Östsvenska Handelskammaren

AI och geopolitiska konflikter – tunga namn gästade Skeppningsnätverket

När Skeppningsnätverket samlades för första gången för året var temat, trots sin bredd, mycket tydligt: framtiden. På agendan stod allt ifrån AI till geopolitiska konflikter. Det var en intensiv men givande förmiddag på Kammarforum i Norrköping.

Årsdebuten för Handelskammarens nätverk för internationell handel inleddes i vanlig ordning med en trevlig mingelfrukost – ett bra sätt att förbereda sig på informationstunga dragningar. Dagens första talare var Peter Engberg, Vice President and Head of Strategy and Portfolio på Saab, som deltog digitalt.

Peter, som även talade på 100-listans rapportsläpp i fjol och delade med sig av sina tankar kring spänningar mellan stormakter och ett flertal kritiska geopolitiska situationer. Bland annat gjorde han nedslag i platser Taiwan, Mellanöstern och Arktis. Störst fokus fick dock kriget i Ukraina, och ett par tänkbara scenarion på hur kriget skulle kunna sluta.

AI-professorn Fredrik Heintz: Viktigt att EU börjar satsa på teknisk utveckling

Efter Peters tunga men minst sagt nyttiga dragning följde en kort paus. Därefter fick de möta Fredrik Heintz, professor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet. Fredrik, som bland annat ingår i regeringens AI-kommission, är en av Sveriges främsta experter på artificiell intelligens och berättade för nätverket om tillitsfull AI:

– En förenklad definition av AI är att vi vill kunna förstå vad intelligens är tillräckligt väl för att kunna implementera motsvarande förmåga i maskiner.

I dag används AI för programmering och till lösa komplexa matteproblem men den finns också integrerad i vardagsteknik, såsom sökmotorer. Då gränsen för vad AI kan göra skjuts framåt hela tiden är det viktigt att vara medveten om riskerna, menade Fredrik. All artificiell intelligens är nämligen inte tillitsfull.

Fredrik Heintz, professor vid Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet, talade om tillitsfull AI.

Enligt EU:s AI Act, som Fredrik Heintz själv bidrog med underlag till, ska ett tillitsfullt AI-system följa lagar och regler, bygga på robust teknik, samt förhålla sig till ett antal definierade etiska principer såsom att inte göra människor illa och vara transparent kring sina egenskaper och syften. Enligt Fredrik är det väsentligt för EU att börja satsa på teknisk utveckling, och att följa dessa riktlinjer, för att undvika ytterligare ekonomiska utmaningar.

Trots EU-lagstiftningen saknas fortfarande riktlinjer för hur AI ska hanteras i Sverige. För att nå ett fungerande svenskt regelverk så snart som möjligt, förklarade Fredrik, krävs tydligare politisk styrning med framtiden i beaktning. Efter en kort redogörelse för hur Sverige och svenska företag strategiskt kan närma sig AI avslutade han föreläsningen med ett tydligt meddelande till beslutsfattare:

– Man ska ta beslut utifrån morgondagens teknik – inte den teknik som finns idag.

Anneli Forsman och Emma Meijer från Handelskammaren, tillsammans med Fredrik Heintz.

Emma Meijer, projektledare Internationell Handel hos Handelskammaren, var nöjd med årets första träff.

– Dagens ämnen var båda viktiga och tankeväckande. Både säkerhetsläget i vår omvärld och AI påverkar ju oss alla. Jag tar med mig flera insikter från förmiddagen och ser redan nu fram emot nästa träff med nätverket i mars.

Nästa träff för Skeppningsnätverket äger rum den 18 mars på Kammarforum i Norrköping. Då kommer Handelskammarens expert inom internationell handel, Peter Hellman, och bemöter Skeppningsnätverkets frågor och funderingar.

Nätverket för internationell handel riktar sig till dig som arbetar inom import, export och skeppning. Om du vill veta mer är du varmt välkommen att kontakta Emma Meijer eller Anneli Forsman.

Relaterade #Internationell handel

4 april, 2025

Uppdatering: amerikanska tullar och motåtgärder

Osäkerheten är stor och förutsättningarna för handel kan numera förändras över en natt med den...

8 april, 2025

Nätverksträff med Skeppningsnätverket

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som arbetar med internationell handel!

8 april, 2025

Remburshantering – Letter of Credit

Välkommen till en halvdagskurs för dig som vill lära dig mer om remburshantering och rembursdokument!

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Upphandlingar avbryts – men Ostlänkens tidsplan står fast

Infrastruktur

Trafikverket avbryter upphandlingarna för Ostlänkens etapper vid Vagnhärad och Skavsta. Orsaken är att kostnaderna överstiger budget, till följd av för...

Nyhet

Så vill vi stärka Östergötland – Handelskammarens syn på nya regionala strategin

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande angående reviderad Utvecklingsstrategi för Östergötland, diarienummer RÖ 2024-10297

Nyhet

Upphandlingar avbryts – men Ostlänkens tidsplan står fast

Infrastruktur

Trafikverket avbryter upphandlingarna för Ostlänkens etapper vid Vagnhärad och Skavsta. Orsaken är att kostnaderna överstiger budget, till följd av för...

Nyhet

Så vill vi stärka Östergötland – Handelskammarens syn på nya regionala strategin

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande angående reviderad Utvecklingsstrategi för Östergötland, diarienummer RÖ 2024-10297

Nyhet

CBAM 2026: Förbered ditt företag för framtidens klimatkrav

Internationell handel

EU:s gränsjusteringsmekanism för koldioxid (CBAM) träder i full kraft den 1 januari 2026 och innebär nya krav på företag som...