Östsvenska Handelskammaren

Initiativet som vill se fler kvinnor investera i nya bolag

Idag är det färre kvinnor än män som investerar i nya bolag, och det råder stor ojämlikhet både inom riskkapitalbolagen, där endast 21% av partners är kvinnor*, och när det gäller direkt ägande. Endast 4% av det samlade värdet av de bolagsaktier som ägs privat, ägs av kvinnor**. Siffror som initiativtagarna bakom utbildningen East Sweden Female Investors vill förbättra.

Ambitionen att fler kvinnor ska investera i nya bolag och att öka möjligheterna till jämlikt ägande är de faktorer som ligger till grund för initiativet East Sweden Female Investors. En utbildning som sätter regionens kvinnor i fokus med syftet att ge deltagarna mer kunskap, bygga ett relevant nätverk med investeringar i fokus och möjliggöra fler och skickligare investeringar.

Initiativtagarna bakom utbildningen är flera aktörer i regionen; Linköping Science Park, Lead, SwedishScale Up, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Swedbank och Östsvenska Handelskammaren.

– Handelskammaren har länge arbetat aktivt för att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelser, men vi vill även se fler kvinnor som investerar i och äger bolag. Som investerare och ägare har du stor påverkanskraft och makt att styra utifrån en annan dimension än som styrelseledamot, säger Pia Carlgren, tf vd Östsvenska Handelskammaren.

Patricia Wennerstrand är en av deltagarna i utbildningen. Hon menar att det är viktigt att fler kvinnor får rätt verktyg och bättre förutsättningar, något som möjliggörs med utbildningen. 

– Utbildningen uppfyllde och överträffade mina förväntningar, framförallt att få höra om de erfarenheter som experterna och alla deltagare delade med sig av. Jag är väldigt tacksam att jag har fått möjligheten att delta. Den har öppnat upp mitt tankesätt och både bekräftat men samtidigt utmanat mina tankar, säger Patricia Wennerstrand.

15 deltagare med varierande bakgrund och från en bredd av branscher, genomförde höstens digitala utbildning som innefattade allt från värdering av bolag, riskanalys och olika investeringsformer till emissioner och exit. Utbildningen avslutades med diplomering där även ett antal start-up bolag som sökte potentiella investerare deltog som verkliga case.

Ytterligare en deltagare är Aseel Berglund som beskriver utbildningen som mycket givande och en bra grund för henne att stå på inför framtida investeringar.

– Jag känner mig mer redo och rustad kring hur man ska gå tillväga. Konstellationen av deltagare har också varit givande då många av oss har olika bakgrund, erfarenhet och arbetar i olika branscher. För mig har det varit minst lika spännande att få höra föreläsarna och experternas perspektiv som mina kurskamraters, säger Aseel Berglund.

Deltagare Malin Danckwardt-Lillieström fortsätter:

– Det var en komplett och välbalanserad utbildning, där de har lyckats få till både en bredd och ett djup inom de olika områdena. Det gick dessutom över förväntan att genomföra utbildningen helt digitalt. Jag är jätteglad att jag fick gå kursen, den kommer göra skillnad för min del.

– Förutom kommande investeringar, ser jag fram emot att fortsätta hålla kontakten med deltagarna i nätverket, säger Malin Danckwardt-Lillieström.

I början på nästa år arrangeras ett seminarium i Handelskammarens regi, kopplat till styrelsenätverket 100-listan, för att ytterligare belysa ämnet.

– Vi kommer fortsätta att verka för en ökad andel kvinnor som investerar i och äger bolag, det är en fråga som löpande behöver uppmärksammas. Och ska det bli skillnad behövs aktiva handlingar som både inspirerar och ger ökad kunskap, avslutar Pia Carlgren.

*DI 9/12 2020 **Report: Who owns Sweden, Ownershift

Relaterade #100-listan

Jämställda styrelser – en förutsättning för ett konkurrenskraftigt näringsliv

100-listan

I dag på den nationella jämställdhetsdagen ger det oss som jobbar inom näringslivet tillfälle att reflektera över var vi befinner...

Jämställda styrelserum är en tillväxtfråga

100-listan

Fyra handelskamrar skriver gemensamt i Dagens Industri.

Stort medieuppbåd när 100-listan släppte rapport

100-listan

Tv, radio och tidningar. 100-listans rapport om jämställdhet i bolagsstyrelser blev nyheter i regionens största mediekanaler.

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

15 oktober, 2024

Inspirationslunch för dig som vill växa internationellt

Funderar du på export? Är ditt företag på väg att växa internationellt? Då vill vi...

7 november, 2024

ESIC-lunch i Linköping 7 november

Den 7 november är det dags för nästa nätverksträff för dig som är ESIC-medlem i...

Fredrik Sandberg

27 november, 2024

ESIC-lunch i Norrköping 27 november

Den 27 november är det dags för nästa nätverksträff för dig som är ESIC-medlem i...

Nyhet
Markus Torgeby talar inför folk

”Allt du behöver finns i din egen kropp…” – samtal med Markus Torgeby

Nyheter

Förra veckan fick Handelskammaren besök av författaren, föreläsaren och tv-profilen Markus Torgeby, som under det senaste året setts i SVT:s...

Nyhet

Positiva vindar i regionens hamn

Internationell handel

Norrköpings hamn är ett logistiskt centrum för hela regionen. Just nu genomgår hamnen stora förändringar som kommer innebära en ökad...

Nyhet
Montage med Maria Björk Hummelgren och riksbankschef Erik Thedéen.

Väntar ljusare tider i höstmörkret? 

Krönikor

Lågkonjunktur råder i svensk ekonomi, men återhämtning står för dörren. Det menar Finansdepartementet i en färsk prognos och enligt finansminister...