Vi är alla en del av den globala utvecklingen. Varken den minsta kommunen eller det största landet är isolerade öar, utan i allra högsta grad beroende av världsekonomin, handel, politiska händelser och utbyten av andra slag. Få skulle nog argumentera emot – vårt land står inte starkt utan relationer över gränserna.
Egentligen borde inte tankesättet vara så annorlunda på regional och lokal nivå. Vi behöver hjälpas åt. Vi behöver samarbeta. Ensam är sällan stark. Ostlänken är ett utmärkt exempel på gott samarbete i vår region. Här har kommunerna längs tillväxtstråket slutit upp och samarbetat med staten för att de välbehövliga nya spåren ska bli verklighet.
I början av februari skrev kommunalråden i Linköping, Niklas Borg (M), och Norrköping, Lars Stjernkvist (S), en debattartikel tillsammans med landshövding Carl-Fredrik Graf om hur viktig Ostlänken är för tågresandet, för klimatomställningen och för näringslivets utveckling. ”Vi vill markera vår starka ambition att fortsätta arbeta i den andan och framhålla att utbyggnaden av Ostlänken har positiv inverkan på utvecklingen i hela vår region. Det är en angelägenhet både för länet och hela landet”, avslutade Borg, Stjernkvist och Graf. Ljuv musik för vän av prestigelösa och gränsöverskridande samarbeten.
Det finns fler föredömliga prov på samverkan över kommuns- eller regiongränser, men de kan aldrig bli för många. Och det finns förbättringspotential. Ta Melloyran som konkret och färskt exempel. Melodifestivalens första deltävling hälsade nyligen på i Saab Arena i Linköping. Att Sveriges televisions största satsning kommer till regionen är förstås en stor händelse, och kan innebära big business, även utanför Linköping. Men marknadsföringen kring eventet nådde inte riktigt utanför kommungränsen. Det är synd, för det är precis vid sådana tillfällen som de administrativa gränserna ska sprängas!
Vi behöver bli bättre på att vara goda grannar, och se varandras fördelar även som våra egna. En företagsetablering i grannkommunen är positivt – det kan innebära arbetstillfällen och göra regionen mer konkurrenskraftig för ytterligare etableringar. Det är ett mindset vi måste lära oss. När det går bra för andra, se det som inspiration och lyft framgångarna. Nästa gång är förhållandena de omvända och det är ditt företag eller din kommun som får draghjälp.
Krönikör:
Maria Björk Hummelgren
näringspolitisk chef