Bristen på IT-kompetens är skriande – vad kan vi göra tillsammans för att locka fler att satsa på jobb inom IT? Det var huvudfrågan och syftet för den gemensamma satsningen med IT-luncherna som ägde rum i Linköping och Norrköping.
Initiativet är en kraftsamling på initiativ av Östsvenska Handelskammaren, Gaia, Region Östergötland, Arbetsförmedlingen, Skill, Norrköping Science Park och Science Park Mjärdevi.Totalt deltog ett 50-tal personer från IT-företag, skolor, Arbetsförmedlingen och aktörer inom rekrytering och bemanning på de två luncherna.
– Det är kompetensbrist, 7-8 av 10 headhuntas och vi snor kompetens av varandra, sa Åke Rolf från Digitaliseringsbyrån Gaia.
Ett av företagen som har gått en egen väg för att lösa utmaningen är Jennie Hagman på Storleden. Hon har skapat en utbildning för nyanlända.
– Jag utbildar dem själv – i programmering. De första fem är klara nu i juli. Det är win-win. Jag får den kompetens jag verkligen behöver och de får ett jobb, säger Jennie.
Men hon har också stött på motstånd när hon försökt ordna jobb åt hennes studenter ho andra företag.
– Många är rädda att anställa folk från andra länder. Man är rädd för att personen inte ska passa in i teamet eller ha den kunskap som efterfrågas. Men prova! Du får en person med grym arbetsmoral, inte lika självklart blandsvenska ungdomar.
Vidare under lunchen presenterade Arbetsförmedlingen vad de kan erbjuda och Alléskolan i Åtvidaberg berättade om hur de arbetar proaktivt för att få eleverna intresserade av teknik och IT. Lunchen avslutades med en gemensam diskussion om möjliga lösningar.
– Det var bra diskussioner och det kom fram några tydliga ”take aways” och actions för hur vi tillsammans kan möta denna utmaning, sa Anna Lövheim näringspolitisk chef på Handelskammaren som också ledde mötet.
[osh-header title=”Några av de konkreta förslagen som kom fram var:”]
– Speed-dating för nyanlända mot företagen som behöver IT-kompetens.
– Rekryteringsutbildning inom IT under ledning av Arbetsförmedlingen
– Tema IT på Östgötamorgon i Stockholm för att locka tillbaka gamla östgötar med IT-kompetens