Östsvenska Handelskammaren

CBAM 2026: Förbered ditt företag för framtidens klimatkrav

EU:s gränsjusteringsmekanism för koldioxid (CBAM) träder i full kraft den 1 januari 2026 och innebär nya krav på företag som importerar koldioxidintensiva varor till EU. Hur påverkas din verksamhet – och vad behöver du göra för att förbereda dig?

CBAM 2026: Nya regler och krav för importörer 

Från och med den 1 januari 2026 träder EU:s gränsjusteringsmekanism för koldioxid, CBAM i full kraft. Nya krav kommer då att ställas på importörer av koldioxidintensiva varor, såsom järn, stål, aluminium, cement, gödningsmedel, vätgas och elektricitet, vilket innebär både administrativa och ekonomiska utmaningar för företagen. Företag som inte uppfyller de nya kraven riskerar allvarliga konsekvenser, såsom sanktioner och begränsande möjligheter att delta i internationell handel. 

CBAM syftar till att motverka så kallat koldioxidläckage, där företag flyttar produktion till länder med lägre klimatkrav för att undvika kostnader. Genom att jämna ut koldioxidkostnader mellan importerade och EU-producerade varor stärks konkurrensneutraliteten på den inre marknaden samtidigt som globala utsläpp minskar. 

Hur och när införs CBAM? 

Införandet av CBAM sker gradvis. Under övergångsperioden 2023–2025 måste importörer rapportera koldioxidutsläppen för de varor de importerar, men utan att behöva betala för dessa utsläpp. Från och med den 1 januari 2026, när CBAM går in i sin definitiva fas, blir kraven skärpta. Importörer måste då köpa CBAM-certifikat som motsvarar produktionen av de importerade varorna. CBAM gäller för alla importörer vars totala importvärde av CBAM-varor överstiger 150 euro (cirka 1800kr) per sändning. För att få importera dessa varor krävs dessutom att importörer har status som godkänd CBAM-deklarant, en status som företaget ansöker om och som beviljas av Naturvårdsverket. Ansökan öppnar 31 mars 2025 och görs via EU-kommissionens CBAM register. 

>> Länk till EU-kommissionens CBAM register

CBAM är en av de största klimatpolitiska förändringarna för internationell handel och kommer få långtgående konsekvenser för företag i Sverige och övriga EU-länder. När CBAM 2026, blir definitivt ställs nya krav som påverkar allt från leverantörssamarbeten till kostnadsplanering. Hur kan företag säkerställa att de är redo för denna omställning? 

För att möta CBAM:s krav rekommenderas företag att: 

  • Ansöka om CBAM deklarantstatus i god tid 
  • Samarbeta med leverantörer för att säkerställa korrekt rapportering och undvika onödigt höga avgifter 
  • Etablera rutiner för insamling och rapportering av data 
  • Förbered för ökade kostnader och integrera dessa i ekonomiska strategier 
  • Håll utkik efter lagändringar 

Vad händer framöver? 

CBAM kommer med största sannolikhet att omfatta fler sektioner i framtiden, vilket understryker EU:s långsiktiga strategi för att minska globala koldioxidutsläpp. För företagen innebär CBAM inte bara ökade kostnader och administrativa krav, utan även en chans att stärka sin position inom hållbarhet och klimatanpassning. De företag som proaktivt anpassar sig till de nya kraven och implementerar effektiva system har möjlighet att skapa konkurrensfördelar på sikt. 

Europeiska kommissionen har nyligen föreslagit förenklingar av CBAM, där kommissionen framför allt adresserar rapporteringsbördan. Förslaget innebär bland annat en förändring gällande den nuvarande rapporteringsgränsen för CBAM-varor, där importörer som importerar mindre än 50 ton CBAM-varor årligen undantas från rapporteringskraven. Än så länge är det enbart ett förslag från kommissionen, och vi uppmanar företag att följa de regelverk som har kommunicerats sedan tidigare. 

Lär dig mer om CBAM 

För företag som vill lära sig mer om CBAM arrangerar Handelskammaren den 10 september en digital halvdagsutbildning med fokus på det senaste kring CBAM. Föreläsare är Handelskammarens expert Peter Hellman. 

Läs mer och anmäl dig här: Kurs om CBAM & EUDR – Östsvenska Handelskammaren  

Relaterade #Internationell handel

15 maj, 2025

Orgalim och NL – standardavtal för leveranser inom industri

Välkommen till en halvdagsutbildning där du får en guidning i de vanligaste standardavtalen för leveranser...

20 maj, 2025

Nätverksträff med Skeppningsnätverket

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som arbetar med internationell handel!

22 maj, 2025

Trade Talks – UK

I detta webbseminarium kommer vi att ge en uppdatering om de senaste förändringarna på den...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

EU blir viktigare när USA vacklar – Anders Ahnlid om vägen framåt för exportföretag

Nyheter

På Östsvenska Handelskammarens årsmöte deltog Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid. I en videointervju med vår vice vd Maria Björk Hummelgren understryker...

Nyhet

Få koll på avskogningsförordningen – EUDR

Nyheter

EUDR-förordningen (EU Deforestation Regulation), eller avskogningsförordningen som den också kallas, är en central del av EU:s strategi för att minska...

7 maj, 2025

Bright East: Nära näringslivet – En mingelkväll med framtiden i fokus

Välkommen till vår första träff helt fokuserad på möten med näringslivet! Vi har bjudit in...

Nyhet

EU blir viktigare när USA vacklar – Anders Ahnlid om vägen framåt för exportföretag

Nyheter

På Östsvenska Handelskammarens årsmöte deltog Kommerskollegiums generaldirektör Anders Ahnlid. I en videointervju med vår vice vd Maria Björk Hummelgren understryker...

Nyhet

Få koll på avskogningsförordningen – EUDR

Nyheter

EUDR-förordningen (EU Deforestation Regulation), eller avskogningsförordningen som den också kallas, är en central del av EU:s strategi för att minska...

Nyhet

TV: Råden från tullexperten: ”Dummaste man kan göra just nu”

Internationell handel

USA:s nya tullbesked skapar oro bland svenska exporterande företag. Men att ta till drastiska åtgärder kan vara farligare än att...