Östsvenska Handelskammaren

Intresset för solceller växer – och det gör även Idola Solkraft

Under 2020 ökade företaget sin omsättning med hela 100 procent. Och det är efterfrågan på solenergi som växt hos privatpersoner, företag och det offentliga som ligger bakom Idolas tillväxt.

– Det är jätteroligt, säger försäljningschef Mats Ström. Vi har en angenäm växtvärk just nu men har anställt fler som är på väg in. Det ska bli skönt med nya kollegor och vi har löst den ökade efterfrågan bra. 

Idola Solkraft finns i Norrköping, Stockholm, Göteborg och Malmö och bolaget har 25 anställda. I mars blir de 27. 12 av dem arbetar i Norrköping.

– Vi är fortfarande ett ganska litet företag men med bred kompetens och vi har ingen tungroddhet som i lite större bolag utan vi är flexibla och kan lösa det kunderna behöver, säger Mats Ström.

År 2019 omsatte Idola cirka 12 miljoner kronor, under 2020 cirka 27 miljoner kronor.

– Det rör sig helt enkelt om att vi kommit i mål med många upphandlingar och större projekt samt att kunderna förutom solceller även köper energilagring och ladd-boxar.

Förra året var det främst de större projekten som blev fler för Mats och kollegorna. Sedan Haris och Amna Music startade företaget 2015 har den största andelen kunder varit villaägare – nu har andelen företag och offentliga kunder växt, idag är det ungefär lika delar.

Ägare och vd Harris Music och försäljningschef Mats Ström har gemensamt att de arbetat i elbranschen väldigt länge och har en förståelse för kundernas behov.

På senare år gör statens bidrag till solenergi att företaget kunnat växa avsevärt.

– Intresset från allmänheten blir verkligen större och större. Vi jobbar även med energilagring i batterier. Så istället för att våra solcellskunder ska köpa el från en leverantör när solen går i moln eller på natten så kan man lagra solen från ett tidigare tillfälle när det var fint väder. Man kan alltså bli självförsörjande stora delar av året med solenergi.

Mats Ström menar att en del i Sverige tidigare haft uppfattningen att det inte funkar så bra med solceller i Sverige.

– Det stämmer inte. Ta till exempel Tyskland och Österrike och jämför med orter i mellansverige. Städerna har i många fall samma antal soltimmar på ett år så vi har lika bra förutsättningar. Men i Sverige så har vi bara börjat med solcellsutvecklingen jämfört med Tyskland och Österrike. 

Den ökande omsorgen om miljön är en orsak till att fler nu anlitar Idola, men för vissa kunder är ekonomiska skäl också ett viktigt incitament.

– Många installerar solceller för att de räknat på att de kan räkna hem investeringen på 5-6 år. På större fastigheter som förbrukar mer energi kan det röra sig om redan efter 3-4 år, säger Mats Ström.

I huvudsak erbjuder företaget Idola Solkraft installation och leveranser av solceller, energilagring och ladd-boxar för elbilar.

Man har också ytterligare två företag som startades under 2020.
B- Excellent som är ett system för projekt och-arbetsordningshantering och Idola Mätteknik som jobbar med elmätarbyten och ombyggnationer av elanläggningar.
Mats Ström tycker att verksamheten i de tre bolagen kuggar i varandra på ett bra sätt som ger många synergier och att det uppskattas av bolagens kunder. 

För Idola har samarbeten med större energibolag varit givande. Företaget har avtal med flera större energibolag och elhandlare där de bistår med projekteringen hos elbolagens kunder. 

– Vi mäter på taken och kalkylerar och så skapar energibolagen sedan en offert åt kunden. Energibolagen vill hjälpa kunderna med solceller men traditionellt har de inte personal som är behöriga att röra sig på tak utan de behöver vår kunnighet till det, säger Mats Ström.

Bland Idolas större projekt finns byggnader i Göteborg där det installerats solceller i stor omfattning åt Familjebostäder.  I slutet på 2020 så tilldelades man också ett uppdrag från Stockholms Hamnar och område Norvik som ligger i Nynäshamn.

– I Norvik bygger vi en jätteanläggning. 0,6 megawatt. Det är nästan fyra tusen kvadratmeter tak där man smackar upp fullt med solceller. Ett av de större solcellsprojekten i Sverige.

Och växtkraften hos Idola ser inte ut att avta.

– Det kommer två upphandlingar per vecka ungefär som vi deltar i. Det är nästan uteslutande så nu att om man bygger nytt så tar man med solceller i upphandlingen. Så det betyder många samarbeten med stora byggföretag för oss.

Hur tänker ni er det kommande året och åren efter det?

– Vår målsättning är att vi successivt ökar med förstånd i de tre bolagen. Vi vill fortsätta att leverera med hög kvalitet. Man ska tänka på att 0,2 procent av energin i Sverige idag är solenergi. Så det har bara börjat!

Relaterade #Medlemsintervjuer

Showcase-festivalen Future Echoes sätter Norrköping på världskartan

Medlemsintervjuer

Polska rytmer, baltiska dj:s och tjeckiskt gung. Ja, hela Norrköping pulserade av nationella- och internationella influenser när showcase-festivalen Future Echoes...

Carbex vd: ”Vi fick nog oss alla en aha-upplevelse”

Medlemsintervjuer

Under november förra året tog Vadstenaföretaget Carbex tillfället i akt och bokade en av Handelskammarens företagsanpassade utbildningar inom internationell handel....

Från 2 till 40 anställda: ”Ofantligt många skriker efter laddstationer”

Medlemsintervjuer

Här kan vi snacka om rätt i tiden. Att driva företag som levererar helhetslösningar inom elbilsladdning 2022. Opigo i Norrköping...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

26 maj, 2023

Spaning på Kammaren

Välkommen till trevliga Spaning på Kammaren i Norrköping. Nätverkande med fokus på framtiden tillsammans med...

3 april, 2023

Hur många hattar har du? 

Vill du få i gång styrelsearbetet i ditt företag alternativt vill få ut mer av...

Nyhet

Yttrande angående järnvägsplanen för Ostlänken, delen Loddby-Klinga

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande yttrande ang samråd Loddby-Klinga, TRV 2017/64849.

Nyhet

Omställningen tar för lång tid

Krönikor

Klimatet kräver ett snabbare tempo. Näringslivet är redo, skriver Maria Björk Hummelgren.

Nyhet

Peters tre bästa tips för ett bättre styrelsearbete

Nyheter

Funderar du på hur du kan effektivisera ditt styrelsearbete men vet inte riktigt var du ska börja? Peter Lindgren, med...