När Östgöta Kök grundades var det ett tvåmannaföretag, tolv år senare finns det en mindre koncern med ett 50-tal anställda som satsar på allt från finedining, delikatessdisk, skärgårdshotell/restaurang och hemlagad pasta till catering, skolmat, hamburgerrestaurang och färdigrätter att ta med.
Bakom framgångssagan finns det två eldsjälar som tillsammans skapat en speciell anda – Östgöta Köksandan. Den kan närmast beskrivas som en mix av en enda stor familj, med en plats för alla. För duon Karin Elebring och Thomas Hallgren som startade första restaurangen ihop är just Östgöta Köksandan en av de viktigaste grunderna i restaurangkonceptet.
– Det är ett lyckat koncept och det visar sig i att restauranger och cateringuppdrag växer i antalet och i storlek, säger Malin Peterzén, marknadsförare.
Karin och Thomas är riktiga gourmander som brinner för både Norrköpingstrakten och maten. Att få sätta en gastronomisk prägel med Östergötlands primörer och utveckla Norrköping till en stad där det finns restauranger som kan tilltala alla. Samtidigt är det ett sätt att utveckla Norrköping genom att attrahera och behålla duktiga kockar, som annars lätt flyr till storstäderna.
Östgöta Kök arbetar med en bredd i vad de kan erbjuda, och idag är cateringen en stor del av verksamheten.
– Vi hade ett fantastiskt sagobröllop i somras, där vi fick bygga upp ett helt temporärt kök i stallet och göra ridhuset till middagslokal med tillhörande brudvals, det är utmaningar och kreativitet som visar på vår styrka, säger Malin Peterzén. Vi tillagar ibland mer mat utanför restaurangerna än i, det säger lite om hur stor cateringdelen är. Det är många som brinner för mat och dryck i Norrköping.
Det senaste tillskottet i restaurangfamiljen är GIN, Gin står för gastronomi, inspiration och Norrköping och satsningen på GIN är att placera Norrköping på den gastronomiska kartan. Till sin hjälp har de tagit restaurangchefen Oliver Kördel som under sin tid på restaurang Vollmers fick en stjärna i Guide Michelin.
– Jag arbetar gärna med det som finns i naturen och mycket med grönsaker, säger Oliver Kördel.
Att jobba med icke traditionella råvaror tycker han är spännande.
– Det är också ett sätt att hålla nere priset. GIN ska vara familjär och prisvärd, en uppstickare men med högt ställda ambitioner, säger Oliver Kördel.
Malin Peterzén konstaterar att det bubblar på Norrköpings restaurangscen just nu.
– De som öppnar håller generellt hög standard. Variationen både prismässigt och konceptmässigt är stor, vilket bidrar till fler besök. Vi är många som brinner för mat och dryck i stan, och jag tror att vi tillsammans höjer nivån och det i sin tur ökar intresset för att gå ut och äta.
Östgötaköksgruppen kämpar för att höja restaurangyrkets status och man samarbetar med skolor för att ge praktikanter en plats.
– Vi välkomnar en mångfald och för att arbeta hos oss så ser vi möjligheterna istället för svårigheterna. Är du ambitiös så finns det en plats för dig. Vi är en platt organisation med ett brinnande intresse för turism och restaurang och inser att vi behöver alla komponenter för att lyckas. God service är precis lika viktigt som vällagad mat, säger Malin Peterzén.
[osh-header title=”Östgöta Kök”]
Dessa restauranger ingår i Östgöta Kökgruppen:
– Arkösunds Hotel med delägare Malin Peterzén
– Burgers & Bangers med delägare Stellan Linde
– Härlig Pasta med delägare Daniel Ohlén
– Östgöta Kök, Nya Torget, Östgöta Kök, Ekbacken, Fresh Market, GIN
Utmärkelser:
– Årets Hagdahlskock 2015
– Årets företagare i Norrköping 2014
– Nominerade till Årets gasell 2014
– Hederspriset på Handelsgalan i Norrköping 2013
Text: Lotta Görling
Foto: Östgöta Kök