Östsvenska Handelskammaren

Hemester gav bättre ruljans än befarat för hotell och restauranger

Sommaren blev lika ovanlig som våren för hotell och restauranger i regionen.
Men inte lika illa, för de företag Östsvenska Handelskammaren varit i kontakt med.
Företag inom turistnäringen kunde andas ut för att säsongen blev något bättre än de befarat.
Vi ringde upp Gryts Varv, Göta Kanalbolag och Villa Fridhem för att höra hur deras sommar blev.

Gryts Varv erbjuder hotell, restaurang och konferens och hade en tuff vår under pandemin.
Hur blev sommaren för er, vd Krister Eriksson?


– Vi har faktiskt haft en bra sommar. Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss efter den dåliga våren med inställda bröllop och konferenser – men sommaren har blivit bra. Och det märks att det varit mycket folk ute i skärgården i år. Mer än vanligt. Vi har samma försäljning som sommaren innan.

Något man också märkt av på Gryts varv är att det kommer nya kunder som aldrig tidigare besökt dem.

– Ja det är riktigt kul att fler hittar ut i skärgården! Vi har fått ha färre sittplatser på uteserveringen på grund av restriktionerna men det har ändå varit bra. Vi är positiva och glada.

Hösten känns ännu osäker.

– Den stora frågan för oss är nu om det blir fler företag som väljer att ha konferenser och events eller inte i höst. Hittills är det mindre bokat än vad det brukar vara, säger Krister Eriksson.

Han avbryts under telefonsamtalet av gäster som pockar på uppmärksamheten och som vill stanna en natt extra. Bra skäl att bli avbruten för, enas vi om. Vi ringer vidare.

Roger Altsäter är vd på Göta Kanalbolag som bedriver kanal- och fastighetsrörelse. Hur blev sommaren för er?

– Våra direktkunder är ägarna av fritidsbåtar. De svenska båtarna på Göta Kanal har blivit 20 procent fler i år faktiskt. Men samtidigt har de internationella minskat kraftigt. Men summa summarum är att vi ligger i paritet med förra årets siffror, säger Roger Altsäter.

Han beskriver en annorlunda och varierande sommar för alla de företag som bedriver verksamhet på och kring Göta Kanal.

– Kryssningsbåtarna har haft en väldigt tuff sommar på grund av begränsningen på 50 personer. Kryssningsbåtarna är även vana att ha många internationella gäster och äldre gäster, och dessa har inte kommit som vanligt. Men fler besöker kanalen med cykel eller till fots. Det har varit oerhört mycket människor i aktivitetsområdet Göta Kanal. En stor ökning. Folk känner att det är corona-säkert på de 19 milen man kan sprida ut sig på.
För entreprenörerna som har restaurang, glass, minigolf med mera verkar det ha varit en ok sommar – de som säljer fika och mat har haft bra ruljans.

Magnus Dahlin som är vd på Villa Fridhem, som erbjuder konferens, hotell och restaurang, beskriver att det gått både bra och dåligt i sommar för dem.

– Svenskarna har helt klart valt att semestra på hemmaplan och vi har haft en bra efterfrågan hos oss. Men vi jobbar ju med restriktioner och har bara tagit emot ca 60 procent av vad vi egentligen har kapacitet till, säger han.

Restriktioner för att minska avstånd mellan gästerna gör att intäkterna blivit lägre än en normalsommar. Villa Fridhem påverkas också negativt av att dragplåstret Kolmårdens djurpark inte kunna att ha lika många besökare som normalt.

Hur ser du på hösten?

– Det är osäkert. Det känner vi en stor oro inför. Det är svårt att kunna planera för verksamheten och personalen och vi har bestämt att hålla stängt måndagar och tisdagar i ett utgångsläge. Vi har inte sagt upp några anställda men genom naturliga avgångar har 4-5 personer slutat och ett tiotal sommarvikarier blev utan vikariatet i år.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Beslutet: Här ska Ostlänken byggas genom Linköping

Nyheter

Så kom det efterlängtade beskedet – Trafikverket har fattat det formella beslutet om Ostlänkens dragning genom Linköping. Det blir in...

Rundabordssamtal med Regionpolischefen

Nyheter

Östsvenska Handelskammaren bjöd in företagsrepresentanter att träffa nytillträdda regionpolischef Malena Grann på LINK Business Center för ett samtal om trygghet,...

Stöd till företag för ökade kostnader till följd av Brexit

Internationell handel

För företag som har fått ökade kostnader med anledning av att Storbritannien lämnat EU finns möjlighet att söka stöd, fram...