Östsvenska Handelskammaren

God kommunikation banar vägen för framtida kraftsamlingar

Transparens och god dialog var viktiga framgångsfaktorer när näringslivet och länsstyrelsen avslutade seminarieserien om Regional kraftsamling för effektivare tillståndsprocesser. Mötet, som var tänkt att avsluta serien, var angeläget inte minst på grund av Miljötillståndsutredningen som släpps den 15 december. Trots det kommer dialogen fortsätta, då deltagarna var positiva till ytterligare seminarium.

tf landshövding Ann Holmlid

Tillsammans med Cleantech Östergötland och länsstyrelsen i Östergötland arrangerade Handelskammaren återigen ett möte mellan verksamhetsutövare och länsstyrelsen, kring hur miljötillståndsprocesser kan förbättras och effektiviseras. Det tredje seminariet i serien Regional kraftsamling för effektivare tillståndsprocesser inleddes av Handelskammarens vd, Simon Helmér, som hälsade mötesdeltagarna välkomna till LINK Business Center.

Redan i tidigt på mötet blev det tydligt att deltagarna uppskattat seminarieserien. En stor majoritet av gruppen var positiva till tf landshövding Ann Holmlids förslag om att arrangera ytterligare seminarier, trots att grundtanken varit en ”trestegsraket”, med detta tredje möte som tilltänkt final.

Ett steg i rätt riktning

Efter att Johan Rydberg, vd för Cleantech Östergötland, summerat de två tidigare träffarna tog Jonas Källming och Helena Eriksson från länsstyrelsen över ordet.

Förutom att berätta om de nya mål som regeringen satt ut för länsstyrelserna i syfte att öka näringslivets konkurrenskraft och främja den industriella klimatomställningen, visade de upp sin egen myndighets interna processer för att uppnå dessa mål. Detta togs väl emot av åhörarna.

En av anledningarna till att seminarierna varit framgångsrika beror just på transparent dialog, där de olika parterna lär sig förstå sina respektive roller. Således sågs länsstyrelsens transparens som ett steg i rätt riktning. Att det finns en väg kvar att gå är dock alla fortsatt överens om.

Deltagarna var engagerade i rundabordssamtalen.

Konsensus: bättre kommunikation behövs

Länsstyrelsens presentation följdes av rundabordssamtal, där mötesdeltagarna i grupper diskuterade effektivisering och förbättring av miljöprövningsprocessen. Att skapa så kompletta ansökningar som möjligt redan i ett tidigt skede är i dag komplicerat, menade de verksamhetsutövande deltagarna, då processerna ofta är långa och förutsättningar därför kan ändras över tid.

Flera grupper uttryckte därför att dialogen mellan länsstyrelsen och verksamheterna måste bli tätare, och att kraven från myndighetens håll bör göras tydligare för att minimera behovet av kompletteringar. Tydligare kravställningar, menade verksamhetsutövarna, skulle också underlätta för att etablera gemensamma mål och undvika misskommunikation sinsemellan.

Utredning släpps i december

När samtalen sammanfattats tog Simon Helmér återigen ordet för att prata om den kommande Miljötillståndsutredningen som Klimat- och näringslivsdepartementet släpper den 15 december. Mer specifikt låg hans fokus på den inlaga som han och Johan Rydberg signerat för Handelskammarens, Cleantech Östergötlands och det regionala näringslivets räkning.

Inlagan samlar de förbättringsförslag för prövningsprocesser som lagts fram under seminarierna. Därmed fungerar den som ett svar på de frågor som Rebecca Wennerberg – miljöjurist och utredningssekreterare vid Regeringskansliet – ställde under sin medverkan vid det första seminarietillfället i januari.

Simon Helmér (t v), vd för Handelskammaren, berättar om den inlaga som skickats till Klimat- och näringslivsdepartementet. Till höger står länsstyrelsens Jonas Källming.

Seminariet avslutades med att Daniel Gustafsson, kontaktlänsråd i Västernorrlands län, höll ett föredrag över länk, där han berättade om hur länsstyrelserna arbetar tillsammans för att nå samsyn i frågor kopplade till miljö, energi och kultur.

Han pratade också om Klimat- och näringslivsdepartementets Miljöprovningsutredning, som släpptes i våras, och vars bestämmelser föreslås träda i kraft 1 januari 2025.

I linje med vad som sades i rundabordssamtalen menar även departementet att regelverket för miljöprövning bör förenklas; detta genom större enlighet och tydligare kravnivå från länsstyrelsernas sida. Vidare förklarade Daniel att departementets kommande Miljötillståndsutredning kan leda till än mer omfattande förändringar än Miljöprovningsutredningen från tidigare i år.

En fortsatt dialog

När seminariet nått sitt slut konstaterade Simon Helmér att han var nöjd med deltagarnas engagemang och att han ser mycket fram emot kommande träffar . Även Johan Rydberg uttryckte en stark tro på en fortsatt dialog mellan näringslivet och myndigheterna:

­­– Seminarierna har varit en fantastisk framgång. Många har tidigare upplevt att det varit svårt att diskutera miljöprövningsprocesser på ett professionellt sätt – här har vi haft ett öppet samtalsklimat. Företagen och myndigheterna får möjlighet att lära sig förstå varandras uppdrag. Det här en fråga som har engagerat många – men vi hoppas givetvis på att kunna nå ännu fler i framtiden!

Relaterade #Nyheter

Ebba Busch bemöter kravet på snabbare utbyggnad av havsbaserad vindkraft

Nyheter

Handelskamrarna i södra Sverige efterfrågar snabbare beslut om havsbaserad vindkraft. Nu har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) svarat att...

Historisk infrastruktursatsning – men var är visionen?

Nyheter

Regeringen har presenterat en infrastruktursatsning som ökar budgetramen med 200 miljarder kronor. Men trots siffrorna på 1171 miljarder kronor för...

September i bilder

Nyheter

Här har vi samlat några bilder som visar lite vad som hänt på Handelskammaren under september månad.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Fåtal platser

31 januari, 2025

Start 31 januari: Nätverket för dig som är HR-praktiker

Du som har en operativ och bred roll inom HR, välkommen till vårt nya nätverk...

29 november, 2024

Nätverksträff för HR-chefer

Välkommen till Handelskammarens nätverk för dig som har en ledande befattning inom HR.

5 november, 2024

Ukraina – regeringens och företagens insatser

Få en uppdatering kring den rådande situationen i Ukraina och om vilka möjligheter ditt företag...

Nyhet
tf landshövding Ann Holmlid

God kommunikation banar vägen för framtida kraftsamlingar

Nyheter

Transparens och god dialog var viktiga framgångsfaktorer när näringslivet och länsstyrelsen avslutade seminarieserien om Regional kraftsamling för effektivare tillståndsprocesser. Mötet,...

Nyhet

Ebba Busch bemöter kravet på snabbare utbyggnad av havsbaserad vindkraft

Nyheter

Handelskamrarna i södra Sverige efterfrågar snabbare beslut om havsbaserad vindkraft. Nu har energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) svarat att...

Nyhet

Historisk infrastruktursatsning – men var är visionen?

Infrastruktur

Regeringen har presenterat en infrastruktursatsning som ökar budgetramen med 200 miljarder kronor. Men trots siffrorna på 1171 miljarder kronor för...