När Henrik Jakobsson blev varslad från Flextronics tog entreprenörsdrömmen fart. Istället för att flytta från Gotland för att få jobb så såg Henrik till att folk flyttade till Gotland för att jobba med honom stället. Gotland blev det nya navet för snustillverkning.
– Det började hemma i köket, men efter att ha blivit utslängd från köket med den för femhundra kronor inhandlade begagnade degblandaren som snusfabrik, sålde jag min motorbåt och startade på allvar, berättar Henrik Jakobsson, vd och grundare av Gotlandssnus. Snustillverkningen lyckades och nu har de växt ur sina lokaler, för åttonde gången.
– Nu hoppas jag att vi blir kvar en stund, vi bygger om en befintlig lokal i Roma Sockerbruk, två mil från Visby.
I lokalerna tillverkas det snus som går att hitta långt utanför ön i hela Sverige, USA, Ryssland, Finland och
Färöarna. Det görs portionssnus med och utan nikotin och smaksatt snus efter säsong.
– Vi har tagit in snuset i finrummet. Trots att snusanvändarna är en väldigt konservativ grupp så har vi lyckats otroligt bra med de smaksatta sorterna. Vi har en vision att en snus inte bara är en snus, utan en upplevelse. Oavsett om det är en traditionell snus eller en smaksatt, så ska det förnimmas en igenkännande doft eller smak. Precis som i vilken finkultur som helst, säger Henrik Jakobsson.
[osh-header title=”Fakta Gotlandssnus”]
Etableringsår: 2002
Antal anställda: 28
Omsättning: 31 miljoner
Kuriosa: Utsedd till Årets gasell 2013 och Årets företagare 2011