Östsvenska Handelskammaren

Hallå Johan Carlgren på BillerudKorsnäs, vad är den vanligaste frågan du får om Brexit just nu och vad svarar du?

’- Den vanligaste frågan är nog ”Hur kommer detta att påverka oss”? Framför allt kommer frågan från kollegor på marknadsavdelningen och kundservice.  Till alla som frågar svarar jag i alla fall att det kommer att påverka oss. I och med att Storbritannien blir ett tredjeland (utanför EU) i och med Brexit så blir det då exportdeklarationer på precis allt. I och med att vi exportdeklarerar mycket av vårt gods själva så blir vi internt mycket påverkade. Mina svar blir olika beroende på logistikflöden och om det är via järnväg från bruk, båtleveranser Ro-ro, direktleveranser eller avropsleveranser från terminaler i England m.m.

Vad gör ni för att förbereda er på BillerudKorsnäs?

– Rent praktiskt just nu så anpassar vi våra datasystem och har täta dialoger med våra tullagenter. Vi ser också över våra leveransvillkor och kommunicerar till kunder vad Brexit kommer att innebära för dem. Det operativa flödet måste fungera när Storbritannien lämnar EU och man ska veta vem man ska kontakta i olika frågor. Förutom leveranser från Sverige och Finland till England har vi även produktion i England med leveranser till EU, så vi måste även hantera det motsatta flödet. Vi har flera olika planer och jobbar utefter olika scenarion.

Har ni behövt hitta nya affärspartners?

– Ja, vi har delvis hittat nya samarbetspartners men vi fördjupar också samarbetet med våra befintliga engelska logistikleverantörer. Vi har som mål att fortsätta serva våra engelska kunder så friktionsfritt som möjligt. Vi har många kunder inom förpackningsindustrin i Storbritannien.

Vad är dina råd till andra företag med exponering mot Storbritannien inför Brexit? Tre tips:

– Handlar man med Storbritannien och aldrig har jobbat med export utanför EU tidigare så man säkerställa att man har ett EORI-nummer. Det är viktigt!

– Se över vilket eller vilka leveransvillkor (Incoterm) som man kommit överens med kunden om

– Kontakta en tullagent för att få hjälp med vad du behöver göra för att förbereda dig och de erbjuder också tjänster att köpa.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Vägs ände för småkommunerna: Nya lekplatser eller äldrevård?

Färre antal kommuner är en fråga som Handelskammaren drivit länge. Nu har en statlig utredning kommit fram till samma slutsats....

Det här med aktieutdelningar i kristid

Stora delar av näringslivet upplever just nu den värsta krisen i mannaminne. Inom vissa branscher kom branten hastigt och obarmhärtigt,...

100-listan räcker ut en hand i Coronatider

Många företag i vår region kämpar hårt. För att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet, för att överleva. Nu räcker 100-listan...