Östsvenska Handelskammaren

Från kompisprojekt till miljardomsättning

20 år har gått sedan Academic Work startade. Då ett litet företag i den stora bemanningsbranschen med fokus på att få studenter i jobb. Idag; Sveriges näst största bemanningsföretag på tjänstemannasidan och störst inom sin nisch. Och det här är bara början – företaget fortsätter växa och det med nya idéer. Vi har träffat Mikael Kron, försäljningschef för Academic Work i region mellan.

Allt startade med tre studenter. Norrköpingssonen Johan Skarborg tillsammans med några kompisar såg näringslivets behov av kompetens och såg möjligheten att hyra ut sig själva och sina studiekamrater. Det som började som något litet vid sidan av studierna växte snabbt.
– Academic Work fick tidigt en stor order i att dela ut tidningar på stan och tänkte om vi kan lösa det här – då kan vi lösa allt, återberättar Mikael Kron försäljningsansvarig på Academic Work i Region mellan.

Och visst löste man det. Och sen dess har man hjälpt över 120 000 människor till jobb. Idag finns Academic Work på 17 orter i Sverige men också i hela norden och Tyskland samt Schweiz och har kunder som Autoliv, Tieto, Ericsson och Danske Bank. 2017 omsatte koncernen cirka 3 miljarder och företaget fortsätter växa med fokus på lönsamhet.
– Tack vare det får vi resurser att satsa på personalen. Som anställd hos oss  får man mycket tillbaka. Det är våra engagerade medarbetare som skapar nöjda kunder som gjort att vi är där vi är idag, säger Mikael Kron och visar att man har branschens nöjdaste kunder för åttonde året i rad.

Mikael Kron 2

Mikael Kron, försäljningschef Academic Work Region Mellan

I tider av högkonjunktur och när många branscher går på högtryck är det en utmaning för företag att hitta kompetens. Det kommer saknas ca 70 000 personer inom programmering i Sverige år 2022 i förhållande till behovet som marknaden har, uppåt 1 miljon programmerare inom EU enligt en prognos från branschorganisationen IT- och Telekomföretagen. En utmaning för arbetsgivarna och Academic Work manar företagen att skaffa sig en people plan.
– Företagen förstår till stor del utmaningarna men har svårt att bli konkreta i åtgärder, det är för mycket att göra här och nu tror jag och man tänker att det är senare problem att ta tag i. Vi tror att man måste skaffa sig en people plan, likt en business plan. Vilka kompetenser behöver vi nu och vilka kommer vi behöva i framtiden? Och hur kan vi bli en mer attraktiv arbetsgivare. Frågor som är jättesvåra men behöver hamna i fokus, säger Mikael.

Jobb till akademiker i början av karriären
Linköping är huvudort för Region mellan som sträcker sig från Jönköping i söder till Örebro i norr och Nyköping i öst.
– Vi finns traditionellt på de större studentorterna. I Linköping har vi funnits sedan 1998. Efter det byggde vi upp Örebrokontoret och nu Jönköping.

Academic Work är rekryterings- och bemanningsföretaget som inriktar sig till studenter och akademiker som är i början av karriären oavsett bransch.
– Vi fokuserar på de områdena som lärosätena har utbildningar inom, men traditionellt kan man säga att vi är störst på IT, teknik och ekonomi.


Plugga 12 veckor – bli IT-konsult
Idag ägs Academic Work till stor del av två av grundarna med Johan Skarborg som största ägaren. Men även personalen får möjlighet att köpa in sig i företaget och i företagskulturen uppmuntras att komma med nya idéer för framtidens Academic Work. Något som dåvarande affärsområdeschefen för IT Micael Holmström gjorde 2014.
– Det var (och är) akut IT-brist i Sverige och då började Micael fundera på hur man kunde utbilda programmerare snabbare än de alternativ som finns idag, säger Mikael Kron.

Det var startskottet för Academy, idag ett dotterbolag till Academic Work, som utbildar programmerare. Idag är Micael Holmström VD för företaget som sedan starten utbildat över 400 programmerare.
– Vi vill med Academy kunna hjälpa till att täcka en del av den kompetensbrist som finns inom sektorn. Detta via att sätta fokus på individers egenskaper och driv för att sedan via accelerated learning lära individerna att programmera och bli IT-konsulter på 12 veckor.

För att bli antagen till en utbildning krävs först att man klarar tre olika rekryteringstester med fokus på verbal och kommunikativ förmåga samt ett logiktest.  Om man kvalificerar sig efter att ha gjort testerna genomförs sedan personliga intervjuer med fokus på individens motivation och driv. Sen består utbildningen av 12 veckors intensivutbildning och efter avklarad utbildning är man garanterad ett jobb som IT-konsult hos Academic Work.

Än så länge har utbildningen bara funnits i Stockholm men i sommar går första kursen i Linköping.
– Vi genomför just nu ett program med 15 personer inom området inbyggda system här i Linköping, säger Mikael.    

