Östsvenska Handelskammaren

Trade Compliance – vad är det och varför är det viktigt?

Trade Compliance. Ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin avseende den globala handeln. Men vad betyder det? Och framförallt, varför är det viktigt? Vi ställer frågorna till Handelskammarens expert inom internationella affärer.

Peter Hellman är konsult och föreläsare inom Internationell Handel på Västsvenska Handelskammaren. Peter har nu utformat vår helt nya utbildning Trade Compliance som har premiär den 29 mars. Här berättar han om vad det innebär och varför det både behövs och efterfrågas.

Vad innebär Trade Compliance?

– Trade Compliance handlar om risker, säkerhet och efterlevnad av regelverk ur ett internationellt perspektiv. Jag skulle säga att det är ett fundament i det strategiska arbetet, och såklart något som berör alla roller i verksamheten.

– Vi lever ju idag i en komplex och snabbt föränderlig värld med ökade krav, och alla gånger är det inte helt enkelt att både navigera rätt och fatta korrekta beslut.

Varför är det viktigt?

– Vi i Sverige har kanske varit lite för naiva under en längre tid. Vi tror oss ha rätten att handla när som helst och med vem som helst. Men så ser verkligheten inte riktigt ut. Handeln har blivit alltmer komplex och politiserad. Ett tydligt exempel på det är handelskonflikten mellan Kina och USA. Därtill är det en osäker och orolig omvärld med alltifrån sanktioner som träder i kraft till handelshinder, vilket gör att det är viktigare än någonsin att följa de bestämmelser och riktlinjer som finns. Görs inte det, blir det konsekvenser. Vill det sig riktigt illa kan man företagare exempelvis bli svartlistad eller få yrkesförbud.

– Att vår omvärld är mer komplicerad och vikten av att uppfylla alla krav och regler blev grunden när jag utformade den nya utbildningen Trade Compliance, där syftet är att ge en förståelse för hela kedjan och att öka riskmedvetenheten. Utbildningen är menad att ge en orientering om vilka regelverk är det som gäller, vad man bör tänka på för att agera på rätt sätt och undvika att verksamheten blir påverkad negativt.

Peters råd – detta bör du ha stenkoll på:
1. Klassificera. Vilka varor handlar jag med? Utifrån klassificeringen bestäms vilka regler som gäller för just er vara.
2. Ursprung. Vad har varan för ursprung? Vem har tillverkat den?
3. Affärspartners. Vem handlar jag med? Ha koll på hela kedjan av leverantörer, kunder men även exempelvis transportörer. Kan banken tänka sig att genomföra affären?
4. Uppfylla kraven kring licenshantering och exportkontroll
5. Efterlevnad av tullregler

Relaterade #Internationell handel

22 november, 2024

Tulldagen i Stockholm

Tulldagen är årets höjdpunkt och mötesplats för dig som jobbar med internationell handel, tull och...

25 november, 2024

Trade Talks – Mexiko

Trade Talks by Swedish Chambers är ett gemensamt initiativ av Sveriges regionala handelskammare och erbjuder...

26 november, 2024

Tulldagen online

Detta är ett digitalt halvdagsarrangemang för dig som arbetar med internationell handel, tull och transportfrågor.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet
100-listans rapportsläpp 2024

100-listans rapportsläpp 2024 – i bilder

Nyheter

Under onsdagen uppmärksammades 100-listans årliga rapportsläpp med ett evenemang hos Handelskammaren. Programmet leddes av Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

4 februari, 2025

Matchmaking styrelse 2025

Välkommen till ett matchmakingevent där du har möjlighet att hitta extern styrelsemedlem eller ett passande...

27 januari, 2025

Lär dig ChatGPT och håll ert företag i framkant

AI i praktiken – Vi går igenom användningsområden där ChatGPT gör skillnad, från förbättrad kundkommunikation till...

Nyhet
100-listans rapportsläpp 2024

100-listans rapportsläpp 2024 – i bilder

Nyheter

Under onsdagen uppmärksammades 100-listans årliga rapportsläpp med ett evenemang hos Handelskammaren. Programmet leddes av Lihvia Söderdahl, projektledare för 100-listan.

Nyhet

Styrelsekompetenta kvinnor finns – men saknas i många bolag

100-listan

Andelen kvinnor i östsvenska bolagsstyrelser står kvar på 25 procent – samma som de senaste två åren. Det visar årets...

Nyhet

Ostlänkens byggstart i media

Infrastruktur

Östsvenska Handelskammaren fick i flera fall medverka i regional media med anledning av byggstarten av Ostlänken. Här hittar du länkar...