Östsvenska Handelskammaren

Hur ser visionen för vår region ut?

I tider av kris blir tro på framtiden allt viktigare. Vilka är vår regions styrkor och hur ska vi förvalta dem? I ett fullsatt Spaning special fick vi höra kloka tankar av Åsa Lyckström från Siemens Energy, Martin Rantzer från Linköpings Universitet, Maria Karlsson från Stockholm Skavsta Flygplats och Johan Palsgård, tidigare tjänsteman på UD och diplomat.

Spaning på kammaren - riktning för vår region

En vision för vår region var temat för Spaning Special på Kammarforum i under årets första decemberdag. Handelskammarens vd Simon Helmér och näringspolitiska chef Maria Björk Hummelgren inledde luncheventet med att konstatera att mycket i vår omvärld just nu är ganska mörkt:

Sverige har lägst tillväxt i EU och den svenska kronan har sett starkare dagar. Bilden av vårt land skadas av ökad otrygghet kopplad till utbredd organiserad brottslighet och samhällspolarisering. Såväl privat som offentliga verksamheter kämpar med ekonomiska bekymmer. Dessutom pågår två förfärande krig i Mellanöstern och i Ukraina, och vi ser få tecken på eldupphör.

I tider som dessa är det lätt att sänka blicken och titta neråt, inåt. Dra ner på det framåtsyftande och fokusera på det nödvändigaste inom sin egen närhet.

– Vi på Handelskammaren menar att vi måste försöka hålla två saker i huvudet samtidigt, både lösningar för dagens utmaningar men också höja blicken över nästa budget eller mandatperiod. Utan en utstakad väg framåt – vart är vi då på väg? sa Maria Björk Hummelgren.

Brist på långsiktighet och framförhållning bär en stor del av skulden för de problem vi ser idag.

– Som regional näringslivsaktör vill vi vara en positiv kraft som bidrar till en framåtlutad position för vår östsvenska region. I den andan har vi bjudit in till Spaning Special: Vision för vår region, sa Simon Helmér.

Video: Spanarna berättar kort om vad de pratat om.

Många går uppenbarligen i samma tankar, för eventet blev snabbt fullsatt. Över 80 personer fick lyssna till fyra spaningar om vår regions framtid utifrån olika perspektiv.

– Hur modern tids främsta infrastrukturprojekt som landar i vår region kommer gynna oss, om vi bara tar vara på möjligheterna, spanade Maria Karlsson, chef för fastighetsförädling på Explore Skavsta – flygplatsen med ett stationsläge på Ostlänken och fortsatte:

– Vi behöver kunskapshöja kring men också förbereda oss för att ta emot denna århundradets tillväxtchans, som också är ett ypperligt prov på hur regional samverkan och tillförsikt ger resultat.

”Kaxigare och visa upp våra Oscarstayetter”

Regionens näst största privata arbetsgivare Siemens Energy, över 80 nationaliteter verksamma, finns i Finspång mycket på grund av närheten till Norrköpings hamn. Bolagets hållbarhetschef Åsa Lyckström spanade:

– Hur kommer framtidens energisystem se ut och vilka åtgärder gör vi för att lösa utmaningen, som hänger så tätt samma med hur vi elektrifierar vårt samhälle och räddar klimatet?

För att klara framtidens behov måste vi se utbildning som ett lärande genom hela livet och därmed skapa vår kompetenskraft.

– Vi behöver bli kaxigare och visa upp såväl våra Oscarstayetter som den världsledande forskning bland annat inom AI som sker i vår region, uppmanade Martin Rantzer, prefekt och Campusråd i Norrköping för Linköpings universitet.

Vikten av samverkan över gränserna

Avslutningsvis sammanfattade Handelskammarens ordförande Johan Palsgård, med lång erfarenhet inom utrikesdepartementet och diplomati, läget i världen. Splittring och söndringen ökar, men insikter om att samverkan på internationellt och regionalt plan kommer:

– Det är den enda vägen framåt och där kan Handelskammaren spela en viktig roll som plattform för avgörande samtal.

Vilket gav en bra övergång till Spaningens efterföljande mingel där kontakter knöts och tankar utbyttes. Precis som var syftet – liksom att gå in i adventshelgen med känslan av framtidstro för vår region.

Relaterade #Nyheter

Fullsatt när riksbankschef Erik Thedéen gästade Handelskammaren

Nyheter

Äntligen stod riksbankschefen framför nära 200 förväntansfulla medlemsföretag i Östsvenska Handelskammaren. Det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik stod på agendan...

Så påverkar Fehmarn Bält-tunneln den östsvenska regionen: ”Många förstår inte vidden”

Nyheter

Just nu byggs Fehmarn bält-förbindelsen mellan Danmark och Tyskland. En 18 kilometer lång undervattenstunnel som bland annat gör att man...

Effektivare tillståndsprocesser: En gemensam strävan i Östergötland

Nyheter

”Kickstart” var ordet, när Handelskammaren tillsammans med Cleantech Östergötland och länsstyrelsen samlade drygt 50 företagare på LINK Business Center för...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

3 maj, 2024

En byggbransch i lågkonjunktur – vad ska man tänka på?

Delphis advokater Oscar Brandin, Katarina Ibold och Johan Lundgren har mångårig erfarenhet av att hantera...

Oscar Katarina Johan 1

30 augusti, 2024

Join the loop! – Kom igång med återbruket!

Entreprenören Andreas Kviby och Mårten Widlund, delar med sig om varför återbruk är en allt viktigare fråga för...

Event 2

21 mars, 2024

Maxa ditt mingel med Bright East

Är du redo att ta ditt mingelgame till nästa nivå? Vill du lära dig konsten...

1920x1080 webb
Nyhet
rb

Fullsatt när riksbankschef Erik Thedéen gästade Handelskammaren

Näringspolitik

Äntligen stod riksbankschefen framför nära 200 förväntansfulla medlemsföretag i Östsvenska Handelskammaren. Det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik stod på agendan...

Nyhet
Prisbelont hallbarhet

Stjärna på hållbarhet? Dags att nominera till prestigefullt pris

Hållbarhet

Har ditt företag gjort en resa inom hållbarhet? Nu öppnar vi nomineringen till årets hållbarhetspris.

Nyhet
balt

Studiebesök Fehmarn Bält och Lübeck

Infrastruktur

Fehmarn Bält-tunneln är ett av Europas största pågående byggprojekt. I dagarna två åkte vi söder ut för att titta närmare...