Östsvenska Handelskammaren

Kunskap på nolltid med Eget Förlag

”Om det så är toarullar, planscher, sällskapsspel, föreläsningar eller böcker. Vi vill erbjuda kunskap på nolltid och kommer använda de kanaler som vi tror är rätt för just det budskapet att nå ut”. Orden kommer från språkvetaren, bokförläggaren och grundaren av Eget Förlag, Helene Engström. Tillsammans med varumärkesstrategen, copywritern, författaren och sin äkta man Joakim Hedström driver hon idag förlaget som har blivit något mycket mer än bara just ett förlag. Vi har träffat dem på deras mysiga kontor på Bråddgatan i centrala Norrköping för att få höra deras historia, hur man kommer på idén att starta ett förlag och vad som händer i framtiden.

Vi börjar med att backa bandet till en vårdag 2009. Helene är mitt uppe i karriären som nätverksledare på Östsvenska Handelskammaren och har precis börjat fundera på hur hennes 40:e födelsedag som stundar till hösten ska firas.

Där och då kom jag väl i någon form av en livskris. Jag hade under 15 års tid arbetat som informatör och nätverksledare på Handelskammaren och kände att om jag stannade där i några år till skulle jag bli kvar där hela livet, säger Helene.

Helene anmäler sig till en Starta-eget-kurs. Två år efter kursen säger hon upp sig från Handelskammaren och startar sitt företag, förlaget Eget Förlag Sverige AB. Men hur kommer man på idén att starta ett förlag mitt i digitaliseringens tidsålder och med giganter som Bonnier och Forum som konkurrenter?

Det var bestämt från början. Skulle jag starta företag skulle det vara ett förlag. Jag har alltid läst mycket – jag älskar att läsa. När jag var elva år sa min pappa att jag borde bli lektör. Jag hade ingen aning om vad det var. Det tog ungefär 30 år, sen blev jag det, skrattar Helene.

29 januari 2011 landar så brevet från Bolagsverket i Helenes postlåda. Företaget Eget Förlag Sverige AB har nu fötts. Nu ska första boken ges ut.

Jag hade en idé om att jag ville ge ut små böcker. Jag hade sett sådana i en bokhandel när jag studerade i Tyskland. Jag gillade formatet men vad de skulle innehålla hade jag ingen aning om. Jag ville inte skriva själv och jag kände ingen som ville ge ut en bok.

Så förutsättningarna var sådär kan man säga?

Ja. Såhär i efterhand låter det lite konstigt, det kan jag hålla med om, men det löste sig.

Och du träffade din första författare genom just ett nätverk som du tidigare hade lett?

Ja. Eller nästan. Det var på ett mingel på Handelskammaren. Där träffade jag Jenny Åkerblom. Två månader senare gav vi ut första boken ”Tala för publik”. Och sen rullade det på.

Det rullade inte bara. Det flög. Under de kommande åren kom flera nya titlar ut. Under intervjun kommer ytterligare en leverans med böcker.

Det är vår 35:e titel. Det känns helt fantastiskt, säger Helene.


En sjökapten på tomma herrgårdar

Betydelsen av nätverk har Helene alltid vetat om efter sina år på Handelskammaren. Och efter första minglet som slutade med en bok så fortsätter Helene att mingla och nätverka frekvent.

År 2012 träffar en man med stora författardrömmar Helene på ett mingel i Norrköping.

Det var min pojkdröm. Att bli författare. När jag träffade Helene såg jag för första gången min chans. Vi pratade nästan hela minglet och ett par dagar senare skickade jag in ett manus till en ungdomsbok om en galen sjökapten som huserade på tomma herrgårdar. Hon refuserade manuset direkt. Men hon refuserade inte mig, säger Joakim Hedström och ler. Ett år senare sa jag upp mig från reklambyrån och har sedan dess arbetat på förlaget. Vi är gifta, lever ihop och jag skriver just nu på min nionde bok. Tänk vad en dröm, ett mingel och refuserat manus kan göra.

Joakim, som i grunden är varumärkesexpert och copywriter, kommer in i företaget med nya ögon och har en idé om hur man kan konceptualisera böckerna som Helene givit ut. Nuföds ”kunskap på nolltid”.

Det ska vara enkelt att ta till sig kunskap. Genom våra böcker ska man ha lärt sig det viktigaste inom ett specifikt område på max två timmar.

Kunskap på nolltid – handböcker för snabb kunskap. Foto: Rebecca Selin


Kunskap på nolltid – idag mycket mer än bara böcker
När idén och begreppet kunskap på nolltid etablerades 2014 var fokus på att förlägga korta handböcker. Idag har konceptet växt och håller på att bli något mycket större. Böckerna är fortfarande grunden i företaget och så kommer det förbli. Men alla vi människor är olika. Några av oss vill läsa, andra lyssna. Några göra och en del känna. Men de som söker, och är intresserade av, sådan här litteratur och kunskap har en sak gemensamt – de vill utvecklas. Så man kan säga att vi förmedlar praktisk kunskap för personlig utveckling i arbetslivet. Och det på nolltid, säger Joakim.

