Östsvenska Handelskammaren

”Framtidens ledarskap handlar om mod”

– möt militären som blev entreprenör

 

I två år hade han ägnat sin tid åt att göra folk ledsna och besvikna. Som HR-chef på det IT-företag han då jobbade på var det han som fick lämna de tunga beskeden till sina medarbetare när IT-bubblan var ett faktum. Han tröttnade. Sa upp sig. Och tillsammans med sin vapendragare och tidigare kollega Mikael Sundh startade han Paragera. Vi har träffat Mats Klippinger för att få höra om hans personliga entreprenörsresa.

Det är en vårvinterdag 2007 och lusten och orken har tagit slut. Dåvarande bolags neddragningar hade aldrig varit större. Och det var Mats, som HR-chef som fick lämna de tunga beskeden till sina medarbetare.

Jag ville ju jobba utvecklande, inte avvecklande. Men så var det inte längre. Så när Mikael och jag träffades över en middag började idén växa. Det började mest som ett roligt samtal men efter ett tag insåg vi att det är klart vi ska starta ett företag, säger Mats.

De hade tidigare jobbat tillsammans och kände varandra väl. Mikael, med sin erfarenhet och kompetens inom HR, rekrytering och ledarutveckling, och Mats med sitt intresse för ledarskap och individutveckling, skulle starta ett konsultföretag med fokus på HR, rekrytering och ledarskap.

Hösten 2007 registrerades företaget hos bolagsverket. Paragera var namnet, en lek med orden parera och agera.

Det har gått bra från början, men det är egentligen de senaste fyra åren som det gått riktigt bra. Vi har hittat rätt kompetens och medarbetare. Och idag är vi ett gäng som har jäkligt kul ihop som utvecklar företaget och varandra tillsammans.

Området HR är företagets största och svarar idag för cirka 70% av verksamheten och man har kunder inom en mängd olika branscher och inriktningar, inte minst inom teknik- och fastighetsbranschen.

Det är egentligen ganska coolt. Tillsammans har vi internt HR-kompetens och erfarenhet motsvarande 70-80 år. Det gör att vi kan agera HR-stöd eller vara HR-avdelning till både små och riktigt stora företag.

[quote]Tillsammans har vi internt HR-kompetens och erfarenhet motsvarande 70-80 år. [/quote]

 

HR har blivit trendigt menar Mats. Något som det inte var 2007 när man startade.

Då var HR något nödvändigt ont. Idag är det en självklarhet att en HR-chef sitter i ledningsgruppen. Egentligen är det inte så konstigt. Idag är medarbetarna den absolut viktigaste tillgången som företagen har. För att kunna locka talanger och behålla dem krävs idag helt andra saker än vad det gjort tidigare. Man måste satsa på sina medarbetare.

På vilket sätt menar du?
För dagens och morgondagens arbetskraft är det inte bara en lön som räknas. Jobbet ska kännas lustfyllt, utvecklande och gärna bidra till något större. Likaså att företagets värderingar stämmer överens med sina egna.

 

Fokus ledarskap
Även om HR-området idag är det största verksamhetsområdet för Paragera har allt fler förfrågningar och uppdrag handlat om individ och ledarskapsutveckling. Något man nu lägger extra fokus på.

Det har alltid varit ett viktigt område för oss. Men senaste tiden har vi sett ett ökat intresse för frågor kring ledarskap. Många har tankar och funderingar hur man bör och ska agera som en bra ledare.

Vilka är de största utmaningarna för framtidens ledare?
Som ledare ska din primära uppgift vara att göra dig umbärlig. Alltså, du har lyckats med ditt ledarskap när det visar sig att verksamheten sköter sig självt utan att du leder den på daglig basis. Likaså handlar det om mod. Att våga fatta beslut och kunna lägga fokus på saker som inte är bråttom men viktiga. Idag har vi en tendens att lägga för mycket fokus på det som är bråttom och viktigt och till och med på det som är bråttom och oviktigt.

Lotta Karlsson och Mats Klippinger.

 

Idag driver Paragera olika utbildningar och program inom ledarskap. Dels två större ledarskapsprogram med deltagande chefer från olika företag. Men också företagsspecifika eller helt individuella ledarutvecklingsprogram.

De har sina olika fördelar. De öppna och företagsanpassade programmen har fördelen att det blir ett fantastiskt nätverk cheferna emellan där de delar med sig av sina egna erfarenheter och utmaningar. De individuella blir mer anpassade efter egna verkliga situationer där jag mer agerar som rådgivare och coach.

[quote]Som ledare ska din primära uppgift vara att göra dig umbärlig. Alltså, du har lyckats med ditt ledarskap när det visar sig att verksamheten sköter sig självt utan att du leder den på daglig basis.[/quote]

 

 

Östergötland i fokus
Paragera har sitt kontor i centrala Linköping där elva personer arbetar – även om mycket av arbetstiden förläggs på andra platser och ofta direkt hos kunderna. Den huvudsakliga marknaden är Östergötland – något som det kommer vara i framtiden också.

Vi vill vara bäst på det vi gör i Östergötland. Därför lägger vi allt fokus på det. Och vi vill nog inte bli fler än 15 anställda. Vi vill ha kvar småbolagskänslan och den Parageraanda som vi byggt upp.

Parageraandan?
Ja, att vi är personliga och enkla. Det är, och ska vara, okomplicerat att jobba såväl med som hos oss. Vi vill ha den platta organisation som vi byggt upp där känslan verkligen är att vi driver företaget tillsammans. Att vi är ett relativt litet företag skapar också unika möjligheter att arbeta med interna erfarenhetsutbyten, vilket gynnar våra kunder.

Nästa vår kommer vapendragaren, vännen och kollegan Mikael att gå i pension. En omställning för företaget såklart. Men något som Mats tar med ro.

Det är verkligen synd att Micke slutar, men vi kommer fortsätta att utveckla företaget tillsammans och fylla på med den kompetens som behövs för att täcka upp för Micke. Vi kommer fortsätta att bygga framtidens Paragera tillsammans, avslutar Mats. 

 

[skribent medarbetare=”Robin Almqvist”]

Relaterade #Nyheter

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!