Östsvenska Handelskammaren

Älskar att resa och ordna middagsbjudningar – och har fastnat i ett parkeringshus med talmannen

Välkommen till Handelskammaren säger vi till Maria Björk Hummelgren. Maria har rekryterats som ansvarig för tillväxt och analys och kommer ansvara för handelskammarens påverkansarbete.

Välkommen till jobbet Maria! Hur känns det?
Det känns fantastiskt! Jag har väntat och längtat att få börja sen jag fick reda på att jag fick jobbet.

Vad var det som lockade med tjänsten hos oss?
Det här är ett drömjobb för mig, på en arbetsplats jag länge haft stor respekt och beundran för. Jag bor här i Norrköping, har mitt hjärta här och brinner för den här regionen. Så att få arbeta med viktiga näringslivsfrågor här inspirerar mig mycket.

Vilka blir dina viktigaste uppgifter framöver?
Att driva Handelskammarens påverkansarbete. Och föra våra medlemmars talan i viktiga frågor, med och mot olika aktörer, på ett lokalt, regionalt och nationellt plan.

Vad ser du mest fram emot?
Det är mycket och det är en spännande tid att få arbeta med dessa frågor, eftersom det händer mycket i regionen. Jag tänker exempelvis på Ostlänken, stadsutvecklingen och utmaningen med kompetensförsörjningen. Det ska också bli kul att få arbeta med frågor som har ett fokus som är större än Östergötland.

Jag har jobbat i fyra veckor nu och det finns mycket att göra. Dels konkreta arbetsuppgifter att ta tag i direkt, men också mycket utrymme för egna initiativ.

Jag gillar att arbeta med strategisk improvisation. Alltså att jobba utifrån en långsiktig strategi och agenda men att alltid vara öppen för nya saker och agera på tillfällen som dyker upp.

Vad har du gjort tidigare?
Jag har en politisk magisterexamen i statsvetenskap från Linköpings universitet, men pluggade största delen vid Luleå tekniska universitet faktiskt. De senaste tio åren har jag har arbetat nära det politiska spelet och den regionala utvecklingen, främst som ledarskribent och politisk redaktör på Östgöta Correspondenten och även en period på Norrköpings Tidningar. Jag kommer senast från Norrköpings kommun där jag arbetade med press- och krishantering.

Hur är livet utanför arbetet?
Man, tre barn och ett hus som vi ständigt renoverar. Jag älskar mat – både att laga och äta. Annars tycker jag om att resa med familjen – till fjällen, på solsemestrar eller till släkten i Skåne och på västkusten. Jag vill gärna att det ska hända saker, både i jobbet och på fritiden.

Detta visste ni inte om Maria:
Jag har fastnat i ett parkeringshus med talmannen Andreas Norlén. Det var 2007 och han var ny riksdagsledamot. Jag var ny på jobbet och jag skulle skjutsa hem honom efter ett möte, som dragit ut på tiden. Så parkeringshuset hade stängt för kvällen och vi kom inte ut med bilen. Då var jag lite stressad, minst sagt. Men det löste sig till slut.

Jag hörde också något om att du älskar Johar Bendjelloul?
Haha, så det har du snappat upp. Jag råkade säga det till vår vd Johanna Palmér inför en debatt hon skulle delta i där Johar var moderator. Såklart säger Johanna det inför ett par hundra personer. Men det får jag bjuda på – något ska man ju vara känd för!
Bor:
Villa i Åby
Familj: Man och tre barn
Intressen: Matlagning, resor och sport
Aktuell: Ny på Handelskammaren som ansvarig för tillväxt och analys
Kontakt: maria.hummelgren@east.cci.se

Relaterade #Nyheter

Omställningen tar för lång tid

Nyheter

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...

Trade Compliance - vad är det och varför är det viktigt?

Nyheter

Trade Compliance. Ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin avseende den globala handeln. Men vad betyder det? Och framförallt,...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Denna gång sätter vi fokus på framtiden...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...