Östsvenska Handelskammaren

Gasellföretag etablerar kontor i Linköping

Rött eller svart. Svart på vitt. Ekonomi är grunden i allt företagande. Men något många entreprenörer och företagare mer tycker är ett nödvändigt ont. ”Skippa ekonomiångesten och låt oss göra det vi är bäst på så kan ni göra det ni är bäst på.” Det säger Patrik Fjärstedt från gasellföretaget Thorell Revision som sedan starten 1991 hjälpt små och medelstora entreprenörsföretag med rådgivning och revision. Idag finns företaget på tre orter, snart fyra, då man expanderar och etablerar kontor i Linköping.

”Jag startade inte företaget för att hålla på med siffror” hörs ofta från entreprenörer. Men det var just därför Stig Thorell och hans son Fredrik, för snart 18 år sedan, startade Thorell Revision i Norrköping. För att hålla på med siffror. Och hjälpa små och medelstora ägarledda bolag med deras ekonomi.

”Man ska göra det man är bäst på. Stig och Fredrik såg att det fanns en plats på marknaden där de ville hjälpa entreprenörer och småföretag med deras ekonomi, säger Patrik Fjärstedt.”

Thorell Revision fann snabbt sin plats på marknaden och växte snabbt. Några år senare öppnades kontor i Åtvidaberg och år 2000 förvärvades Söderköpings Redovisningsbyrå. Sedan 2011 är företaget en del av världens största revisions- och redovisningsorganisationer; Baker Tilly International.

Ytterligare ett steg i företagets framtid och utveckling togs 2015. Då rekryterades Patrik Fjärstedt som med sin erfarenhet kunde hjälpa nya företag men även att utveckla den egna verksamheten genom strukturerad affärsplanering.

”Jag hade jobbat i över 15 år på en multinationell stor revisionsbyrå, delvis med fokus på internationella bolag. Så med min erfarenhet och kompetens var steget naturligt att vi även kunde hjälpa större företag som arbetade internationellt eller ville växa på andra marknader. Flera av våra största kunder har idag verksamhet utomlands och Thorell Revision är även valda revisorer i ett mindre börsnoterat företag med internationell verksamhet”.

Patrik Fjärstedt

Patrik blev även delägare och i samband med 25 årsjubileet 2016 så byggdes kontoret i Norrköping ut. Idag sitter man i fräscha, snygga och moderna lokaler på Söderleden, strax utanför Norrköpings centrum.

Vilka är de största utmaningarna för företag gällande ekonomi?
”Såklart ser utmaningarna olika ut för olika bolag i varierande storlekar. Men en stor utmaning för många företag är delen som rör lön. Leverantörsfakturor är oftast ingen fara om de blir betalda lite sent. Men lönen måste fungera den 25:e varje månad. En annan anledning till att outsourca lönedelen är för det är stor förändringstakt med ständigt nya procentenheter, regler och fackliga avtal med mera. Som företagare slipper du ganska mycket huvudbry om du lägger ut lönehanteringen. Vi har sett det behovet och tagit fram en enkel tjänst för detta som heter Lönify.”

När i företagets utveckling ska man ta hjälp av en revisionsbyrå?
”Om man ser företagets livskurva från ”födsel” och framåt är det vanligt att man väljer att outsourca i början och ju mer företaget växer börjar anställa olika ekonomifunktioner. Det lönar sig sällan att anställa personer för löpande redovisning, löner med mera i början.”

Men vill man inte som litet företag sköta allt själv för att ”spara” pengar?
”Ibland. Och tycker man det är roligt och man är bra på det kan man självklart göra det. Men annars är det bättre att ta hjälp och fokusera på det som du är bäst på. Som litet företag har du idag inte heller revisionsplikt. Men jag rekommenderar ändå alla att ha en revisor. Som rådgivare. Det kan röra sig om några timmar lite då och då.”

Det kan finnas fler saker du som företagare behöver hjälp med. Här beskriver Patrik mer ingående ett företags uppbyggnad, struktur och vad som kan vara bra att göra själv. Och vad som kan vara bra att få hjälp med.

Framtidsbyrån
Det går bra för Thorell Revision. På tre år har företaget mer än dubblat sin omsättning och 2017 nominerades företaget som en av sex byråer i Sverige till årets Digitala Framtidsbyrå. De nominerades också till årets tillväxtföretag i Norrköping och 2018 utsågs man som Gasellföretag av Dagens Industri. Vilket betyder att man är ett av Sveriges snabbast växande företag.

”Det är ett bevis på att vårt driv och ständiga strävan att leverera mervärde för våra kunder, lönar sig, säger Patrik.”

Och nu etablerar ni kontor i Linköping?
”Ja, det är ett steg i vår strategi att växa och utvecklas. Vi är 44 medarbetare idag och söker en hörnsten att bygga verksamheten i Linköping runt just nu. Det handlar om en social och engagerad person som har egenskaperna som krävs för att ta marknad och motivera medarbetare. Att en revisor kan sina kassaflödesanalyser, resultat- och balansräkningar och annat, förutsätter kunderna – det är ”det lilla extra” vi är ute efter.

Relaterade #Nyheter

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

BILDSPEL: Sommarmingel, besök av toppolitiker och studiebesök

Nyheter

Eventen avlöste varandra i maj månad och det minglades, nätverkades och utbyttes kunskap som aldrig förr. Ta del av bilderna...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

2 oktober, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!

Nyhet

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...