Academic Work tror på Ostlänken
I samband med att Ostlänken kommer byggas de kommande åren ser Academic Work behov av ytterligare IT samt teknisk kompetens där konceptet Academy kan vara ett alternativ. Via accelerated learning kan de tillsammans med sina kunder tillgodose marknaden med personer där det idag råder stor kompetensbrist.
– Vi ser att det kommer behövas byggledare inom teknik. Där kan exempelvis olika företag gå ihop och köra en Academyklass. Just nu genomför vi ett program i Stockholm för just byggledare.

Academic Work tror på regionen East Sweden och engagerar sig i det regionala arbetet för att stärka densamma.
– Det händer mycket här och det går bra för regionen vilket är väldigt roligt. Det är en tillväxtregion och vi ser att vi kan bidra och vill självklart vara en del av det, därför satsar vi extra här, säger Mikael. Vi tror att vi via vårt know-how om nya generationer på arbetsmarknaden kan hjälpa företag att stärka sin positionering och kunna attrahera rätt medarbetare till sig.

[osh-header title=”Fakta Academic Work”]Grundat: 1998
Omsättning: 2,2 miljarder, ca 3 miljarder i koncernen
Huvudkontor: Stockholm
Regionkontor: Linköping
Anställda i regionen: 71 internt anställda

[osh-header title=”Mikael Kron”]Titel: Försäljningschef
Bor: Linköping
Familj: Fru och två barn
Intressen: Sport, träning och mat
Detta visste ni inte om Mikael: Testar något nytt de 6 första månaderna varje år. Förra året drack jag bara vatten som dryck, i år har jag testat att vara vegetarian. Det är kul med utmaningar och att få testa på lite olika grejer varje år!
Råd till Handelskammarens medlemmar: Skaffa er en people plan – inte bara en business plan. 

[osh-header title=”Mikaels råd till företag för att säkra kompetensförsörjningen”]

  • Stanna upp och sätt er långsiktiga kompetensförsörjningsplan. Vart är organisationen på väg? Vilka utmaningar ser vi på 2-3 års sikt? Vad behöver vi göra idag för att ha rätt kompetens framåt? ? Sätt Er i förarsätet!
  • Det är nya generationer som kommer ut på arbetsmarknaden och i takt med att antalet som går i pension är större än de som kommer ut på arbetsmarknaden framåt krävs kunskap i vad som tilltalar den nya generationen. Sätt er in i vilka krav som finns samt vad som attraherar den nya generationen som kommer va era framtida medarbetare. Anpassning kommer att krävas.
  • Jobba aktivt med ert budskap och varumärkesanseende som arbetsgivare, både externt och internt. När utbudet av kompetenserna ni söker minskar så är det mycket viktigt att va attraktiv som arbetsgivare för att kunna få rätt medarbetare till sig och kunna skapa konkurrensfördelar på sin marknad.

Relaterade #Nyheter

Snabbfakta om EU

Nyheter

Valet till Europaparlamentet äger rum den 6-9 juni i år. Friska upp dina kunskaper om Europeiska unionen här.

BILDSPEL: Så var februari månads event

Nyheter

Försvarsmakten pratade om kriskommunikation, en heldag med riksbankschefen, infrastrukturinspiration i Tyskland, tillståndsprocesser på LINK, BoardMatch, stort digitalt event om hållbarhet...

Fullsatt när riksbankschef Erik Thedéen gästade Handelskammaren

Nyheter

Äntligen stod riksbankschefen framför nära 200 förväntansfulla medlemsföretag i Östsvenska Handelskammaren. Det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik stod på agendan...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

7 maj, 2024

Frukostmöte med Anna Maria Corazza Bildt

Ställ dina frågor om EU-samarbetet och det stundande valet till en av de mest namnkunniga...

amcb med flaggan

17 maj, 2024

Nyfiken på EU?

Den 9 juni håller Sverige val till Europaparlamentet. Har du koll?

EU
Nyhet
Snabbfakta EU

Snabbfakta om EU

Nyheter

Valet till Europaparlamentet äger rum den 6-9 juni i år. Friska upp dina kunskaper om Europeiska unionen här.

Nyhet
Snabbfakta EU

Snabbfakta om EU

Nyheter

Valet till Europaparlamentet äger rum den 6-9 juni i år. Friska upp dina kunskaper om Europeiska unionen här.

Nyhet
snabbtag 1920x1080

Remissvar Rumslig strategi för Östergötland

Remissvar

Vi ser att ökad tillgänglighet mellan arbetsmarknadsregionerna, men också med omkringliggande samt den internationella marknaden skulle förbättra förutsättningarna för tillväxt,...

Nyhet
feb

BILDSPEL: Så var februari månads event

Nyheter

Försvarsmakten pratade om kriskommunikation, en heldag med riksbankschefen, infrastrukturinspiration i Tyskland, tillståndsprocesser på LINK, BoardMatch, stort digitalt event om hållbarhet...