Östsvenska Handelskammaren

Kompetens- och elförsörjning är utmaningar i Sörmland

Elförsörjning, kompetensförsörjning, infrastruktur och hållbarhet var i fokus under måndagens politikerdebatt med regionala politiker i Nyköping. Och när flygskatten kom upp till diskussion hettade det till.

Detta var den första debatten, i en rad av fler, som Handelskammaren arrangerar under valåret 2018. Handelskammarens VD Johanna Palmér som modererade debatten frågade ut politikerna inom olika områden som regional attraktivitet, besöksnäring, kompetensförsörjning, infrastruktur och hållbarhet.

– Vi måste lyfta det regionala över det lokala och se funktionellt framför det administrativa, sa Sofia Remnert (L) under den inledande frågan om regionens utveckling och framtid.

Och Anna af Sillén (M) instämde.

– Administrativa gränser får inte vara ett hinder – det ska vara lätt att vara och agera i Sörmland, sa Anna.

På frågan om vilket område som kommer dominera i debatten i valrörelsen var alla rörande överens om att det kommer bli utmaningen med kompetensförsörjningen, integrationen och infrastrukturen.

– De nyanlända som kommer till Sverige måste snabbt kunna få instegsjobb och kunna lära sig svenska. Det är en av de största utmaningarna vi har men lyckas vi med det kommer vi kunna lösa en hel del av den kompetensbrist som idag råder också, sa Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD).

Ett av företagen som var på plats var SSAB och de har fler utmaningar än just kompetensfrågan. SSAB är idag världsledande på ståltillverkning men för att kunna fortsätta utvecklas och dessutom tillverka stålet hållbart i framtiden är deras största behov el.

– Vi måste fixa detta åt SSAB. Och åt alla andra företag. I och med Amazons etablering i regionen så ”tog” de den sista elen – så detta är en jätteutmaning i Sörmland, sa Viking Jonsson, (S).

Och Anna af Sillén (M) fyllde i betydelsen av att lyssna på näringslivet.

– Det är näringslivet som driver utvecklingen och politiken ska hjälpa till så att företagen kan växa, det får vi aldrig glömma, sa Anna.

Miljö och hållbarhet var också en av debattens stora samtalsämnen.

– Vi måste ha en hållbarhetstanke i allt vi gör – det är viktigt, sa Anna Wåhlström, (MP) och fortsatte med att exempelvis spelar det ingen roll hur många nya vägar och förutsättningar för företag vi skapar om det sen ser ut som skit här med övergödda sjöar och hav.

Och det var inom miljöfrågan och när diskussionen om flygskatt kom upp som debatten hettade till.

– Alla ni oppositionspartier pratar så mycket om att miljön är viktig, men när man väl gör något – då blir det nej, sa Viking Jonsson och syftade på det omdiskuterade flygskatteförslaget.

Men Mattias Claesson, (C), gav snabb replik innan moderator Johanna tonade ner samtalet.

– Man kan ha piskor eller morötter. Och vi på centerpartiet gillar morötter.

Johanna avslutade debatten med att fråga om publiken hade fått en tydligare bild av vad partierna står i olika frågor inför valet. Svaret blev nja. Men då får vi komma ihåg att det än så länge bara är början på valåret.

Deltog under debatten gjorde:
Viking Jonsson, S, ordförande regionstyrelsen
Anna af Sillén, M, oppositionsråd
Lotta Back, V, landstings- och regionstyrelsen
Anna Wåhlström, MP, landstingsråd
Mattias Claesson, C, vice ordförande landstingsstyrelsen
Sofia Remnert, L, gruppledare kommunfullmäktige
Marie-Louise Forslund Mustaniemi, KD, landstingsstyrelsen

Nästa politiska debatt kommer vara med nationella politiker i Nyköping i april. Håll utkik efter inbjudan.

Relaterade #Nyheter

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Stor uppmärksamhet i media när 100-listan släppte rapport

Nyheter

I samband med 100-listans rapportsläpp valde merparten av de traditionella medierna i den östsvenska regionen att uppmärksamma arbetet med jämställda...

Sara Hillbom: så ser attraktiva företag ut i framtiden

Nyheter

Onsdagen den 26 oktober arrangerades Besöksnäringsdagen i Linköping - ett initiativ av Visit Linköping & Co och en av Handelskammarens...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

18 januari, 2023

Möt Sara Wimmercranz – en av Sveriges mäktigase techinvesterare

Exklusivt för dig på 100-listan! Inled det nya året med att ta del av Saras...

19 april, 2023

Styrelseutbildning Norrköping

Kraven på företags styrelsearbete ökar. Ett aktivt och professionellt styrelsearbete är ett viktigt medel för...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Härlig avslutning på 2022 års Spaning på Kammaren

Nyheter

Årets avslutande Spaning på Kammaren genomfördes under novembers sista mörka fredagseftermiddag på Kammarforum i Norrköping. Levande ljus, god stämning och...

Nyhet

Synpunkter till Svenska kraftnät ang. regeringsuppdrag I2022/01619

Remissvar

Östsvenska Handelskammaren, ÖHK, lämnar följande synpunkter till Svenska Kraftnät, SVK, enligt regeringsuppdrag I2022/01619: Uppdrag att ansöka om att använda intäkter...

Nyhet

Regional aktör på internationell arena 

Krönikor

Under den senaste månaden har jag haft förmånen att besöka tre av Europas huvudstäder utöver vårt eget Stockholm: Bryssel, Berlin...