Östsvenska Handelskammaren

”Jag blev tillräckligt arg och började med aktier” – möt Framtidsfeministen Sandra Bourbon

Steget kan kännas långt. Att börja med aktier. Så var det också för civilingenjören Sandra Bourbon. Men sedan fyra år tillbaka driver hon Framtidsfeministen som investerar i aktier. Det unika? Hon investerar bara i jämställda bolag. Och hon presterar bättre än Stockholmsbörsen. Mycket bättre.

Förra veckan gästade Sandra 100-listan och vi fick en liten pratstund med henne. Vi pratade pengar, jämställdhet, att bli ekonomisk fri och hur man bygger sitt personliga varumärke.

Efter avslutade studier på KTH med en civilingenjörsexamen inom teknisk fysik skulle Sandras yrkeskarriär börja. Hon skulle tjäna sina första egna pengar. Och hon ville tjäna dem för att kunna spendera dem.
Jag hade blivit uppfostrad hemifrån att det inte går att bli rik på lön i Sverige. Så det är lika bra att jag spenderar pengarna tänkte jag, säger Sandra.

Tiden gick. Och pengarna försvann. Men så började Sandra uppmärksamma och snappa upp olika saker i sociala medier och i tidningar. Om orättvisor. Om att bli ekonomisk fri. Och hur ojämställt ett av världens mest jämställda land är.
Kvinnor som är akademiker tjänar i snitt 2,8 miljoner mindre i livslön och var femte kvinna i Sverige har inte råd att skilja sig. Jag blev helt enkelt tillräckligt arg och började med aktier.

Det är fyra år sen nu. Hon startade Framtidsfeministen som skulle investera i bolag som är jämställda – som har en fördelning 40/60 mellan män och kvinnor i högsta ledningen – och hennes mål var att visa att jämställdhet lönar sig.
Det finns 330 bolag på Stockholmsbörsen. 62 av dem är jämställda (lista här). Och de som jag investerat i presterar bättre än snittet. Och det är inte så konstigt. Forskningen (länk här) säger samma sak.

Det har gått bra. Så bra att hon nu siktar på att bli ekonomisk fri innan hon fyller 40.
Jag är 33 idag och om jag blir det när jag är 40 eller 45 spelar inte så stor roll. Men jag kommer bli det. Jag lever det liv jag vill leva nu. Och kommer leva det liv jag vill leva sen.

Läs mer: Så kan du spara till att bli ekonomiskt fri, SVT Nyheter
Läs mer: Så ska Sandra bli ekonomiskt fri innan 40, DI

Men du är ju inte bara grym på att investera pengar – du är ju också grym på att skapa ett ”buzz” runt dig?
Haha, ja det har blivit så. Gör man något man brinner för och är uthållig så kommer resultaten. Idag tycker jag att arbeta med mitt personliga varumärke nästan är lika roligt som att investera i aktier. Det är en ynnest att få nå ut till så många och få inspirera dem att ta tag i sin privatekonomi för en jämställd framtid!

Vilka mer knep kan du tipsa om för att bygga sitt personliga varumärke?
För mig började med att bottna i mitt ”why”. Jag hade sett Simon Sineks föreläsning på ämnet ”why” och där lossna det för mig. När jag förstod varför jag gör det jag gör så kunde jag hitta min röda tråd och förstå varför jag väljer att göra det här. Så istället för att tänka på ”vad du jobbar med”, tänk ”varför jobbar du med det?”. Det skapar en helt annan mening.


Egenutvecklad mjukvara
För att veta vilka aktier hon ska investera i har hon tidigare utgått från stiftelsen AllBrights undersökning som presenteras varje år om hur jämställda Sveriges bolagsstyrelser är. Men listan uppdateras en gång per år och Sandra behöver information snabbare och oftare. Så hon utvecklade en egen mjukvara som mäter jämställdheten i styrelserna.
Jag kände att jag behövde skaffa mig mer egen koll. Därför utvecklade jag tillsammans med två kompanjoner Equalytics. Den hjälper mig så jag kan uppdatera min portfölj var sjätte månad.

Det som inte var en självklarhet från början har blivit det. Hennes vision är tydlig; näringslivet ska bli jämställt.
Det handlar helt enkelt om rättvisa. Att alla ska ha samma möjlighet att nå framgång och leva det liv man vill leva. Jag har hittat mitt ”why” och jag ska fortsätta kämpa.

Sandras 5 kriterier för att platsa i aktieportföljen

  1. Jämställdhet i högsta ledningen (40/60 fördelning)
  2. Utdelning
  3. Lätt att förstå företaget och vad de sysslar med
  4. Historisk data
  5. Investerar i 5-6 olika branscher för att sprida risken

Relaterade #100-listan

22 november, 2023

100-listans stora rapportsläpp!

Vi har ett resultat! Välkommen till en av årets höjdpunkter – 100-listans rapportsläpp – där...

7 december, 2023

BoardMatch – Matchning mellan bolag och styrelsekompetens

BoardMatch är ett matchningsevent där bolag genom ägare eller valberedningar får chansen att möta styrelseledamöter...

Jämställda bolagsstyrelser – en affärskritisk fråga

100-listan

Den 26 augusti infaller jämställdhetsdagen. Något undanskymd i skuggan av andra temadagar, inte minst Internationella kvinnodagen den 8 mars. Ingen...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Handelskammaren kommenterar regeringens höstbudget

Pressmeddelanden

På tisdagen offentliggjordes regeringens budget för 2024. Ur ett östsvenskt näringspolitiskt perspektiv rymmer den några positiva besked, men saknar samtidigt...

Nyhet

Synpunkter gällande energi- och klimatstrategi för Östergötland

Remissvar

Med anledning av det ökade elbehovet i regionen, landet och världen i stort vilket också konstateras i strategin, anser vi...

27 oktober, 2023

Coffee by – Förändringsledning

Anna Graf och Eva Meunier, två av Frontits erfarna förändringsledare, delar med sig av sina...

Nyhet

Handelskammaren kommenterar regeringens höstbudget

Pressmeddelanden

På tisdagen offentliggjordes regeringens budget för 2024. Ur ett östsvenskt näringspolitiskt perspektiv rymmer den några positiva besked, men saknar samtidigt...

Nyhet

Synpunkter gällande energi- och klimatstrategi för Östergötland

Remissvar

Med anledning av det ökade elbehovet i regionen, landet och världen i stort vilket också konstateras i strategin, anser vi...

Nyhet

Handelskammaren – en regional röst i Sverige och Europa

Krönikor

Handelskammaren som varumärke och näringspolitisk kraft är stark, tillsammans representerar Sveriges elva kamrar över tiotusen bolag och hundra tusentals medarbetare...