Östsvenska Handelskammaren

Han ser till att näringslivet är ute och cyklar

Michael Isa ska få Norrköpingsborna att älska cyklar. Och få näringslivet att cykla mer. Vi har träffat Michael för att höra mer om hans entreprenörsresa, varför cyklar blev hans liv och varför man ska göra Norrköping till en mer cykelvänlig stad.

Vi har stämt träff klockan 9 i hans butik och verkstad i Skarphagens centrum, Norrköping. Jag är en kvart tidig, men Michael är redan där. Faktum är att han har varit där i ett par timmar redan.

– Det är så roligt nu. Varje kväll vill jag gå och lägga mig för att få vakna och gå till jobbet igen, skrattar Michael.

Michael Isa kom till Sverige i slutet av 80-talet och flyttade till Norrköping 1990.

Cyklar har blivit Michaels liv, men det var inte självklart. Efter att ha gått ut ekonomisk linje på gymnasiet var det dags för lumpen. Och det som brandman. Någon som fick Michael att vilja utbilda sig till brandman.

– Ja, jag ville verkligen bli brandman. Men jag kom inte in på utbildningen. Så då jag var tvungen att hitta andra alternativ.

Först blev det som bussförare. Men sen 2001 har han drivit egna företag. Först en videobutik men 2006 köpte han in sig i sin farbrors verksamhet, Skarphagens Cykel. Sedan 2012 är han ensam ägare och driver idag företaget med 2 anställda.

När han tog över företaget var företaget litet. Man sålde 40–60 cyklar per år och fokus var att reparera gamla cyklar. Men Michael ville mer. Så han började sakta utveckla företaget. För att vara en ”stor” cykelåterförsäljare bör man ligga på 400 cyklar menar Michael och 2018 sålde han nästan 300. Han har också utvecklat verkstadsdelen, servicen och tittar nu på nya lokaler.

– Man kan göra som man alltid har gjort. Eller så gör man något nytt och höjer servicenivån. Jag upplevde att många kunder hade svårt att få till tiden att komma hit med cyklarna de ville ha lagade. Så nu åker jag och hämtar och lämnar cyklar hemma hos kunderna. Det har blivit otroligt uppskattat.

Men det är inte bara servicenivån som ökat hos Skarphagens cykel. Även en ny kundgrupp – näringslivet – har växt fram.

– Idén kom hösten 2017. Företag har stripade tjänstebilar, varför skulle de inte vilja ha stripade tjänstecyklar?

Det blev succé direkt. Första kunden blev IFK Norrköping som beställde 6 cyklar. Sen har det rullat på och idag cyklar över 30 företag runt på tjänstecyklar inne i Norrköping. Och det är bara början menar Michael.

– Jag har alltid trott på mina idéer. När jag gör något så gör jag det helhjärtat. Och det här tjänar alla på. Den personliga hälsan, miljön och det är reklam och marknadsföring för företaget.

Michael Isa berättar att hans nästa mål och vision är att få Norrköpingsborna att bli mer cykelintresserade och få Norrköping som stad mer cykelvänlig. Han har två olika projekt på gång men kan inte gå in något djupare på det.

På frågan varför det börjat gå så bra det senaste året är svaret enkelt.

– Det är nätverkandet. Innan jag gick med i den första BNI-gruppen visste jag inte vad nätverk var. Idag har jag nätverken att tacka för allt. För affärer sker mellan människor. Det handlar om att skapa personliga relationer.

Idag är Skarphagens Cykel och Michael medlem i Handelskammaren, BNI, Relations by Lino och Företagarna.

– Mina vänner undrar hur jag hinner och har råd. Jag brukar svara att jag inte har råd att inte vara med, skrattar Michael.

Vi kommer in på att prata utmaningar. Och det ät tre utmaningar som Michael mest ser.

– Dels är det utmaningen ekonomiskt att växa som litet företag. Men det svåraste är att hitta rätt människor att anställa. Det finns inte många som kan cyklar på riktigt idag.

Och så var det där med elcyklar.

– Ja, det har exploderat sista tiden. Så det kräver ny kunskap av oss. Men det är mest roligt att lära sig något nytt.

I sin roll som företagsledare och entreprenör har Michael alltid haft mål. Och belyser vikten av att ha mål för att nå dit du vill. Målet för 2019 är klart.

– Vi ska växa. Med fler anställda och större lokaler. Och så ska vi ha sålt 400 cyklar. Vi ska bara nå det målet, avslutar Michael.

Fakta


 

Namn: Michael Isa
Ålder: 40
Familj: Fru och 3 barn
Bor: Klockaretorpet, Norrköping
Intressen: Cyklar och resor.
Yrke: Entreprenör. Driver Skarphagens Cykel
Bakgrund: Kom till Sverige 1986. Har sedan 2001 drivit olika företag.

    

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...