Östsvenska Handelskammaren

Fler byggare ska utbildas i Norrköping

 

I vår region skriker byggföretagen efter kompetenta medarbetare. Nyligen fick East Sweden Business School ok att starta alla sina tre sökta YH- utbildningar inom bygg i höst. I Norrköping kan man från augusti utbilda sig till byggledare, entreprenadingenjör och geodetisk mätningstekniker.

 

Hej Åsa Skoglund på East Sweden Business School! Grattis till nya utbildningarna! Vad betyder det här för er?

Tack, det innebär att vi får ett större utbud av YH-utbildningar och att vi förstärker skolans nisch inom samhällsbyggnad. Vi växer ordentligt och får på sikt dubbelt så många studerande. Vi gratulerar även branschen som nu får en ännu större möjlighet till rekrytering av personer som redan finns i vår region.

 

Berätta lite om utbildningarna – vad innebär de?

-Byggledarutbildningen som startar i augusti 18 blir den femte byggledarutbildningen som vi startar och här har de studerande efter examen fått jobb som bland annat som bygg- och projektledare och arbetsledare. Utbildningen innehåller kurser i ledarskap, projektekonomi, entreprenadjuridik, excel, och upphandling förutom de självklara kurserna som byggproduktion, installationssamordning, arbetsmiljö.

Entreprenadingenjören som även den är en tvåårig utbildning ser vi framför oss är för personer som gillar att planera, samordna och tycker om sociala relationer. Utbildningen har skapats tillsammans med oss på ESBS och representanter från Peab och NCC. Här ingår kurser i bland annat i kalkylering, inköp, hållbart byggande, yrkesrelaterade och It-verktyg förutom kurser i byggproduktion, logistik, byggteknik och  konstruktion.

Geodetisk Mätningstekniker har tidigare funnit i Motala och utgångspunkten har varit att köra med princip samma upplägg. Här ser jag framför mig personer som inte bara vill sitta inne på kontoret utan även få en mix av arbetsuppgifter både utomhus och inomhus. Här ingår kurser som bland annat handlar om geodesi, mark och anläggningsteknik, samhällsplanering och  maskinstyrning förutom givna kurser i ritningsteknik, arbetsmiljö och entreprenadjuridik. Företagen som stod bakom ansökan beskriver att deras behov av nya kollegor är enormt stort, vilket gör det extra roligt för oss på skolan då vi vet att utbildningen kommer att leda till jobb.

 

Therese Tolff fick 2017 guldhammaren som bästa elev i sin klass.

 

Hur har ni märkt av att dessa utbildningar saknats?

Vi har löpande dialoger med olika branschföreträdare och de har under lång tid berättat om att deras enorma brist på rätt kompetens som hindrar dem i deras utveckling.

 

Hur många nya elever kan examineras per år nu?

-Vi planerar att anta på en årlig basis 30 personer på Byggledarutbildningen, 27 personer på Entreprenadingenjörsutbildningen samt 20 personer på utbildningen till  Geodetisk Mätningstekniker. Vi har dessutom en driftteknikerutbildning som beviljades förra året och som vi planerar att starta i augusti 2018.

 

Vilka personer tror du kommer söka utbildningarna

-Vi ser flera olika kategorier exempelvis så kallade karriärväxlare – de som vill byta inriktning och bransch och är runt 30 år.

Personer som arbetat länge inom bygg och anläggning men som av olika skäl inte längre kan jobba som yrkesarbetare och gärna vill vara kvar i branschen.

Ungdomar som precis slutat gymnasiet och vill utbilda sig till något som direkt leder till jobb.

Nysvenskar som har massa kunskap med sig i bagaget men som behöver mer kompetens inom bygg- och anläggningsområdet för att få ett jobb.

Jag hoppas att vi får ett spann på personer mellan 20-50 år med många olika erfarenheter och drömmen för mig vore att få en jämnare könsfördelning, branschen behöver fler tjejer.

Diplomutdelning till nya byggledare.

Relaterade #Nyheter

TV: Råden från tullexperten: "Dummaste man kan göra just nu"

Nyheter

USA:s nya tullbesked skapar oro bland svenska exporterande företag. Men att ta till drastiska åtgärder kan vara farligare än att...

TV: Så jobbar pristagaren Marknadsbyrån med hållbarhet

Nyheter

Affärsnytta och hållbarhet – hur får vi båda att lyfta? Hur sätter man hållbarhet först utan att tappa fart i...

Handelskammaren i media om USA:s tullbesked

Nyheter

USA:s tullbesked med 20 procent på varor från EU har väckt reaktioner. Under torsdagen intervjuades vi i SVT, Corren och...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

21 maj, 2025

Coffee by : Cirkulär affär och cirkulär ekonomi – är det lönsamt?

En morgon fylld med insikter om senaste nytt kring EU-direktiven inom hållbarhetsrapportering och cirkulär affär.

5 maj, 2025

Lunchträff med klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari (L)

Sveriges klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari (L), gästar Östsvenska Handelskammaren. Välkommen till ett samtal om...

22 maj, 2025

Ljusnande konjunktur trots globalt mörker

Frukostmöte med Andreas Wallström, prognoschef och chef för Macro Research Sverige på Swedbank. Med över...

Nyhet

TV: Råden från tullexperten: ”Dummaste man kan göra just nu”

Internationell handel

USA:s nya tullbesked skapar oro bland svenska exporterande företag. Men att ta till drastiska åtgärder kan vara farligare än att...

Nyhet

TV: Så jobbar pristagaren Marknadsbyrån med hållbarhet

Hållbarhet

Affärsnytta och hållbarhet – hur får vi båda att lyfta? Hur sätter man hållbarhet först utan att tappa fart i...

Nyhet

Handelskammaren i media om USA:s tullbesked

Nyheter

USA:s tullbesked med 20 procent på varor från EU har väckt reaktioner. Under torsdagen intervjuades vi i SVT, Corren och...