Östsvenska Handelskammaren

Harriet Nilsson är ny ambassadör för 100-listan i Sörmland

En 55 årig Vingåkerstjej som numer bor utanför Nyköping och driver egen konsultverksamhet. Det är Harriet Nilsson. Och hon är ny ambassadör för 100-listan i Södermanland.

Hon föddes in som yngst i en syskonskara på fem. Året är 1963 och platsen Vingåker, i västra Sörmland. Med en politiskt engagerad pappa och en ideellt driven mamma växte hon upp i en trygg tillvaro. Men också i en tillvaro som präglades av driv. Något som förstärktes av att vara yngsta syskonet.

– Jag kunde ju inte vara ”sämre” än mina storasyskon, skrattar Harriet. Att vara yngst har både sina för- och nackdelar men det har gjort mig till en utpräglad tävlingsmänniska – något jag haft nytta av i hela mitt liv.

Uppväxten bestod av idrott och gymnastik. I mängder. Och det gjorde även första jobbet.

– Direkt efter gymnasiet började jag arbeta som idrottslärare och senare även som specialidrottsinstruktör på idrottsgymnasiet med inriktning Rytmisk Gymnastik. Där la jag grunden för min yrkeskarriär.

Idrotten fortsatte att prägla Harriets liv, som under åren fanns med då hon arbetade som ansvarig i Sportkonsultfirma och sedan startade eget företag inom hälso- och träningsbranschen.

– Det var fantastiska år. Det hände så mycket under den här perioden, både i jobbet och privat. Jag fick bland annat mina två fantastiska barn. 

Efter att Harriet sålt sitt hälsoföretag och träningsanläggning till en konkurrent fick hon ansvaret att arbeta vidare där som utbildningschef och motionsklubbskoordinator. Utbildningsverksamheten, som innefattade samordning och ansvar för en av landets bästa KY-utbildningar för arbetslivet, såldes vidare till ett bolag (Haluxa AB) som drev arbetsmiljöutveckling och företagshälsovård i Mellansverige. Det var då naturligt att Harriet följde med.

Hon fick förtroendet att bygga upp ett nytt bolag i koncernen med fokus på utbildning. Ganska snart tog hon över rollen som Distrikts- och affärsområdeschef för Arbetsmiljö- och Företagshälsovårdsenheterna i Katrineholm och Norrköping. Detta utvecklade bredden hos Harriet och ledde till nya utmaningar.

– Jag blev kontaktad av ett företag som tillverkade filter och produkter i tung vävproduktion – Clear Edge Sweden i Högsjö. De sökte en HR-chef. Jag sökte och fick jobbet. Därmed blev jag en del i ledningsgruppen.

Tyvärr blev det en relativt kort sejour då företaget efter ett par år beslutade att lägga ner verksamheten i Högsjö för att utveckla sin verksamhet i Tyskland.

– Det var jag som då fick bli budbärare till alla anställda. Det var en utmaning. Dels att föra de anställdas talan samtidigt som ledningens. Jag fick även axla dåvarande Platschefs ansvar för driften vilket blev en otroligt lärorik period för mig.

[quote]– Men i och med detta blev jag ju själv också uppsagd och behövde hitta ett nytt jobb, något jag inte direkt tänkte på under processen. [/quote]

Hela omställningsprocessen gick bra. Tillsammans med omställningscoacherna, och övriga inblandade kom 58 av 62 kollektiva i nya sysselsättningar, utbildningar med mera.

– Men i och med detta blev jag ju själv också uppsagd och behövde hitta ett nytt jobb, något jag inte direkt tänkte på under processen.

Fortsätta med HR och ledningsarbete ville Harriet göra. Och hon hade några jobb på gång. Men då kom ett telefonsamtal från oväntat håll.

– Jag fick frågan om att bli ny VD på KFV Marknadsföring i Katrineholm. Ett bolag som i första hand arbetar med Destinationsutveckling, centrumutveckling, event och marknadsföring.

Sen gick allt väldigt fort. Dagen efter var Harriet på intervju och någon månad senare började hon. En verksamhet hon drev och utvecklade under fyra års tid.

– Det vi byggde upp var ett embrio till det som det är idag, det var en intressant, utvecklande och lärorik resa.

Efter det blev hon Verksamhetsansvarig för NYSAM i Nyköping och jobbade där som anställd och sedan september 2016 som konsult fram till mars 2018.

– Övergången till konsult blev naturligt då jag startade eget bolag för att kunna ta lite andra affärsutvecklingsuppdrag. Idag har jag en 70% tjänst på ICA Maxi i Katrineholm där jag arbetar med att utveckla näthandeln, interna och externa event och mötesplatser samt marknadsföring mm.. Sen har jag lite andra övriga projekt jag driver och det går bra. Det här är riktigt kul!


Styrelser Harriet arbetat i

En rad olika idrottsföreningar, varit vice ordförande i näringslivsrådet i Katrineholm och Nyföretagarcentrum i Nyköping. Under åren i KFV Marknadsföring och i NYSAM var hon adjungerande ledamot med rapportansvar till styrelsen.

Råd till andra som vill göra karriär
Ansvaret ligger hos dig. Någon annan kan inte göra jobbet. Du måste själv ansvara för vad du vill utveckla med mera. Du måste våga satsa själv.

Varför är 100-listan viktig?
100-listan behövs för att kvinnor ska våga ta steget. Det behöver bli en bättre mångfald bland styrelserepresentanterna. Alla tjänar på det. Man kan inte bygga ett lag med bara forwards eller målvakter. Därför behövs 100-listan.

Relaterade #100-listan

22 november, 2023

100-listans stora rapportsläpp!

Vi har ett resultat! Välkommen till en av årets höjdpunkter – 100-listans rapportsläpp – där...

7 december, 2023

BoardMatch – Matchning mellan bolag och styrelsekompetens

BoardMatch är ett matchningsevent där bolag genom ägare eller valberedningar får chansen att möta styrelseledamöter...

Jämställda bolagsstyrelser – en affärskritisk fråga

100-listan

Den 26 augusti infaller jämställdhetsdagen. Något undanskymd i skuggan av andra temadagar, inte minst Internationella kvinnodagen den 8 mars. Ingen...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Handelskammaren kommenterar regeringens höstbudget

Pressmeddelanden

På tisdagen offentliggjordes regeringens budget för 2024. Ur ett östsvenskt näringspolitiskt perspektiv rymmer den några positiva besked, men saknar samtidigt...

Nyhet

Synpunkter gällande energi- och klimatstrategi för Östergötland

Remissvar

Med anledning av det ökade elbehovet i regionen, landet och världen i stort vilket också konstateras i strategin, anser vi...

27 oktober, 2023

Coffee by – Förändringsledning

Anna Graf och Eva Meunier, två av Frontits erfarna förändringsledare, delar med sig av sina...

Nyhet

Handelskammaren kommenterar regeringens höstbudget

Pressmeddelanden

På tisdagen offentliggjordes regeringens budget för 2024. Ur ett östsvenskt näringspolitiskt perspektiv rymmer den några positiva besked, men saknar samtidigt...

Nyhet

Synpunkter gällande energi- och klimatstrategi för Östergötland

Remissvar

Med anledning av det ökade elbehovet i regionen, landet och världen i stort vilket också konstateras i strategin, anser vi...

Nyhet

Handelskammaren – en regional röst i Sverige och Europa

Krönikor

Handelskammaren som varumärke och näringspolitisk kraft är stark, tillsammans representerar Sveriges elva kamrar över tiotusen bolag och hundra tusentals medarbetare...