Östsvenska Handelskammaren

Handelskammaren tar över stipendieutdelning


I flera år har föreningen Datasaabs vänner med den äran delat ut stipendier till gymnasieungdomar i vår region. Nu tar Östsvenska Handelskammaren över.

–  Östsvenska Handelskammaren ser verkligen fram emot att få vara med och prisa de ungdomar i regionen som utmärker sig och är duktiga på teknik, it och matte, säger Östsvenska Handelskammarens vd Johanna Palmér. Pristagarna är oerhört imponerande ungdomar som behöver varenda krona för att förverkliga sina idéer och projekt.

Stipendierna kommer precis som förut att delas ut till kreativa ungdomar som visar fallenhet och intresse för teknik, fysik, matte och naturvetenskap. Det finns även chans för pedagoger att få stipendie.

Från årsskiftet 2018 håller Östsvenska Handelskammaren i utdelningen. Gymnasieungdomar från Sörmland, Östergötland och Gotland kommer att ges chans att ansöka om pengar till olika projekt. Stiftelsen utser en jury som väljer ut de mest spännande kandidaterna.

– Stipendier som dessa är betydelsefulla för att uppmuntra ungdomar att bli bättre och lära sig ännu mer inom de områden som fascinerar dem. Att få en morot för att plugga vidare eller forska kan vara avgörande.  Men vi ser också vikten av att främja teknisk utveckling på alla sätt och vis i vår region. Vi vill att våra smarta ungdomar senare ska stanna kvar här och arbeta, starta företag, forska eller undervisa.

 

Eleonora fick pengar till CERN-projekt

Som en av flera ungdomar fick i år Eleonora Svanbergs ett stipendie på 3000 kronor. Hon är en oerhört driftig tjej som bland annat är med och driver en förening som ska främja tjejers intresse för naturvetenskap, matematik och teknik.

Vad ska du göra med pengarna?
–  De skall gå till mitt projekt på CERN, mitt gymnasiearbete. Till resepengar, boende och material. På CERN ska jag använda data från partikelkollisioner för att detektera massan från z-bosoner. Massa på partiklar säger mycket om hur universum fungerar.

Varför intresserade du dig för teknik och fysik?
–  Jag har under hela mitt liv varit intresserad och har nog fått mycket från pappa. Han är programmerare. Jag har alltid velat veta hur saker fungerar, vare sig det är vår tv hemma eller stjärnorna.

Vilka områden intresserar dig?
– Absolut rymden och partikelfysik. När man går ner till minsta nivå. Det är så mycket vi inte vet. Det är fascinerande.

Ja, vad gör dig allra mest nyfiken?
–  Relativitet och ljusets hastighet. Det sker konstiga saker i ljusets hastighet, med gravitation och så vidare. Och så har jag så klart alltid varit intresserad av om det finns liv i rymden.  Om det finns intellektuellt liv borde vi ha fått kontakt vid det här laget eller så gömmer de sig, haha. Men att det finns i bakterieform och enklare liv är jag övertygad om.

Vad gör du om tio år?
–  Då är jag 28 år. Då forskar jag om universums stora gåtor. Det är min dröm.

 

Om Eleonora Svanberg:

Ålder: 18 år

Pluggar på : Naturprogrammet Katedralskolan Linköping

Intressen: Gör egen musik, spelar piano, ser på serier och träffar kompisar

Mer om föreningen STEM där Eleonora är verksam: www.girlsinstem.se 

 

Om föreningen Datasaabs vänner: En ideell förening med syfte att främja undervisning, utbildning och vetenskaplig teknikhistorisk forskning inom datateknikens område, speciellt med tonvikt på Linköpingsregionen.
[osh-header title=”Skrivet av”]

Ulrika Andåker
ulrika.andaker@east.cci.se

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...