Östsvenska Handelskammaren

”Genom 100-listan får jag möjlighet att påverka”

Jessica Steén är kontorschefen på Nordea som brinner för jämställdhet och mångfald. Med siktet inställt på att skapa mer engagemang i frågorna, är Jessica aktiv som styrelseledamot i bland annat IFK Norrköping. Utöver sitt arbete och sina styrelseuppdrag är Jessica dessutom engagerad i 100-listan och sedan 2017 ingår hon i styrgruppen.
I en intervjuserie under hösten kommer 100-listans styrgrupp att presenteras.

Jessica Steén har en lång och gedigen erfarenhet från bankvärlden. Med undantag för några år, då hon jobbade på en större redovisningsbyrå, har hon arbetat i branschen hela sitt yrkesverksamma liv, och sedan 2007 i ledande positioner. Idag är hon kontorschef på Nordea där hon ansvarar för kontoren i Linköping och Motala.

Jessica är bosatt i Norrköping och tillbringar mycket tid vid skogsfastigheten eller vid landstället i skärgården. Hon gillar att träna, och att jobba i stallet.

– Jag är sedan barnår hästintresserad och till och från får jag utlopp för detta genom att min äldsta dotter har häst, vilket är väldigt kul, säger Jessica. 

Berätta gärna mer om ditt engagemang för 100-listan och jämställdhetsfrågorna.

– Gärna! För att i snabbare takt uppnå en acceptabel nivå av jämställdhet och mångfald i landets styrelser, krävs självklart många olika initiativ från olika håll och på olika sätt. Med 100-listan vill vi skapa insikter genom kunskap, samt visa hur otroligt många kvinnor det finns som är redo att bidra på styrelseposter.

– Genom mitt engagemang i 100-listans styrgrupp har jag möjlighet att påverka själva arbetet och närmare följa utvecklingen, något jag brinner enormt för.

Hur arbetar ni på Nordea med frågorna?

– Nordeas engagemang och arbete för mångfald och inkludering är omfattande, eftersom vi vet att mångfald gör att vi presterar bättre och blir mer innovativa tack vare olikheter i medarbetarnas erfarenheter och bakgrund. Totalt sett har vi en könsfördelning på 50/50, och har som mål att ha en jämn fördelning på alla nivåer i organisationen. Vi har flera pågående satsningar för att främja en jämnare könsfördelning i ledningen och i de delar av organisationen där vi ännu inte har lyckats. Vi arbetar exempelvis med jämställdhet och mångfald i alla våra HR-processer, och även när vi rekryterar nyutexaminerade, för att säkerställa en jämn könsfördelning i ett tidigt skede.

– Vi tror inte att det finns några genvägar i skapandet av en arbetsplats som präglas av mångfald och inkludering, utan det handlar om att väva in tankesätt och metoder i den dagliga verksamheten som gör att olika slags människor attraheras till och vill stanna kvar inom Nordea.

Vad vill du fortsätta bidra med i styrgruppen?

– Genom att skapa engagemang och påverka i de viktiga jämställdhets- och mångfaldsfrågorna. Vi vet att företag på många sätt skulle utvecklas bättre om de vid varje tillfälle hade rätt kompetens i sin styrelse och att de insåg vikten av att tidigt ta in extern representation. Med rätt kompetens är jag övertygad om att jämställdhet och mångfald kommer automatiskt.

– Vi banker har ett ansvar här anser jag, eftersom vi kommer i kontakt med ett en stor andel av regionens företag. Tillsammans med 100-listan har jag tidigare initierat bankluncher där vi samlats kring frågan och diskuterat hur vi kan påverka våra kunder. Min ambition är att fortsätta driva frågan utifrån bankperspektivet.

Vad ser du fram emot i höst?

– Det verkar som vi äntligen kan återgå till att ses igen i större sammanhang, något som jag verkligen gillar och brinner för. Jag tror på det mänskliga mötet och älskar det engagemang och kreativitet vi tillsammans skapar när vi ses.

I 100-listans styrgrupp har Jessica Steén sällskap av Lina Hedenström, vd NTM, Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef Östsvenska Handelskammaren och Pia Carlgren, vd Sprkl Management. 100-listans dagliga arbete drivs av projektledare Emma Meijer och Östsvenska Handelskammaren.

Läs gärna intervjun med Lina här.

Relaterade #100-listan

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

30 mars, 2023

BoardMatch – Matchning mellan bolag och styrelsekompetens

BoardMatch är ett matchningsevent där bolag genom ägare eller valberedningar får chansen att möta styrelseledamöter...

Kunskap om jämställda styrelserum är nyckeln

100-listan

I oroliga tider ökar styrelsens betydelse för bolagens utveckling. Breddad och höjd kompetens bland styrelseledamöter är avgörande.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Fullsatt Spaning på Kammaren

Nyheter

Fredagsfirande medlemmar fyllde Kammarforum i Norrköping när producenten och programledaren Henrik Johnsson, regionchefen för Svenskt Näringsliv Södermanland Sofia Sjöström samt...

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Denna gång sätter vi fokus på framtiden...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

Nyhet

Fullsatt Spaning på Kammaren

Nyheter

Fredagsfirande medlemmar fyllde Kammarforum i Norrköping när producenten och programledaren Henrik Johnsson, regionchefen för Svenskt Näringsliv Södermanland Sofia Sjöström samt...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.