Träffen arrangerades av Nyköpings kommun i samarbete med näringslivet, Arbetsförmedlingen och Östsvenska Handelskammaren nyligen. Draglok är bland annat företagaren Mårten Tenne på ICA Maxi i Nyköping som beskrev sin butik som en återspegling av samhället. Medarbetarna ska därför ha varierande åldrar, kön, bakgrund och språkkunskaper. Han menar att alla företag kan göra så mycket bättre tillsammans genom att fundera över vilken kompetens eller kanske vilken person, som behövs.
– Alla verktyg finns på plats så ta del av de konkreta lösningarna och börja inspirera varandra att våga anställa arbetskraft med utländsk bakgrund. Det viktiga är att våga och att våga misslyckas! Vi har alla ett ansvar att försöka, underströk han.
”Vi är ett kvitto på att det går”
Daniel Lantz på Flens Byggelement beskrev anställningen 2015 av 17 arbetsvilliga syrier som inte kunde ett ord svenska och vad det inneburit som VD och arbetsgivare. Samtidigt lärde sig kollegorna massor. ”En möjlighet att få göra skillnad för dem och deras familjer” sa han.
Språket var en barriär till en början vilket de löste med några timmars SFI i veckan – om instruktioner i jobbet. Fem år senare är alla 17 fortfarande kvar, hårt heltidsarbetande, svensktalande och integrerade.
– Jag är stolt att Flens Byggelement är ett kvitto som visar att det går bara man vill.
I mötet deltog Arbetsförmedlingen, Campus Nyköping och Nyköpings kommuns försörjningsstödsenhet. Alla beskrev de vilka olika verktyg och praktiska lösningar som finns att ta del av. Det handlar både om att hitta medarbetare och praktik-, anställnings- och finansieringsformer.
Det första steget in på arbetsmarknaden är viktigt. Restaurangskolan som precis utbildat 11 personer till kock och köksbiträde, beskrev hur svårt de utbildade har att få jobb trots att näringen är i stort behov av personal.
Vi lotsar dig till rätt kontakt
Oförglömlig var föredragshållaren Charbel Gabro som lockade fram mycket känslor och insikter hos deltagarna i sin berättelse om att komma ny till ett land som Sverige. Under träffen hann många kulturella skillnader avhandlas och igenkänningen var stor. Alla deltagare kommer att få dokumentation från mötet.
Om du är intresserad av mer information om nätverket, vill komma i kontakt med anställningsbara personer eller de personer som arbetar med olika lösningar ihop med arbetssökande, kontakta Karin Larsdotter Cusanno, näringslivskoordinator på Näringslivsenheten, Nyköpings kommun, på 0155-24 81 50 eller mejla karin.larsdotter.cusanno@nykoping.se. Hon lotsar dig vidare till rätt kontakt.
Östsvenska Handelskammarens kontakt är Lotti Bjuvander. lotti.bjuvander@east.cci.se
Text: Marianne Rynefelt