Östsvenska Handelskammaren

Han ska leda Oxelösunds Hamn till Europas bästa stuveri

Ett halvår har gått sedan Douglas Heilborn tog över som VD för Oxelösunds Hamn. Det efter att förre VD:n, och tillika Handelskammarens ordförande, gått i pension. Hur har den första tiden varit? Vilka är de största utmaningarna? Vad gör egentligen en hamn? Och hur ser framtiden ut? Jag har många frågor jag vill ställa till Douglas när vi ses en solig decemberdag.

Jag är lite sen. Ändå i tid. Men att vara precis i tid är att vara lite sen för mig. Douglas möter upp mig direkt i entrén. ”Sugen på lunch” frågar han. Jag svarar ja och vi går till bilen. ”Vill du ha en rundvandring först”. Gärna säger jag och vi sätter oss i bilen. För en rundvandring på en hamn är ingen vandring. Det är en biltur.

Jag börjar ställa några av alla mina frågor, tar upp min mobil för att anteckna samtidigt som jag försöker fånga det jag ser. ”Här bygger PEAB två nya ”silos” för lagring av cement som ska gå till att bygga broar och väg i Mälardalen” börjar Douglas precis när vi lämnat parkeringen.

Hamnen är stor. Och det är många nya projekt på gång. ”Här till vänster kommer vi bygga  en naturgastermnial för SSAB, som behövs för SSABs omställning av stålproduktionen i framtiden. Vi fortsätter och passerar stora lager med djurfoder, träpellets och spannmål. Douglas hälsar glatt på sina medarbetare som vi passerar. De hälsar lika glatt tillbaka.

Efter rundvandringen lämnar vi hamnen och intar stället där vi tänkt äta lunch. Och nu börjar vi prata om hur den första tiden som VD har varit. Och visst, Douglas må vara ny på sin tjänst som VD, men han är inte ny på hamnen. ”Jag har jobbat på företaget sen 2005 med olika befattningar. Senast som marknadschef”.

Douglas är född och uppvuxen i Stockholm. Flyttade till Kalmar för att studera till Civilekonom. Sen tillbaka till Stockholm för att jobba på ett shippingföretag. För att 2005 hamna i Oxelösund. Varför blev shipping din karriär?

”Det har jag också undrat, skrattar Douglas. Nej, vars. Jag har egentligen alltid älskat det industriella, sjöfarten och internationella affärer. Att då få arbeta på en hamn är perfekt.”

På frågan om det var självklart att Douglas skulle ta över som VD efter att förre VD:n Erik Zetterlund gick i pension svarar han.

”Nej, absolut inte. Det var många som var intresserade. Men när jag fick möjligheten blev jag väldigt glad och stolt.”

Min följdfråga blir såklart; hur känns det såhär ett halvår efter att du tagit över?

”Det känns fantastiskt bra. Det är utmanande samtidigt som det är väldigt roligt. I mina tidigare roller har jag arbetat mer operativt och nu ligger fokus på strategi och framtid.”

Europas bästa stuveri
Idag jobbar 200 personer på hamnen och Douglas första och primära uppgift är att säkra upp framtiden, få ihop företaget och att skapa bra arbetssätt mellan ledningen och resten av företaget. Och så skapa den där berömda ”vi-känsla”.

”Den finns delvis redan. Men jag vill göra den ännu starkare”.

Kartong, skrot, aluminium, träflis, RDF, cement och foder är några av de råvaror som kommer till och lämnar hamnen. Och de kommer primärt från, eller ska till, Östersjöländerna, Tyskland, England, Spanien och USA.

[quote]”Vi är en bra bit på väg att bli Europas bästa stuveri. Men vi är inte riktigt där än”[/quote]

 

Det går bra för Oxelösunds Hamn. Den fasta bemanning har utökats vilket är viktigt och värdefullt för framtiden och man har många spännande affärsdrivna projekt på gång menar Douglas.

Största utmaningen menar Douglas är arbetsmiljön. Att ingen ska göra sig illa. Och man arbetar hårt och strategiskt mot att bli Europas bästa stuveri, vilket bedöms av kvalitet, service och just att ingen gör sig illa. ”Vi är en bra bit på väg att bli Europas bästa stuveri. Men vi är inte riktigt där än”.   

Det börjar bli dags att runda av och Douglas ska tillbaka till ett möte. Jag ställer en sista fråga; har det varit lättare eller svårare än du trodde att vara VD för hamnen? ”Både och. Det svåraste är att lära sig allt om arbetsmiljö, HR, ekonomi och produktion. Lättast är att jag känner att jag har förtroendet från mina medarbetare. Så mer lätt än svårt skulle jag säga.”

Fakta Douglas Heilborn

Namn: Douglas Heilborn
Ålder: 46
Bor: 50-talsvilla i Nyköping
Familj: Fru och tre döttrar
Intressen: Naturen och havet. Och mina döttrars aktiviteter.

 

Fakta Oxelösunds hamn
Oxelösunds Hamn är en av Sveriges största hamnar och kan ta emot stora fartyg tack vare det strategiska och geografiska läget. Idag arbetar 200 personer inom hamnen som har direkt anslutning till järnväg och motorväg.

[skribent medarbetare=”Robin Almqvist”]

Relaterade #Nyheter

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

BILDSPEL: Sommarmingel, besök av toppolitiker och studiebesök

Nyheter

Eventen avlöste varandra i maj månad och det minglades, nätverkades och utbyttes kunskap som aldrig förr. Ta del av bilderna...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

2 oktober, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!

Nyhet

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...