När du läser den här krönikan sitter du kanske i ditt provisoriska hemmakontor? Eller kanske ensam i ett ekande tomt kontorslandskap. Den situation Sverige och vår omvärld befinner sig i är det få som varit förberedda på. Varken samhälle, näringsliv eller individer har riktigt kunnat föreställa sig och förbereda sig för denna extrema tillvaro. Och med det menas inte att sitta ensam på ett hemmakontor.
Sedan stora delar av vårt samhälle under förra veckan tydligt gick in i restriktioner har det slagit mycket hårt mot många företag och förfrågan på deras tjänster mer eller mindre försvann över en natt. Särskilt svårt har våra vänner i hotell- och restaurangbranschen det.
Jag och mina kollegor har försökt hålla en tät dialog med er medlemmar och kan konstatera att flera organisationer tidigt tog tydliga proaktiva riktlinjer och agerade restriktivt. En bit in händelseutvecklingen kan vi konstatera att det varit mycket klokt och förhoppningsvis bidragit till att dämpa spridningstakten för coronaviruset Covid-19.
Men extrema situationer kräver extrema insatser. Under förra veckan rapporterade Östsvenska Handelskammaren tillsammans med Sveriges övriga tio handelskamrar till handelsminister Anna Hallberg och hennes stab. Rapporteringen handlade om hur vi uppfattade situationen i våra respektive regioner samt vad vi uppfattat var viktigt att regeringen agerade på.
Vi var samstämmiga i att de första åtgärderna bör adressera lättnader för likviditeten i näringslivet samt ökad flexibilitet i att hantera medarbetare och personal. Tillsammans lyfte vi också vikten av att upprätthålla samhällsinfrastrukturen så långt det går så att de som är friska kan arbeta så normalt som möjligt och att varor och gods kan fortsätta förflyttas inom samhället och näringslivet.
Regeringens åtgärdspaket i måndags adresserar tydligt dessa aspekter och vi kan nu i dagarna se hur även andra offentliga aktörer ser över hur de kan bidra till att skapa lättnader kring bland annat näringslivets likviditet. Vår rapportering till regeringen kommer att fortsätta. Vi får också mycket frågor från media som vi besvarar och går nu in i nära samarbete med kommuner, region och länsstyrelse.
Avslutningsvis; för ett par veckor sedan fylldes mitt flöde i sociala medier endast av skrämmande artiklar om viruset, nu fylls det också av tecken på gammal gedigen företagsamhet.
Jag och mina kollegor ser hur ni, våra medlemmar och vänner, kläcker nya idéer och det inspirerar oss verkligen. Det ger hopp. Tillsammans måste vi vara starka!
( Och tveka inte att höra av er till oss och ge er bild av hur läget ser ut i er bransch – i ert företag. Och vilka åtgärder som kan ge bättre förutsättningar för oss att tillsammans ta oss genom dessa utmaningar. )
Krönika
Christian Berger
vd Östsvenska Handelskammaren