Östsvenska Handelskammaren

Få koll på avskogningsförordningen – EUDR

EUDR-förordningen (EU Deforestation Regulation), eller avskogningsförordningen som den också kallas, är en central del av EU:s strategi för att minska sin påverkan på miljön. Förordningen, som börjar gälla den 30 december 2025, syftar till att säkerställa att produkter som säljs på EU:s inre marknad inte har bidragit till avskogning eller skogsförlust. Här har vi sammanställt det du i ett första läge behöver känna till.

Vad innebär EUDR och vilka omfattas? 

EU:s avskogningsförordning (EUDR) är en kraftfull åtgärd för att minska unionens bidrag till avskogning, skogsförstörelse, växthusgasutsläpp och förlust av biologisk mångfald. Förordningen innebär att företag måste säkerställa att deras produkter inte har kopplingar till avskogning, varken inom EU eller globalt. 

Förordningen gäller för verksamhetsutövare, det vill säga de som för in en produkt på EU:s inre marknad för första gången, inklusive importörer, exportörer och producenter inom EU. Även handlare, det vill säga de som tillhandahåller produkten vidare inom EU (tex återförsäljare), har skyldigheter enligt förordningen, men i en mindre omfattning än verksamhetsutövare. 

För stora och medelstora företag som importerar, exporterar och säljer berörda råvaror och produkter inom EU gäller reglerna från den 30 december 2025. Detsamma gäller för små och mikroföretag som etablerats efter 2021. Små och mikroföretag etablerade före 2021 får ytterligare sex månader och omfattas från den 30 juni 2026. 

I Sverige är Skogsstyrelsen ansvarig myndighet för förordningen. 

Vilka produkter omfattas och vilka krav ställs? 

De råvaror som omfattas av förordningen är trä, kakao, gummi, kaffe, palmolja, soja samt nötkreatur. Till detta omfattas även råvarornas derivat, såsom trämöbler, plywood, träkol, papper, läder och choklad. 

Företag som producerar, importerar, exporterar eller handlar med dessa varor måste uppfylla följande krav för att produkterna ska få tillträde till EU:s inre marknad: 

  • Råvarorna och produkterna är avskogningsfria 
  • De har producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet 
  • De omfattas av en förklaring om tillbörlig aktsamhet (due diligence) 

En produkt anses vara avskogningsfri om den innehåller, har producerats med eller kommer från råvaror som odlats på mark där ingen avskogning skett efter den 31 december 2020. För produkter som innehåller eller baseras på trä gäller att avverkningen måste ha skett utan att orsaka skogsförstörelse efter detta datum. 

Gällande kravet på tillbörlig aktsamhet får en produkt endast introduceras på EU:s inre marknad eller exporteras om verksamhetsutövaren kan visa att nödvändig information, dokumentation och uppgifter enligt förordningen har samlats in. Dessutom måste en grundlig riskbedömning ha genomförts, och vid behov ska åtgärder ha vidtagits för att minimera risken att produkten bidragit till avskogning eller skogsförstörelse. En förklaring om tillbörlig aktsamhet ska lämnas via EU:s rapporteringssystem TRACES, där all dokumentation kring produkternas ursprung och riskbedömning registreras. Skogsstyrelsen har tagit fram en användarmanual på svenska för hur systemet används. 

Lär dig mer om Avskogningsförordningen och EUDR. Den 17 september arrangerar Handelskammaren en digital kurs där Peter Hellman föreläser. Mer information och anmälan finns här: Kurs om Avskogningsförordningen (EUDR).

Konsekvenser för företag som inte uppfyller kraven 

För att säkerställa att reglerna kring Avskogningsförordningen följs finns det sanktionsmöjligheter för de fall där förordningens bestämmelser överträds. Den som överträder förordningens bestämmelser riskerar att: 

  • Få varorna som bidragit till avskogning eller skogsförstörelse konfiskerade 
  • Åläggas böter upp till 4% av årsomsättningen 
  • Tillfälligt få förbud mot att sälja eller exportera de berörda råvarorna och produkterna (vid allvarliga eller upprepade överträdelser) 

Hur kan företagare förbereda sig? 

För företag som berörs av förordningen rekommenderas att: 

  • Säkerställa att produkterna är korrekt identifierade: Detta är avgörande för att fastställa vilka varor som omfattas av EUDR och vilka som inte gör det.
  • Kartlägga leveranskedjor: Var noga med att identifiera ursprunget av de produkter som omfattas av EUDR. 
  • Se över dina system: Om ni är verksamhetsutövare behöver ni ett system för tillbörlig aktsamhet (due diligence). 
  • Genomföra riskbedömning: Genomför riskbedömningar för att identifiera potentiella risker kopplade till avskogning i leveranskedjan samt vidta åtgärder för att hantera dessa. 

Här nedan har vi även samlat ett antal relevanta länkar om Avskogningsförordningen. 

Avskogningsförordningen | Skogsstyrelsen 

Produkter som omfattas | Skogsstyrelsen 

Vem berörs | Skogsstyrelsen 

Användarmanual för EUDR-plattformen i TRACES | Skogsstyrelsen 

Kommissionens vägledning om förordningen om avskogningsfria produkter 

Kompliment till vägledning | EUDR compliance 

Frågor och svar | Skogsstyrelsen

Relaterade #Nyheter

TV: Råden från tullexperten: "Dummaste man kan göra just nu"

Nyheter

USA:s nya tullbesked skapar oro bland svenska exporterande företag. Men att ta till drastiska åtgärder kan vara farligare än att...

TV: Så jobbar pristagaren Marknadsbyrån med hållbarhet

Nyheter

Affärsnytta och hållbarhet – hur får vi båda att lyfta? Hur sätter man hållbarhet först utan att tappa fart i...

Handelskammaren i media om USA:s tullbesked

Nyheter

USA:s tullbesked med 20 procent på varor från EU har väckt reaktioner. Under torsdagen intervjuades vi i SVT, Corren och...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

7 maj, 2025

Bright East: Nära näringslivet – En mingelkväll med framtiden i fokus

Välkommen till vår första träff helt fokuserad på möten med näringslivet! Vi har bjudit in...

15 april, 2025

Extrainsatt webinar: USA och tullarna

USA:s nya importtullar förändrar spelplanen för internationell handel. Europas viktigaste handelspartner har infört drastiska åtgärder...

21 maj, 2025

Coffee by : Cirkulär affär och cirkulär ekonomi – är det lönsamt?

En morgon fylld med insikter om senaste nytt kring EU-direktiven inom hållbarhetsrapportering och cirkulär affär.

Nyhet

Få koll på avskogningsförordningen – EUDR

Nyheter

EUDR-förordningen (EU Deforestation Regulation), eller avskogningsförordningen som den också kallas, är en central del av EU:s strategi för att minska...

Nyhet

TV: Råden från tullexperten: ”Dummaste man kan göra just nu”

Internationell handel

USA:s nya tullbesked skapar oro bland svenska exporterande företag. Men att ta till drastiska åtgärder kan vara farligare än att...

Nyhet

TV: Så jobbar pristagaren Marknadsbyrån med hållbarhet

Hållbarhet

Affärsnytta och hållbarhet – hur får vi båda att lyfta? Hur sätter man hållbarhet först utan att tappa fart i...