Östsvenska Handelskammaren

De gör tekniken som levererar snygga TV-bilder till 1 miljard tittare

Deras teknik används till livesändningar världen över, bland annat under en av de mest sedda liveproduktionerna i världen de senaste åren. Newton Nordic är Linköpingsföretaget som specialiserat sig, minst sagt, men tanken är också att bredda utbudet av produkter för livesändningar.

Det började för 10 år sedan med drönare som användes i Bond-filmer och andra actionfyllda Hollywood-produktioner. 

– Sedan dess har vi ändrat inriktning, berättar vd Henrik Lewander. Vi hade redan utvecklat bra stabilisering i kamerorna på drönarna och senare blev det svårare och svårare att sälja exklusivare drönare. Men allt fler ville använda stabiliseringstekniken i andra typer av kameror och då lade man ned detta med drönare och satsade på enbart kamerastabilisering. 

Produkten idag är så specialiserad att den eftertraktas av personer som filmar livesändningar världen över. Företagets teknik åker med kameror på låg och hög höjd, över matcher och publikhav (innan pandemin) och på alla möjliga fordon.

Henrik Lewander förklarar:

– Vi producerar det som sitter mellan åkdonet och kameran, kan man säga. Det som styr kameravinkeln och objektivet. Vanligtvis på en vajer eller räls.

Produkten är ett kamerastabiliserande huvud och kontrollpanelen som styr kameran. Bland annat används de vid de nordiska ländernas melodifestivaler, för att få en stabil filmning av artisten och ett spektakulärt scenframträdande. Då är det teleskopiska kranar som används.

Utrustningen går på i runda slängar en halv miljon kronor och därför väljer de flesta kunder att hyra den,  med tillhörande personal eller inte, och oftast till liveprogram.

– Våra produkter används i väldigt häftiga evenemang, vilket är väldigt roligt. De väljer oss för att vi har hög driftsäkerhet vilket är avgörande när det är live helt enkelt. Till exempel används vår teknik på Superbowls halvtidsshow i USA och, som sagt återkommande i melodifestivalen, säger Henrik Lewander.

Henrik Lewander (tv) med kollega.

Tekniken har även använts på Oscarsgalan flera år och vid fotbollsmatcher i Champions League.

– Och det användes under 2019 års sedda live produktion, när indien mötte Pakistan i kricket. Det sågs av 1 miljard människor! Säger Henrik Lewander stolt.

Och Super Bowl som också är en ofantligt stor livesändning? Satt du uppe och tittade?

– Nej  jag skippade faktiskt det, men en kollega satt uppe och kollade mitt i natten vet jag.

I år har färre kunder fäst utrustningen på vajer – och det för att det inte funnits några publikhav att filma över på grund av pandemin och restriktioner vid stora evenemang.

Newton Nordic har 10 anställda men planerar att växa kraftfullt de närmaste åren.

– Förra året tog vi in 20 miljoner kronor från ägarna för att göra en satsning. Det är först nu som vi är i bra lönsamhet med produkten och det är läge att skala upp. Det vi vill göra är att ta en större del av ”livesändnings-kakan” och i slutändan sälja hela system med rälsar och vajrar med mera. Ett bredare erbjudande helt enkelt. Då kan vi rikta oss mot större kunder.

Mycket utvecklingsarbete pågår och därför behöver företaget nyanställa.

Är det enkelt eller svårt att hitta personal i vår region?

– Det finns många bra personer, men också många företag som efterfrågar den typen av arbetskraft. Ingen här idag hade erfarenhet av branschen innan, men vi vill gärna få in ännu mer kompetens från broadcast-branschen framåt.  Och vi anställer mjukvaruutvecklare och mekanikkonstruktörer.

Henrik Lewander fortsätter: 

– Vi har mindre muskler än de största bolagen, men har å andra sidan intressant teknik att locka med och ett mindre bolag innebär större möjligheter att påverka. Många lockas mer av det faktiskt. Så jag tror vi kommer lyckas bra med att rekrytera. 

Newton Nordic är noterade på börsen och ska även växa genom att erbjuda hela system av rörliga kameror och tillbehör.

– Därigenom kan vi få större och fler affärer i en större kundgrupp.  Det är målet. Vi ska växa ordentligt, säger Henrik Lewander.

Relaterade #Medlemsintervjuer

Från 2 till 40 anställda: ”Ofantligt många skriker efter laddstationer”

Medlemsintervjuer

Här kan vi snacka om rätt i tiden. Att driva företag som levererar helhetslösningar inom elbilsladdning 2022. Opigo i Norrköping...

Höga bränslepriser påverkar medlemsföretag

Medlemsintervjuer

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har bränslepriserna rusat uppåt – från en redan historiskt hög nivå. Handelskammarens talesperson i infrastrukturfrågor och...

100-listans nya silverpartner: ED Gruppen!

Medlemsintervjuer

Möt 100-listans nya silverpartner, ED Gruppen, de är byggkoncernen med visionen om hållbara samhällen. Med sina 200 anställda och fyra...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...