Med utgångspunkt i att vi alla är olika och tar till oss kunskap på olika sätt har Eget Förlag nu startat en föreläsningsserie under namnet ”kunskap på nolltid-event”.

Där får våra författare kort, max 10 minuter, presentera sina viktigaste kunskaper, säger Joakim. Det ska inte bara vara inspiration eller försäljning av sig själva. Det ska vara ren och skär kunskap.

Och det är bara början på utvidgningen av konceptet. Nästa steg är att starta en talarförmedling.

Vi har genom åren byggt upp ett fantastiskt nätverk med otroligt kompetenta författare och specialister inom sina respektive områden. Att inte ta vara på deras kunskap ännu mer vore fel av oss. Så när vi presenterade idén om en talarförmedling för dem blev de eld och lågor. Vi tänkte vi skulle starta om ett par år, men de ville starta nu – så nu kör vi!

Och det slutar inte där. Helene fyller i.

Om det så är toarullar, planscher, sällskapsspel, föreläsningar eller böcker. Kunskap på nolltid är vårt koncept och vi kommer använda de kanalerna som är rätt för just det aktuella budskapet för att nå ut med kunskap på nolltid till alla som vill utvecklas, säger Helene.

Timmarna flyger iväg och vi ska runda av intervjun. Jag ber Joakim och Helene ge sina bästa tips till den som vill bli författare eller bara börja skriva och så frågar jag Helene om hon vill lägga till något ytterligare.

Jag vill rekommendera alla att starta företag – det är sjukt kul!

 

[osh-header title=”Böcker på gång på Eget Förlag”]

  • En handbok som kommer lära oss att tjäna tid och bli effektivare och få ut mer av livet av effektivitetstränaren Anna Sjödin.
  • En bok för duktiga människor som ger järnet på fel saker.

 

 

[osh-header title=”Joakims och Helenes tre bästa tips för dig som vill skriva och bli författare:”]

  • Skriv bara skriv. Allt annat kommer senare.
  • Var skoningslös när du skriver. Ge allt och kör på så hårt du kan.
  • När du känner dig redo, ta fram din mest ödmjuka sida och visa upp manuset för andra. Be om så ärlig och konstruktiv feedback som möjligt.


[osh-header title=”Snabba fakta”]

Helene Engström
Ålder: 48 år
Familj: Gift med Joakim och två barn sen tidigare förhållande.
Bor: Lägenhet i Norrköping
Intressen: Läsa (surprise!), resa och dricka vin

Joakim Hedström
Ålder: 41 år
Familj: Gift med Helene
Bor: I samma lägenhet
Intressen: Nyfiken på allt okänt, fortsätta göra roliga och udda saker

Text: Robin Almqvist
Foto: Omslagsbild Crelle Photography. Bild i text: Rebecca Selin

Relaterade #Nyheter

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Nyheter

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Johan Aronsson har blick för resultat och helhet

Nyheter

Mottagaren av Östsvenska Handelskammarens hållbarhetspris 2024 tror på högre kvalitet, färre antal slit- och slängprodukter och ser till att hållbarhet...

Fler nyheter

Senaste nytt hos Östsvenska Handelskammaren och i näringslivet

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

13 november, 2024

Fullt fokus på Ostlänken

Denna träff är för ESIC-medlemmar: Fullt fokus på Ostlänken, med Magnus Sjöberg som är programchef...

4 september, 2024

AW med pitch – Ett mingel för bygg, fastighet & infrastruktur

Fastighetsägarna, Byggföretagen och Östsvenska Handelskammarens ESIC-nätverk bjuder in till ett gemensamt mingel för dig som...

Nyhet

Samtal och högsommar när södra Sveriges näringsliv samlades hos handelskamrarna i Almedalen

Nyheter

Återigen var det dags för Almedalsveckan med partiledartal, debatter och kunskapshöjande seminarier runt om i Visby. Under onsdagen den 26...

Nyhet

Dubbla hjärtslag för Almedalsveckan

Krönikor

Att vara på plats och lyfta näringslivets viktigaste frågor i Almedalen, är en självklarhet för Östsvenska Handelskammaren. Almedalen Sveriges största...

Nyhet

LIVE TV: Se Handelskammarens seminarier live från Almedalen

Almedalen

Är du inte på plats under Almedalsveckan i år? Då kan du kan enkelt följa alla Handelskammarens seminarier hemifrån!