning till flygplatsen och olika delområden på det som kallas Explore Skavsta. På sikt blir området en levande stadsdel och förväntas skapa tusentals nya arbetstillfällen.
”Samverkan när den är som bäst”
Efter dragningarna följde en timmes speeddejting mellan de fyra aktörerna och företagen, enligt ett tight upprättat schema. Speedejtingen erbjöd engagerande samtal och många byten av kontaktuppgifter – och alla höll tiderna klockrent! Nyfikenheten mellan aktörerna och näringslivet var uppenbart ömsesidig. Detta gladde Charlotta Elliot som summerar dagen så här:
– Idag är jag extra stolt över att vara projektledare på ESIC – East Sweden Infra Cluster.
Vi vet att infrastruktur är en förutsättning för regional tillväxt och här är ett levande exempel på hur Handelskammaren fungerar som mötesplats för näringslivet och offentliga aktörer.
Handleskammarens Charlotta Elliot, projektledare ESIC, var mycket nöjd med träffen.
Hon fortsätter:
– Förutom det uppenbara syftet med speed-dejtingen, har nya och framåtriktade samtal ägt rum mellan företag och personer som annars inte hade träffats. Det tycker jag är nätverkan och samverkan när det är som bäst!