Skeppningsnätverkets sista träff för året ägde rum i början av veckan på Kammarforum. Efter en mingelfrukost i solljus inleddes seminariet med en kort sammanfattning av årets tidigare träffar. Dagens första talare var Lisa McGuirk, CBAM Desk Officer på Naturvårdsverket, som förklarade de krav som gäller import av CBAM-varor samt en uppdatering om vad som kommer framöver gällande förordningen, med fokus på 2026, vilket nätverksdeltagarna ställde ett flertal frågor kring.
Därefter togs ordet av Mikael Anzén, ambassadör för hållbart företagande och innovation på Utrikesdepartementet. Redan i föreläsningens inledning bekräftade Mikael att UD och Regeringen är beredda på att utmaningar kan vara att vänta när Donald Trump åter blir president i USA – en av Sveriges största och viktigaste handelspartners utanför EU:
– Visserligen har vi haft en tidigare mandatperiod med Trump, och därmed har vi viss bekantskap. Skulle han däremot höja tullarna med flera procent så kommer det få konsekvenser.
Det är dock inte bara Sverige som står inför utmaningar, förklarade Mikael. Förutom ökad konkurrens mellan stormakter och ökad protektionism har Europa också tappat konkurrenskraft sedan 90-talet. Enligt ambassadören kan mängden regleringar från EU vara en anledning till detta. Det väsentliga för Sverige och svenska företag, förklarade han, blir därför att vara alerta och engagerade i att påverka EU:s bestämmelser:
– Sverige är ett av världens mest innovativa länder och har många av de redskap som behövs för att vi ska stå starka genom det osäkra världsläget. Den gröna omställningen äger rum just nu, och det är något som svenska företag kan göra något av. Vi ska också kunna föra dialog kring regler och bestämmelser som vi inte tycker fungerar.
Förmiddagen avslutades av Malin Forsgren från 2050 som gav ett utförligt föredrag om den komplicerade relationen mellan internationell handel och miljömässig hållbarhet. Därtill berättade hon bland annat om miljöhotet, hur hållbarhetsutvecklingen ser ut i Sverige och Europa och vad företag kan göra för att minska sin miljöpåverkan i samband med transport på ett kostnadseffektivt sätt. En givande och minst sagt intressant avslutning på året med Skeppningsnätverket.
Nätverket för internationell handel och skeppning vänder sig till dig som involverad i import, export och skeppning. Preliminära datum för 2025 års träffar finns redan inbokade. Vill du veta mer om nätverket? Kontakta Anneli Forsman eller Emma Meijer.