– Jag fick höra det igår kväll av en kollega att det blev förlängt och har reagerat med att jag blir rätt uppgiven. Jag tycker inte alls att regeringen tar hänsyn för och respekterar vår bransch.
Beskedet kom oerhört tätt inpå också. Det är en omöjlighet att schemalägga personal när beskedet kommer så tätt inpå.
Det är tur att min personal har förståelse för detta, så att vi inte har personal som får stå avlönad mellan 20.00 och 22.00 utan kunder att servera. Vår personal har fått gå över till att jobba timmar och har delvis fått andra arbetsuppgifter. De är fantastiska på att acceptera denna omställning det varit och är.
Hur tycker du att pandemin har hanterats ur din synvinkel som krögare?
– Inte bra och jag måste säga att jag är tämligen säker på att restaurangmiljön inte är en stor smittspridare. Att stänga klockan åtta istället för tio sparkar bara undan våra ben. I mitt tycke finns det inget att vinna på det i smittskyddsväg.
Vi har hela tiden arbetat efter restriktionerna och varit försiktiga. Hos oss är det exempelvis så att gästerna inväntar att få sittplats, vi håller mellanrum mellan borden och man får besöka oss i sällskap om högst fyra personer och så vidare. I en restaurang kan man hålla bra koll på hur kunderna håller avstånd.
Har du kunnat ta del av ekonomiskt stöd?
– Jag får inget statligt stöd eftersom jag startade i mitten på oktober, jag kan inte hänvisa till en tidigare inkomst i företaget som stödet kan beräknas på.
Sedan tycker jag att permittering kan hjälpa arbetstagaren men inte lika mycket arbetsgivaren.
Vad säger kunderna?
– De är stöttande. Vi har faktiskt även många gäster i riskgrupp på Harrys och det är för att de anser att vi tar ansvar och tar emot gästerna på ett ansvarsfullt sätt.
Vi är en bransch som tagit ansvar från början för att behålla kunderna. Däremot kan jag förstå att det inte funkar att hålla igång nattklubbar, klockan 3 på natten hålls inte avstånd.
Hur tänker du framåt och kring våren?
– Jo jag har en del oro, dels kring en satsning på en stor uteservering som vi investerat mycket tid och pengar i och nu är det oklart hur vi kommer att kunna hålla öppet.
– Jag vill passa på att säga att jag hoppas verkligen att de som nu i vinter fått vaccin kommer att kunna ta del av lite mer i samhället. Att exempelvis personer med vaccinationskort ska kunna få gå på restaurang normalt eller gå på exempelvis Vita Hästen-match eller en IFK-match. Vaccinet kan rädda både liv och verksamheter.