Östsvenska Handelskammaren

Från hudvårdsentreprenör till IT-pionjär

Bengt Sand (fd Andersson) växte upp i den lilla orten Hallstahammar i Västmanland och flyttade till Östergötland och Linköping för att bli ingenjör. Från att ha drivit en hudvårdsklinik, via ett antal IT-bolag driver han nu 30 år senare det framgångsrika IT-konsultbolaget Hire Quality. Vi har träffat Bengt för att prata om framgång, IT-krasch och hur framtiden ser ut samt om lite hudvård.

Vi har bestämt träff på deras kontor. Spårvagnar och bussar korsar varandra om vartannat. Jag står utanför entrén vid Söder Tull. En stor flagga, där jag kan läsa Hire Quality, hänger ut från fasaden och bekräftar för mig att jag hittat rätt. Jag ringer på men ingen hinner svara innan någon bakom mig säger ”hej”. Det är Bengt som kommit tillbaks efter en lunch på stan.

– Hej, välkommen till Hire Quality!

Bengt visar mig in och vi tar direkt en rundvandring i lokalerna. Det är inte många på plats. De flesta är ute på uppdrag eller säljer in fler konsulter skrattar Bengt. Vi slår oss ner på hans kontor och jag bjuds på en kopp kaffe.

Bengt är idag 60 år och har bott i Norrköping sen 1983. Och det var för att studera han kom till Östergötland.

– Jag flyttade till Linköping för att plugga till civilingenjör inom data. Jag visste inte exakt vad jag ville göra, men jag ville programmera och jobba med IT.

Att Bengt flyttade till Norrköping berodde på att han startade en hudvårdsklinik där.

– Haha, ja. Men det var mest för min dåvarande flickväns skull. Men det var en intressant period. Samtidigt som jag hade ströjobb inom IT så kunde jag få rycka in och raka benen på någon, skrattar Bengt.

Efter ett tag blev det dock IT på heltid. Via Cap Gemini (idag Sogeti) hade han konsultuppdrag på Gränges i Finspång, Billerud och Saab.

– Mina arbetsuppgifter var att digitalisera order,lager och faktureringssystem, material och produktionsstyrningssystem och dokumenthanteringssystem.

Ville starta eget
Han hade under några år närt en dröm om att driva eget och 1996 klev han av sitt uppdrag och efter samtal med några gymnasiekompisar blev drömmen om ett eget företag verklighet.

– Mina kompisar hade startat PM-data i Västerås och ville nå ut i landet. Så jag startade PM Data Östergötland.

Det gick bra men Bengt ville mer. 1997 startade han Information Highway i Östergötland efter att PM Data köpts upp av Information Highway. På kort tid växte bolaget till 50 anställda med kunder som Saab, Siemens och olika statliga verk. Med fokus på affärsstrategi och digital infrastruktur blev företaget en framgångssaga. En framgångssaga som gjorde att de år 2000 var drygt 2000 medarbetare i hela företaget.

– Jag var då chef för 50 anställda i Östergötland. Det gick bra för oss – vi köpte upp flera företag. Men så här i efterhand kan man konstatera att allting gick lite för fort. Sen kom IT-kraschen. Och den vet alla resultatet av.

[quote]Du vinner en del. Men förlorar desto mer.[/quote]

Så nu var Bengt på ruta ett igen. Tillsammans med några vänner startade han ett investmentbolag där han investerade det kapital han byggt upp genom åren. Men att driva investmentbolag var svårt.

– Du vinner en del. Men förlorar desto mer, skrattar Bengt.

Under några år arbetade Bengt med att hyra ut sig själv som IT-konsult men 2009 kände han att det var dags att satsa igen. Där och då lades grunden till det som idag är Hire Quality. Grunden var Hire IT – ett IT-konsultbolag där han hyrde ut sig själv och andra konsulter. Han tog fram en egenutvecklad rekryteringsprogramvara för att kunna matcha IT-kompetens med kundernas efterfrågan.

– Egentligen var det ganska lätt – det gick bra från början. Jag hade nu lång erfarenhet och mina kontakter från tidigare företag var kvar. Företag som  Saab, Siemens, Billerud och de statliga verken i Norrköping har hela tiden  varit en bas för vår verksamhet.

 

Man använder också en affärsmodell för konsulterna där varje konsult har ett eget aktiebolag. Konsulterna betalar in en viss procent av konsultarvodet till Hire Quality, resten får de behålla själva.

– Det är skillnaden mot traditionella IT-konsultbolag. Där får konsultbolaget hela arvodet och sen får konsulten en lön. På det här viset så tjänar konsulterna mer.

För att fortsätta att utvecklas och kunna växa tog Bengt in en extern VD, Daniel Sonebrand.

– Vi ville växa och behövde få in ny kraft och där har Daniel varit väldigt betydelsefull.

Från 12 till 53 miljoner
Företaget har de senaste tre åren vuxit från en omsättning på 12 miljoner till 53 och har idag 50 IT-konsulter på olika uppdrag. Dessutom har man startat ett managementbolag Hire Quality Strategy med 10 konsulter där Jerker Ekermann rekryterats som VD. Idag är Bengt styrelseordförande och Daniel är VD för hela företaget.

– Det passar mig perfekt. Daniel har makten att bestämma och driva företaget i den riktning han vill. Jag kan agera rådgivare och har förmånen att jobba så mycket eller så lite jag vill och med de uppdragen jag tycker känns spännande.

På frågan om Bengt känner sig ”klar” med Hire Quality och om vi kommer få se något nytt företag från Bengt skrattar han.

– Klart jag har idéer. Men det här passar mig perfekt och det är fantastiskt roligt att få vara med och utveckla Hire Quality. Vi ser att vi utmanar de stora IT-konsultbolagen och är deras största hot. Sen finns en del av idéerna kvar från investment-tiden, så man vet aldrig, avslutar Bengt.

Bengt Sand (fd. Andersson)
Bor: Lägenhet i Norrköping
Familj: Fru och tre barn
Intressen: Spela golf, schack, resor och umgås med familjen
Övrigt: Aktiv i den lokala politiken och är vice ordförande för Rådhus AB som äger och hanterar de kommunala bolagen i Norrköping.

   

  

Relaterade #Nyheter

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!