Östsvenska Handelskammaren

”En styrelse enbart bestående av män känns inte trovärdig!”

Vreta Kluster använde sig av 100-listan för att få fram relevanta kandidater till styrelsen. Vice ordförande Sten Gunnar Johansson menar att det är särskilt viktigt med jämställdhetsarbete inom kommunala bolag.

De valde att anlita Lena Philipson med kompetens både inom företagsledning och lantbruk, något som passade för Vreta Klusters styrelse.

 

Sten Gunnar Johansson – Vad ser ni för fördelar med en mer jämställd styrelse?

– För att en styrelse ska kunna arbeta framgångsrikt så krävs ledamöter som tillsammans representerar en så bred kompetens som möjligt. I vårt fall så verkar vi inom de gröna näringarna, där marknaden består av både män och kvinnor, därför är det också viktigt att det reflekteras i styrelsen.  Sen handlar det förstås också om trovärdighet och vilka signaler man sänder ut till övriga samhället, särskilt när det gäller kommunala bolagsstyrelserEn styrelse enbart bestående av män känns inte trovärdig!

 

Hur jämställd är er styrelse idag?

– Vi arbetar på det. Vid bolagsbildningen vid årsskiftet tog vi den snabbaste vägen och utsåg den tidigare styrgruppen till bolagsstyrelse med ambitionen att bredda styrelsen så snart som möjligt. Den processen är vi inne i just nu. Under 2018 kommer vi att arbeta med ägarfrågan och då blir det återigen aktuellt att se över styrelsesammansättningen.

 

Hur kom ni i kontakt med 100-listan?  

– Jag har själv uppmärksammat initiativet i media och genom information som gått ut direkt från deras representanter. 100-listan är ett viktigt verktyg för regionens innovationssystem, det är så lätt att se till sitt eget nätverk när man ska tillsätta styrelseledamöter, så när det blev tid för oss att hitta relevanta kandidater så blev 100-listan ett bra sätt att ta sig utanför de egna cirklarna.

 

Hur har 100-listan hjälpt er att få fram kompetenta kandidater till uppdraget? 

– 100-listan erbjuder en väldigt bra match making-funktion. Vi tog kontakt och beskrev vårt behov och utifrån det så presenterades olika profiler, bland dessa hittade vi ganska snabbt en relevant kandidat. Det finns ju över 100 namn på listan så det var verkligen värdefullt att få hjälp med att analysera de kandidater som kunde vara lämpade och intresserade av att bli en del av vår styrelse.

 

Hur arbetar ni aktivt för att få en mer jämställd styrelse? Bland annat genom att ta hjälp av just 100-listan. 

– De kvinnor som finns med som kandidater har ju tydligt visat sitt intresse för den här typen av uppdrag och att dessutom få hjälp med att selektera ut kandidater gör det oförsvarbart att inte leta sig utanför de egna nätverken. Inom det regionala innovationssystemet är det tyvärr en trend att det är samma personer som sitter i flertalet styrelser och det tillför ju inte så mycket nytt till verksamheterna!

 

Lena Philpson

 

Om Vreta Kluster:

Företag, forskare, teknikutvecklare och innovatörer samlade i ett kluster med samma mål –att hitta nya, ännu smartare lösningar för att vi i framtiden ska ha god, nyttig och hållbar mat, bättre djurhållning, smartare energiförsörjning och en växande skog. Här frodas kunskap, innovation och kreativitet som får världens viktigaste branscher att växa.

 

 

 

 

 

Text: Alexandra Rolf

Relaterade #100-listan

Jämställda styrelserum är en tillväxtfråga

100-listan

Fyra handelskamrar skriver gemensamt i Dagens Industri.

Stort medieuppbåd när 100-listan släppte rapport

100-listan

Tv, radio och tidningar. 100-listans rapport om jämställdhet i bolagsstyrelser blev nyheter i regionens största mediekanaler.

BILDSPEL: Stort intresse när 100-listan släppte rapport på tre orter samtidigt

100-listan

Den 22 november var det äntligen dags för rapportsläppet av Östsvenska Handelskammarens och 100-listans årliga undersökning om jämställdheten i bolagsstyrelser...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!