Östsvenska Handelskammaren

Barnläkaren som blev coach och startade podd med en halv miljon nedladdningar

”Idag när jag åker tåg och jag svarar i telefonen kan jag höra folk viska >>Lyssna – det är hon som är på Hjärnpodden<<”. Vi har träffat ledarcoachen, föreläsaren, författaren, egenföretagaren och poddaren Kristina Bähr för att prata om drivkrafter, att hitta sina egna vägar till framgång och varför alla skulle behöva en coach.

Året var 2010 och Kristina hade under 8 års tid arbetat som barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus och kände att kroppen började ta stryk av de oregelbundna arbetstiderna och de långa nattpassen. Efter några veckors funderingar och diskussion med familj och vänner beslutade sig Kristina för att hitta en annan karriärväg och valde att starta eget. Och det var coach hon ville bli.

– Jag arbetade fackligt på min arbetsplats och har alltid gillat samspelet mellan människor – medarbetare och chef. Vid ett tillfälle sa en kollega till mig; ”Du borde jobba med det här, du är bra på att stötta men också bra på att hitta lösningar i konflikter”. Det var startskottet till min karriär som coach och egenföretagare, säger Kristina.

Kristina gick ner från sin heltidstjänst till en halvtidstjänst på sjukhuset och började smått att starta upp företaget.

– Min plan och affärsidé var att coacha läkare. Jag vet vilka utmaningar läkarna står inför. Så jag tänkte att här har jag en viktig roll att fylla. Men ganska snabbt insåg jag att deras arbetsgivare, landstingen, inte var beredda att betala för det förebyggande arbete som coaching innebär. Så jag behövde hitta andra områden som jag kunde specialisera mig inom.

Och då kom du in i skolvärlden?

– Ja det var naturligt eftersom jag hela mitt yrkesliv arbetat med barn  och barns utveckling.

Kristina Bähr

Men det var inte som coach det började utan då som föreläsare?

– Ja, precis. Och det var hemskt i början. Jag hatade att tala inför publik. Men jag var ju tvungen för att visa vem jag var och berätta om om mig själv och min kunskap. Idag tycker jag om att prata inför för folk och föreläsningar är en stor del av min verksamhet.

Och dessa föreläsningar mynnade ut i en bok?

– Ja, det kan man säga. Det blev boken ”Hjärnan i skolan” – en bok som förklarar hur barnets växande hjärna påverkar inlärning och hur lärare och arbetsmiljö påverkar helheten. Det är en bok som jag känner har saknats och fyller ett behov.

Kristina hade nu etablerat sig som föreläsare och författare och det ledde till att coachinguppdrag också hade också börjat bli en del av verksamheten. Idag är ledarskapscoaching Kristinas viktigaste ben i företaget och hon coachar 20 ledare från näringslivet och forskningsvärlden.

– Jag coachar personer som vill vara optimala i sitt ledarskap och utveckla det. Det som jag är bäst på är komplexa situationer och sammanhang eller när något har blivit fel – det är då jag gör som mest skillnad. 

Är det många ledare och chefer som behöver coachning och någon att prata med?

– Ja, det är det. Som chef är du ofta själv och har inte någon att diskutera tankar och idéer med eller bara prata ”skit”. En undersökning som tidningen CHEF låtit göra visar att 50% av alla chefer känt sig nedstämda eller deprimerade senaste året och 74% har haft sömnstörningar.

Som väl anlitad föreläsare och coach började hon fundera på hur hon kunde nå ut med sina budskap ytterligare. Det blev en podd. Kristina är rösten bakom ”Hjärnpodden” som på ett år vuxit till Sveriges största blogg i sin kategori med ca 50 000 nedladdningar i månaden och blivit Kristinas viktigaste marknadsföringskanal.

– När jag startade podden hade jag två syften. Dels att avdramatisera vår tillvaro i livet – vi är inte mer än människor och vi förstår inte allting som pågår i våra hjärnor. Vi måste vara lite mer ödmjuka inför varandra. Det andra syftet var såklart att bygga mitt varumärke och komma ut med mitt budskap till en större målgrupp.

Och nu har du 50 000 nedladdningar i månaden. Vad var framgångsreceptet?

– Jag har alltid gillat att skriva. Jag har bloggat mycket, skrivit nyhetsbrev. Men jag kände att jag ville göra något nytt. Podden blev min blogg. Och innehållet är min kunskap och  jag pratar om den på en mänsklig nivå där många kan känna igen sig. Det är här ingen snackpodd där två personer sitter och tjatar med varandra om högt och lågt. Jag gjorde min egen grej – det var framgången. Idag när jag åker tåg och jag svarar i telefonen kan jag höra folk viska ”Lyssna – det är hon som är på Hjärnpodden”

Mot slutet av intervjun kommer vi in på och prata om vad vi själva kan göra för att klara stress och påfrestningar både som chef och människa.

– Vi måste hitta saker som ger oss energi och se var man får sin återhämtning ifrån. Återhämtningen är det ingen annan än du själv som kan gardera. Och vi måste komma ihåg att vi är bara människor – och vi är det tillsammans.

Vill ni komma i kontakt med Kristina, gå in på www.exist.se där ni också kan lyssna på hennes podd.

[osh-header title=”Kristina Bähr”]
Är: Ledarskapscoach, föreläsare, författare och poddare.
Familj: Man och två barn plus två bonusbarn.
Bor: Villa i Nyköping.
Vill i framtiden: Att vi alla ska må bra. Och personligen vill jag utveckla mitt skrivande och skriva fler böcker.

Relaterade #Nyheter

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

BILDSPEL: Sommarmingel, besök av toppolitiker och studiebesök

Nyheter

Eventen avlöste varandra i maj månad och det minglades, nätverkades och utbyttes kunskap som aldrig förr. Ta del av bilderna...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

2 oktober, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!

Nyhet

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...